• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nasze półki z modelami

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 40 1
N
Patrząc na niektóre wpisy o EN57 - przychodzi mi na myśl jedno z przysłów Murphy'ego - "Jeśli udoskonalasz coś dostatecznie długo – na pewno to zepsujesz" "Gdy sprawy zmieniają się ze złych w jeszcze gorsze - proces ulegnie powtórzeniu"...:niepewny:...
Super, że Panowie (@jestrabh , @Ty42-89 ) wiecie gdzie można dostać takie tuby. To może napiszecie żeby reszta Forum też wiedziała ;)
Skoro została ta wiadomość tu udostępniona to chyba jest to wiadomość do całego forum , a nie tylko dla osób wtajemniczonych.

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.056 24 8
Fajna, ale ze względu na szklane półki musi być strasznie ciężka. Kiedyś skusiłem się na szklane półki, ale potem znalazłem dobrego stolarza i zamieniłem na całość ze sklejki.
Te zrobione ze sklejki mają bardziej neutralny wygląd i pasują do większej ilości wnętrz. Moja jest zamykana na przesuwane szyby, ale kolejna gablota będzie już zamykana pleksi

ed250

Aktywny użytkownik
Reakcje
444 89 5
O ile tuby mnie nie interesują (blaknięcie kolorów w czasie), o tyle atrakcyjnie cenowo wyjdzie kupno samej rury pmma i dołożenie paska pleksi jako podtorza.
To kup train-safe z certyfikatem UV protect, a nie nasze kiepskie podróbki.
Rury masz aby do 2m, też kiedyś o tym myślałem, jednak train-safe spełniły moje oczekiwania i nie muszę kombinować.

Ostatnio edytowane:

Beobachter

Znany użytkownik
Reakcje
4.988 10 2
Szkoda, że ten wątek umiera... Do końca roku pozostało już mniej niż 40 godzin, żaden Mikołaj, Dziadek Mróz czy inny święty się do mnie już nie wybiera, to można zaktualizować swoją kolekcję. Może mi się uda rozruszać wątek :)

Wobec tak miłego zaproszenia trudno pozostać obojętnym.

Noworoczny zestaw mojej małej gablotki prezentuje się następująco ( 4 górne półki aktualnie zajęte przez parowozy amerykańskie, kolejne 3 to międzynarodowa mieszanka).
I tak, zaczynając od góry i od lewej strony mamy :
PRR M1a
NYC L-4
Ely Thomas Lumbar Shay

Na drugiej półce :
GN S2
P&L Climax Class A
PRR S2

Półka 3 :
NYC S-1
PRR J1

Półka 4 :
AT&SF 3000
W.M.Ritter Lumbar Climax Class B
D&RGW F-81

Półka 5 :
Austria: ÖBB Rh 93
Włochy: GR 940
Holandia: seria 4600
Austria: GKB 677
Niemcy (Bawaria): S 3/6

Półka 6:
Niemcy (DRG) BR 45 (ten parowóz jeszcze oczekuje na prezentację)
Niemcy (DRG) V 3201
Szwajcaria : Ae 8/14

I najniższa półka 7 :
Dania : Litra E ( też jeszcze oczekuje na przedstawienie)
Niemcy (Prusy) S9
Polska : Ty 5

9EF7096E-2880-4901-87D3-96913D7A2AF2.jpeg

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.672 52 2
Ropu napisał(a):
(...) Dzisiaj musiałem zrobić miejsce dla pięknego EN57 ;)
Zobacz załącznik 942740
Qwertas napisał(a):
Oj kusi by Kolegę odwiedzić którejś ciemnej nocy ;)
W sumie, po co się szarpać po nocy. Oferuję Koledze nieodpłatną pomoc (z dojazdem i jeszcze szybszym odjazdem) - zrobię miejsce w gablotkach pod zapowiedziane nowości tego roku. Będzie to również dobre antidotum na nadreprezentację siódemeczek, jamniczków i "suń" ;)

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.672 52 2
Zazdrość to jedna z najgorszych plag ludzkości. Teoretycznie się jej wyrzekam, jednak jako słabiutkie ogniowo owej ludzkości, czasami daję się jej ponieść. Dzisiaj zwyciężyłem lenistwo i udałem się do jednego ze składów budowlanych po takie jedno "coś". Niestety dla pracowników "coś" to ciągle za mało by pomóc takim zagubionym duszom, więc w stresie i z trzęsącymi się rękoma chwyciłem za telefon.

A tu co? Otwiera się forum i ten tutaj wątek. Ślinka pociekła, oczy zaszły mgłą... Zazdrość przejęła stery. Brakujące "coś" poszło w odstawkę a ja po przebudzeniu znalazłem w aucie stertę badyli i śrubek.
I o to co wyszło... Wszystko nie tak, multum poprawek, ale już wiem co i jak i next będzie znośniejsza. Pomysł na konstrukcję się w zasadzie sprawdził - miała być i jest lekka a do tego stabilna a półki się nie uginają. Rama tył i szybki to na sam koniec. Efekt i ilość pomysłów które sprawdziłem w ciągu tych 2 godzin był wart :)

Ale ja tu baju, baju, a zaraz po oddaniu torów do użytku, przeleciał nimi Rheingold, w wydłużonym ponoworocznym zestawieniu 1938 roku (gdzieś między Karlsruche a Bazyleą).
Badeńska 18tka ma już dumnego faszystowskiego orła. 80 lat później sami Niemcy będą go z pogardą nazywać Pleitegeier (splajtowany sęp).
IMG_9748.jpg

A tutaj również Rheingold, ale już w codziennym zestawieniu gdzieś między Kolonią a Mannheim. Skład miała prowadzić 18 504, ale kto ją tam wie, gdzie się menda szwenda. W zamian kuzynka - 18 417.
IMG_9744.jpg

Wystąpiły:
badyle i śrubki
ściana (to debiut)
BR18.3 - Liliput Bachmann
BR18.4 - Roco
Skład Rheingolda - Brawa (w tym debiut dwóch wagonów dodatkowych wydanych w grudniu)
Nieobecna - poszukiwana
BR18.5 - Fleischmann
i gwóźdź programu - w zasadzie cyrku - kijek trzymający badyle w pionie przy ścianie. Bez niego show by się nie odbył ;)

PS1 - teraz mi się przypomniało - brakującym czymś to wąż do gazu, już 4,5 zimy już będzie jak zakręcili gaz i kazali wymienić. No nic, przyjdzie jeść kanapki kolejną zimę.

PS2. Ponoć będzie aktualizacja listy grzechów śmiertelnych. "Kto zdjęć swych gablot nie udostępnia, na wieczonść potępion będzie". Więc sorry, siła wyższa. Ja już wiem, że mnie zgarną za marną jakość fot.

Ostatnio edytowane:

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.878 15 1
Ale ja tu baju, baju, a zaraz po oddaniu torów do użytku, przeleciał nimi Rheingold, w wydłużonym ponoworocznym zestawieniu 1938 roku (gdzieś między Karlsruche a Bazyleą).
Pięknie. Ogólnie zamysł dobry tylko jak poradzisz sobie z kurzem? Ja modele co stoją na makiecie średnio raz w tygodniu ściągam i odkurzam takim damskim pędzlem do twarzy (nie wiem jak to się dokładnie nazywa).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 771
Tabor 170
Tabor 215
K
Tabor 19