Coś cicho się zrobiło
Więc może zaproponuję małego łamańca głowy.
Na NAC'u znalazłem fotkę z wagonem bagażowym, datowaną na rok 1936, z opisem: "
Przenoszenie trumien z ciałami podpułkownika Stefana Lotha i kapitana Aleksandra Łągiewskiego z karawanów do pociągu, przed transportem do Warszawy."
Po małej kwerendzie zidentyfikowałem wagon jako pochodzenia pruskiego oznaczany jako
Pw4ü Pr 16 lub
Pw4 Pr 16 (nie do końca wiem co oznaczają poszczególne litery, zwłaszcza co to jest to
ü, że raz jest, a innym go nie ma - pewnie zależy od konfiguracji wnętrza, reszty się domyślam).
Znalazłem też, jak mi się wydaje, zdjęcia odpowiedników w realu i modelu.
Zdjęcie wagonu pochodzące z zasobów
Bildarchiv Waggonbau Görlitz :
Zdjęcie współczesne zachowanego wagonu na stronie
Verein Verkehrsamateure und Museumsbahn.
Zdjęcie modelu
Brawy (były chyba 3 edycje: 45425, 45428 i 45403)
Tyle, że są między nimi różnice.
Pierwsza to prawie całkowicie goły dach w modelu Brawy. Zapewne związane jest to z tym, że model prezentuje, jak mniemam, wagon wyposażony w oświetlenie elektryczne ze skrzynią rozdzielczą(?) pod budą. Natomiast wyposażenie naszego wagonu i tego z Saksonii wydaje się zbieżne - kominki od oświetlenia gazowego i wielki zbiornik na gaz pod kadłubem. Do tego przewód jakiejś instalacji biegnący po dachu. Co do zbiornika to trochę dziwnie wygląda ten w Saksończyku - jakby był w przekroju owalny i do tego pochylony na jeden z boków - chyba, że to retuszer nawalił.
W modelu Brawy i naszym wagonie płaszczyzna drzwi jest gładka, w wagonie saksońskim jest wyraźny pionowy szpros.
Za to w Brawie i saksońskim widać nitowanie, a nasz jest całkowicie gładki, poza ramkami drzwi.
Wzmocnienia łączące ostoję z budą w Brawie i naszym są trójkątne (chodzi o kształt powierzchni bocznej wzmocnienia), natomiast Saksończyk ma je prostokątne (albo tylko tak mi się wydaje).
Ciekawie też wygląda na naszym oznakowanie: po literze
F jest wyraźny odstęp, potem litera
x. Czy między tymi literami było coś jeszcze, np.
h - harmonie, albo inna litera? Zamalowano ją?