• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nasze półki z modelami

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
368 5 1
E80 nie jest "krokodylem". Mianem "krokodyl" nazywa się lokomotywy o charakterystycznej trójbryłowej konstrukcji której poszczególne elementy są połączone przegubowo. E80 ma normalną ramę i dwa wózki.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.654 51 2
Krokodyl to dość umowna nazwa... Nie spotkałem się z jakąś "naukową" definicją, raczej uznałbym, że miano to wynika po prostu z kształtu nazywanych tak lokomotyw.
Polecam tę stronę z dość listą lokomotyw (zarówno przegubowych jak i "jedno-ramowych") wraz ze zdjęciami. Umieszczono tam niby definicję podobną do tej o której wspomniał Kolega wyżej (o przegubowości) ale sama lista zawiera również lokomotywy "jedno-ramowe").
https://de.wikipedia.org/wiki/Krokodil_(Lokomotive)

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.654 51 2
Udało mi się odnaleźć jeszcze francuskiego krokodyla. Choć może bardziej "ropuchę" ;)
IMG_0536.jpg

A tu już po odjeździe 2D2, likwidacji pierwszego toru oraz po podmianie 030.TU na 141.TA.
IMG_0535.jpg

Na ładunek wagonów składa się francuska odwaga.

PS
Tak wiem, nie mam półki, więc robi za nią czasem podłoga. Purytan proszę o wybaczenie ;)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.947 37 4
Jest przecież watek "Kolej podłogowa" i chyba coś jeszcze związane z tym. Tutaj bym zostawił same gablotki i półki. ale to nie moje forum, ani nie moja decyzja, każdy tabor ogląda się z zainteresowaniem, byle jakiś porządek działów był :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.671 520 30
Przepraszam, że się pytam, ale czy tu nie mają być zdjęcia półek? Coraz więcej tu zdjęć samych modeli ;)
Dokładnie tak jest. Wątek jest przeznaczony do pokazania sposobu prezentacji swojej kolekcji, a nie samych modeli. Do pokazywania swoich kolekcji służy odrębny poddział w dziale H0, zatytułowany właśnie "Kolekcje".

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.654 51 2
Postaram się dostosować i nie śmiecić już tu więcej.
Przyznam, że brakuje mi jednak wątku, gdzie każdy (a nie tylko jego "właściciel - założyciel") mógłby wrzucać ciekawe fotki z taborem czy to na półce, na stole, na podłodze, w ogrodzie czy gdziekolwiek je zrobił.

Wątki typu "nasze półki z modelami" (z naciskiem na półki), lub "kolekcja kolegi X" czy "kolekcja kolegi Y" (z naciskiem, że to wątki wyłącznie ich kolekcji) są oczywiście ciekawe, ale postych pojawiają się w nich naprawdę rzadko :(

Pisałem już chyba kiedyś o tym, że wrzucam te swoje brzydkie fotki z nadzieją, że to zanęci i zachęci do pokazywania swoich zbiorów :)

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.362 137 19
@qwertas Możesz przecież założyć wątek uniwersalny - kto Ci broni?
Jest taki temat - Mój tabor. W 2018 roku została podjęta decyzja, aby temat zamknąć. Przyjęto, że poszczególni użytkownicy będą prowadzili prezentacje swoich kolekcji we własnych tematach w utworzonym nowym dziale Kolekcje i tak się w sumie cały czas dzieje, a pojutrze minie równo 6 lat.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.654 51 2
Tylko ta obawa, że może być jedynym piszącym w wątku.
No właśnie tego faktycznie się boję.

Jest taki temat - Mój tabor. W 2018 roku została podjęta decyzja, aby temat zamknąć. Przyjęto, że poszczególni użytkownicy będą prowadzili prezentacje swoich kolekcji we własnych tematach w utworzonym nowym dziale Kolekcje i tak się w sumie cały czas dzieje, a pojutrze minie równo 6 lat.
A tego do wątku do dzisiaj mi żal...

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Nie widzę problemu - @qwertas, jeśli nie masz swojego wątku w dziale Kolekcje, to załóż i naprzód :)

A jak się dorobisz "półeczek", to będziesz publikował to, co będziesz miał na półeczkach :)

Beobachter

Znany użytkownik
Reakcje
4.979 10 2
Moja niewielka gablotka miewała już różne „zawartości”.
Były tu parowozy 2-osiowe , 3-osiowe , 4-osiowe i 5-osiowe . Były też elektrowozy oraz lokomotywy z silnikami spalania wewnętrznego .
Gablotkę charakteryzuje powolna „wymiana dekoracji” i aktualnie wygląda następująco:
rządek „włoski” nad samą gablotką - elektrowóz E 432 oraz parowozy GR 640 , GR 743 i GR 744 .
Na czterech górnych półkach gablotki parowozy amerykańskie PRR M1a , NYC L-4b , Shay Class B i dalej (druga półka) GN S2 , tender parowozu klasy 3800 AT&SF , PRR S2 turbine , na trzeciej półce NYC S-1b , Climax Class A , PRR J1 oraz AT&SF Class 3000 , Climax Class B i D&RGW F 81 .
Kolejne półki to międzynarodowa mieszanka : parowóz austriacki Rh 93 , holenderski 6300 , włoski GR 940 , austriacki Rh 49 oraz bawarski S 3/6
Na przedostatniej półce niemiecki diesel z przekładnią pneumatyczną V 120 , niemiecki parowóz BR 45 (jeszcze w moich wątkach nie prezentowany ) i szwajcarski elektrowóz Ae 8/14.
Na samym dole już tylko dwa parowozy - pruski S9 i polski Ty 5
IMG_1715.jpeg
[/URL]

Ostatnio edytowane:

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Witam po wielu latach przerwy... jedyna moja diorama która została wylądowała w końcu w zaszczytnym miejscu... czyli w akwarium... Niestety akwarium ma także już swoje lata, i nosi ślady użytkowania (głównie rysy) ale myślę że tragedi niema. Oczywiście "obsada" akwarium będzie zmieniana co jakiś czas, aby nie nudziła, myślę także o zmianach samej dioramy, aczkolwiek wkładanie jej do akwarium jest niezwykle problematyczne.

Załączniki

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.222 39 0
Fajna "półka" - jeszcze tylko trochę robotników rolnych dołożyć na traktor czy kombajn, bo wygląda jakby UFO porwało ludzi w okolicy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 771
Tabor 170
Tabor 215
K
Tabor 19