• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park (dla konstrukcji sprzed 1945 roku na PKP)

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
- i kilka zdjęć z Muzeum Historii Fotografii:
MHF 6049/II/37 - październik 1938 w Cieszynie - oficerowie S.G.O. "Śląsk" - ciekawy typ wagonu - co to jest?
Na zdjęciu widnieją wagony Mhx 804 i Mhx 805 z pociągu sanitarnego P.S. 32. Są to wagony produkcji Angielskiej (kolei GWR oraz LMS) i zostały nam podarowane po zakończeniu 1WŚ przez Amerykanów. Więcej można zobaczyć na: https://forum.odkrywca.pl/topic/745642-polskie-pociągi-szpitalne-i-sanitarne/
W załączniku wagon Mhx 851 z P.S. 53. Pociągi te miały wspaniałą historię wojskowości i kolejnictwa.
PS53-851.jpg

Ostatnio edytowane:

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
Goście, goście ... na torach II RP.
Po wagonach węgierskich, czeskich pora na ... szwajcarskie. Na stronach ETH-Bibliothek Zürich znajduje się kilka zdjęć Maxa Steckela, w tym konkretnym przypadku z Katowic, na których uwidocznione zostały węglarki SBB/CFF.

- żeby nie było, że nie polskie to po lewej widać kłonice naszej platformy a po prawej - jeśli dobrze czytam - węglarka z oznaczeniem "Górny Śląsk"
SIK_01-011805.jpg

SIK_01-011806.jpg

- tu się zrobiło międzynarodowo: fragment naszego TKw1 i schowana za nim platforma Pddk, w głębi polska węglarka austriackiej budowy oraz węglarka włoskich FS; na krytym chyba widzę Górny Śląsk/Oberschlesien ale nie jestem pewny
SIK_01-011808.jpg

a tu, w uzupełnieniu do towarzystwa z poprzedniego zdjęcia, doszła jeszcze węglarka B.B. Österreich schowana za naszą platformą
SIK_01-011810.jpg

SIK_01-011809.jpg

No i jeśli się nie mylę to na pierwszym planie TKw1 - ten sam co wyżej?
SIK_01-011812.jpg

Warto poszukać pod hasłem Polen bo jest też trochę zdjęć powojennych.

JacekZet

Znany użytkownik
Reakcje
474 1 0
https://www.facebook.com/photo/?fbid=3205004146435175&set=gm.6149262135101366
Gdynia port lata ? trudno powiedzieć ponieważ wagon ma oznaczenia PKP a na statku wisi swastyka.
Zobacz załącznik 896769
Lata 1935-1939. W 1935 wprowadzono flagę ze swastyką jako banderę niemieckiej marynarki handlowej. Statkiem dowodzi kapitan nie będący oficerem rezerwy marynarki wojennej - w tym wypadku w lewym górnym rogu bandery był by jeszcze żelazny krzyż.

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.895 5 0
Goście, goście ... na torach II RP.
Po wagonach węgierskich, czeskich pora na ... szwajcarskie. Na stronach ETH-Bibliothek Zürich znajduje się kilka zdjęć Maxa Steckela, w tym konkretnym przypadku z Katowic, na których uwidocznione zostały węglarki SBB/CFF.
Jako ciekawostkę napiszę, że nawet dzisiaj polski węgiel trafia do Szwajcarii. Najpewniej nie w takich ilościach jak ówcześnie. Podczas wystawy makiet w Szwajcarskim Hochdorf w której uczestniczyliśmy z kolegami z grupy, zarządzający lokomotywownią i wystawą opowiadał, że węgiel do opalania ich muzealnych parowozów kupują w Polsce :)
https://pmmh0.pl/wystawa-modellbahn-expo-w-szwajcarskim-hochdorf/

wicy

Znany użytkownik
Reakcje
659 1 3
Nawiązując do tekstów o cysternie Arbella na stronie 23 i świetnej fotki na stronie 43, rozrysowałem sobie tą cysternę.
Lepiej lub gorzej, ale nie dysponuję żadnymi planami.
Czy ktoś ma może choćby ogólny rysunek z podstawowymi wymiarami?

a3.jpg a4.jpg

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
nie dysponuję żadnymi planami.
A masz jakieś zdjęcia?

Czy ktoś ma może choćby ogólny rysunek z podstawowymi wymiarami?
Jeśli cysterna DII to cysterna Arbela - a tak chyba wyszło z wcześniejszej dyskusji - to Przeździecki widzi to tak:
IMG_20230116_0004.jpg

IMG_20230116_0003.jpg

u Ceceniowskiego jest zarówno w wersji z budką jak i bez:

20160219- 039.JPG

a zonkach, masz bez wymiarów ale napisami eksploatacyjnymi - nie wiem czy rzeczywiste, ale na chwilę obecną jedyne jakie znam w II epoce:
w03.jpg

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.026 37 4
Chyba w moim dziale ze zdjęciami wrzucałem ("Magia kolei...") kilka zdjęć autorstwa Józka (oczywiście za zgodą, znamy się osobiście i przyjaźnimy). Nie pamiętam tylko czy to akurat te wagony. Było kilka fotek z różnych stron. Myślę że w razie potrzeby jest opcja na szerszy materiał, a Józek teraz lepszym sprzętem robi zdjęcia.

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.013 1 0
Chyba w moim dziale ze zdjęciami wrzucałem ("Magia kolei...") kilka zdjęć autorstwa Józka (oczywiście za zgodą, znamy się osobiście i przyjaźnimy). Nie pamiętam tylko czy to akurat te wagony. Było kilka fotek z różnych stron. Myślę że w razie potrzeby jest opcja na szerszy materiał, a Józek teraz lepszym sprzętem robi zdjęcia.
Tak, to te wagony, a właściwie ten wagon (post #426) i jeszcze post kolegi @Speedway (#429)

wicy

Znany użytkownik
Reakcje
659 1 3
W temacie Arbeli (lub Arbelli) udało mi się zestawić początek składu do odchwaszczania torów herbatoxem. Przepraszam, że model składu, ale zdjęciami pełnego składu nie dysponuję.

IMG_20230218_095630.jpg

Na cały pociąg składały się:
- wagon polewacz, rosyjskiej konstrukcji wagon НТВ (нормальный товарный вагон), serii Km
- 4 cysterny robocze typu D-II (tzw. Arbela) serii RR (lub RRh)
- pasażerski wagon obsługi technicznej składu (serii Cr)
- wagon brankard dla obsługi konduktorskiej

Przed wojną funkcjonowały 4 takie składy, przydzielone do DOKP: Lwów, Kraków, Poznań i Toruń.
Udało mi się ustalić jedynie dane wagonów osobowych wchodzących w skład tych zestawów. Były to wagony poaustriackie:
Cr - 16997 - DOKP Lwów, Warsztaty Lwów
Cr - 17000 - DOKP Lwów, Warsztaty Lwów
Cr - 17124 - DOKP Poznań, Warsztaty Poznań
Cr - 16644 - DOKP Toruń, Warsztaty Bydgoszcz
Wynika z powyższego, że wagon obsługujący Kraków był na stanie DOKP Lwów. Ale czy reszta składu też?

Ogółem do odchwaszczania wykorzystano 16 cystern Arbela plus kilka (prawdopodobnie cztery) cysterny zapasowe, dostarczające do miejsca postoju koncentrat herbatoxu z Fabryki Związków Azotowych w Mościcach. Być może wyżej prezentowane cysterny w Suwałkach to pozostałości po tych zapomnianych składach.