• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nasze półki z modelami

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.688 52 2
Cześć Marcin,
tak jak pisałem, to na razie tylko "szkic" wnętrza gablotki. Ma być ona bardzo lekka wagowo i w wyglądzie i na zasadzie budowy modułowej. Szyby to w zamierzeniu bardzo lekkie pleksi, przesuwane. Wszystko po to by nie pocić się przy jej/ich wieszaniu, i swobodnym dostępie do każdego miejsca w szeregu, wszak czasy w-f'u bezpowrotnie minęły, a pomysły na zestawienia składów ciągle się zmieniają.

Kiedyś marzyłem o rurach z pleksi, ale... Kupiłem kiedyś lokomotywę, która jak się okazało na miejscu u sprzedającego, ciągle tkwiła w środku ponad 2-metrowej rury. Akrobacje potrzebne by ściągnąć rurę ze ściany, wymanewrować ją bezpiecznie na podłogę, znależć odpowiednio długiego kija a potem takie miejsce w mieszkaniu w którym tego kija będzie można w ogóle wsadzić do rury i przepchnąć wszystko co stało za czy przed moim parowozem przekonały mnie, że moje czasy w-f'u minęły, a sny o rurach przeminęły ;)

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.306 25 2
Zobacz TUTAJ
Zazwyczaj ogrom pracy nie kalkuluje się w porównaniu z cenami gotowych produktów. Przy założeniu oczywiście, że wysyłają do Twojego miejsca zamieszkania i za ile.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.688 52 2
Toczony grzechem zazdrości i skąpstwa (jakoś wszystkie wydatki mają u mnie zawsze przełożenie na "za to miałbym kolejny model") zdecydowałem się zlecić prace sobie (oczywiście nieodpłatnie;). Zwłaszcza, że producenci witryn są dość nieelastyczni i upierają się przy schematach typu, aleś sobie pan zażyczył, półka nie może mieć 4 mm grubości, nie wydziwiaj pan, skąd ja panu "wezmnę" pleksi, przecież to bez sensu (jak bym słuchał fachowca z PLK).

Btw... Wpadł do mnie duch mistrza Bellingrodta, powiedział, że on się osobiście o to postara i za te wcześniejsze beznadziejne foty wlepią mi conajmniej podwójną wieczność (bez apelacji).
Pokazał jak robić lepsze foty, nie uważałem zbytnio zaaferowany, że objawień mam już więcej niż niejeden "świenty".
Coś tam jednak do tych szarawych komórek dotarło, więc poniżej aktualizacja.

Rheingold w dzień powszedni z zastępstwem w postaci 18.4 (tuż za Kolonią).
IMG_9754.jpg

Wzmocniony Rheingold pełen tłustych brytoli w drodze do zimowej Szwajcarii. Zestawienie planowe z odnalezioną 18.5 (wjazd do Koblencji)
IMG_9753.jpg

Tu skład gdzieś przed Offenbach, już po podmianie lokomotywy i zmianie kierunku. Starowinka 18.3 Liliputa bez trudu nadrabia opóźnienie wywołane poszukiwaniem piesiunia, który w Moguncji postanowił wbrew swojej pańci kontunuować podróż do poznanej dwa tygodnie wcześniej suni z Bazylei... Prasa światowa wrzała od plotek.
IMG_9756.jpg

A tutaj osobowy z Köthen do Dessau (z uwagi na wymianę taboru na tej linii, piętrus wystawiony w dziale giełda).
IMG_9762.jpg
IMG_9763.jpg
IMG_9764.jpg

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.688 52 2
Jest 23 czerwca 1939, dochodzi 6:23, przed Eberswalde czeka na wjazd osobowy 598 ze Szczecina do Berlina. Jest ciepły wilgotny poranek, z lekkim wiatrem z południowego zachodu. Semafor w końcu się podniósł. Załoga szczecińskiego bubikopfa widzi moje podskoki i machanie rękoma i daje ostro czadu :) Dym nie unosi się jednak ani pół metra w góre, wdziera się w każdy zakamarek pociągu. Flądry i śledzie z pierwszego wagonu są zachwycone. Podróżni donnerów już niekoniecznie.
IMG_9880.jpg

Występują:
Bubikopf, 64 511 - Roco 73201 (Stettin Gb)
Lodóweczka, Brawa
Donnery, Brawa (Berlin Stettiner Bf)

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.688 52 2
A tu zagubiony pod Sztutgartem piesek preriowy. Nie wie gdzie jego pańcia, czy może bardziej Frau'cia ;)
IMG_9883.jpg

Obecni:
Piesek - 24 029, Freudenstadt (RBD Stuttgart), Roco 62212
Donnery, Brawa.

WIELCY nieobecni:
Słoneczko! Do d**y z tym sztucznym oświetleniem.

Ostatnio edytowane:

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.306 25 2
Jest 23 czerwca 1939, dochodzi 6:23, przed Eberswalde czeka na wjazd osobowy 598 ze Szczecina do Berlina. Jest ciepły wilgotny poranek, z lekkim wiatrem z południowego zachodu. Semafor w końcu się podniósł. Załoga szczecińskiego bubikopfa widzi moje podskoki i machanie rękoma i daje ostro czadu :) Dym nie unosi się jednak ani pół metra w góre, wdziera się w każdy zakamarek pociągu. Flądry i śledzie z pierwszego wagonu są zachwycone. Podróżni donnerów już niekoniecznie.
Zobacz załącznik 946225

Występują:
Bubikopf, 64 511 - Roco 73201 (Stettin Gb)
Lodóweczka, Brawa
Donnery, Brawa (Berlin Stettiner Bf)
Jak byłem mały ktoś koło szkoły na murze napisał Berlin zawsze polski. A szkoła była niedaleko Szczecina. Nie rozumiałem o co chodzi, a to pewnie chodziło o te pociągi ;);)
A wiatr rzeczywiście wieje tam prawie zawsze południowo-zachodni.

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.562 253 31
Jak byłem mały ktoś koło szkoły na murze napisał Berlin zawsze polski. A szkoła była niedaleko Szczecina. Nie rozumiałem o co chodzi, a to pewnie chodziło o te pociągi ;);)
A wiatr rzeczywiście wieje tam prawie zawsze południowo-zachodni.
Bo widzisz Kolego, historie w szkołach pierwszego tysiąclecia celowo się omija.
Zaczyna się dopiero ? od 966..........circa.
Berlin założyli Słowianie w III wieku ne. , czyli nasi Ojcowie. Nie Wandale, którzy w tym czasie zajęci byli mocno okradaniem starożytnego Rzymu.
Szkoda ,ze mapa dostępna po niemiecku.

Załączniki

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.688 52 2
Równo 35 lat temu! Jest 16 stycznia 1988 roku...
6:15, ktoś zapukał i bez pardonu otworzył drzwi i władował się do salonu. Myślę sobie, znów ten cholerny stróż, Anioł, ale nie. Tym razem mam szczęście.
- Spóźnione życzenia od inkasenta. Śledzie się pojawiły na Terespolskiej...
- A pomarańcze? Już 3 tygodnie jak gwiazdka była.
- Pomarańcze? Ciągle płyną! Ale gruszki się wysypały na Podskarbińskiej. Może Pan jeszcze zdążysz.
Wybiegłem, dobiegłem, a tam to:
IMG_9900.jpg

Byk! I... Rzeczywiście, gruszek bez liku...

Wystąpili:
Wielki Debiut - Byk Zorro!
Pyszne Gruszki Al'Bertuszki

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.688 52 2
Z grudniowej kroniki filmowej 1975 roku.
Robotniczki i Robaczkowie Polski Krasnoludowej. Mimo reakcyjno-defetystycznych obcych nam ideowo idei i przeciwnych przeciwności losu, nawet mimo zachodniego wiatru, udało się w pełni udrutowić trasę łączącą Warszawę z Wrocławiem. Wrocławscy krasnoludowie będą mogli teraz szybko i wygodnie zjechać się na zjazd naszej jedynej i słusznej Krasnoludowej Partii Pracy, a warszawskie cegły będą mogły teraz szybko i wygodnie udać się w wizytę do swoich dawnych wrocławskich domów.
Defetystom powtarzamy! Nie ma znaczenia, że drutów nie widać! Warsu też nie ma, ale my wiemy, że serwują dziś pyszne muchy z rożna. Starczy dla wszystkich! Jutro specjalność Warsu - karaluchy spod kluchy w pomidorach*.

Fota z 2 grudnia 1975 roku. Odra po raz pierwszy na całym odcinku prowadzona jest siódemką. Fiat wraca na zimno! To nie prawda, że zepsuty i że dach przeciekał! Zwłaszcza, że prawie nie padało.
IMG_9911.jpg

Wystąpili:
EU07-161, Lok. Wrocław. Po badaniach okulistycznych, jednak ciągle z zezem. Piko 96373
debiut - SP45-155, Lok. Wrocław. Ciągle dziewicza.
Ex Odra - Robo. Ciekawostką jest, że był to niby pociąg dzienny, choć z Wrocławia wyjeżdżał koło 4, czyli raptem kilka minut po północy :devil:

PS - zgłaszam postulat, by na cześć zapomnianej już mocno emancypacji wrocławskich krasnoludów nazwać jeden z pociągów Polo-Cocta!

* [Korekta Biura Kranocenzury] Poprawić na "karaluchy spod kluchy w oleju". Nie przystoi jeść czerwony! Poza tym pomidorów nie ma, nie było i nie będzie! Musi starczyć olej. W przypadku braku oleju zgłosić się do drużyn ST44. Podpisano, podszyszkownik Koszałek Dopałek.

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.688 52 2
Stało się. Vectron pobił Byka! Przyznać trzeba, że stukł Byka jedynie ilością, bo Byk tłukł (się) jednak znacznie dłużej ;)
Niestety, jak uczy doświadczenie inkasenta z Terespolskiej, komputery zawsze mylą się przy dodawaniu. Stąd napakowane końputerami Vectrony zgłupiały po aktualizacji pozwalającej na zliczanie osi... Dwómsłowem - tępe osiłki.
Siemens ogłosił "wezwanie do serwisu". W Wiedniu do ściągania z tras padłych osiłków ratują się czym tylko mogą.

IMG_9917.jpg

Wystąpili:
Liliput BR53 L131962
Osiłki: Roco 73912, 73930, 71800, LS Models 16075, 16077

Pobite Byki liżą rany i wystąpią w nieokreślonej przyszłości.

kovalsky

Aktywny użytkownik
Reakcje
407 20 1
Witam wszystkich, może nie półkę z modelami swoją wam pokażę a moją dioramkę którą wykonałem pod wymiar ...dna akwarium 250 litrów i w tym akwariurm owa diorama się znajduje (bez wody i jej mieszkańców oczywiście:). Jako że akwarystyka jest moją drugą pasją to w ten sposób połączyłem obie pasje;). Dioramę oświetla led akwarystyczny przeznaczony do hodowli roślin wodnych, dlatego kolorki na żywo są bardzo fajne. Przepraszam za odbicia na zdjęciach ale robione one były z wiadomych przyczyn przez szkło 8mm.

Pozdrawiam,
Piotr.

20230120_080344.jpg

20230120_080339.jpg

20230120_080354.jpg

IMG-2574 (1).jpg

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.688 52 2
Fajny temat o gablotach, półkach i sposobach prezentacji modeli użytkowników zmienia się w opowiastki o Twoich zbiorach. Proponuję założyć własny temat w dziale kolekcje i nie śmiecić tutaj.
Temat jest bardzo ciekawy, jeden z moich ulubionych. Niestety jest praktycznie martwy, przez cały rok 2022 wpisy były w styczniu a potem dopiero w grudniu lekko ożył. Ja akurat teraz mam czas, stąd i moje wpisy. Przyznam, że chciałem w ten sposób zachęcić innych forumowiczów do aktywności w tym wątku, nie było moim zamiarem śmiecenie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 771
Tabor 170
Tabor 215
K
Tabor 19