• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nasze półki z modelami

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.878 15 1
Na koniec roku można zaktualizować zdjęcia swoich półek.

Zatem główna gablota mieści dziesięć pociągów. Większość polskich lokomotyw w pełnej cyfrze.

IMG_20211231_170004.jpg

w kolejnej jest siedem półek. Trzy parowozy Pt31-26, Pn12-7 i OKi2-36 są po konwersjach wykonanych przeze mnie. Pn12 w pełnej cyfrze.

IMG_20211231_165922.jpg

Ostatnia, najmniejsza gablotka. Parowóz Pd5-10 po konwersji oczekuje na dekoder dźwiękowy. Reszta modeli parowozów na konwersję.

IMG_20211231_170038.jpg

Niestety nie mam więcej miejsca w mieszkaniu by wieszać gabloty, więc reszta modeli obija się po połówce makiety.

IMG_20211231_170159.jpg

IMG_20211231_170148.jpg

IMG_20211231_170141.jpg

Tu już wszystkie modele są cyfrowe. Parowozy będą konwertowane a makieta rozbudowywana. Jednak ten rok kończy się tak jak jest. Dotarło do mnie, że teraz muszę znaleźć większe mieszkanie by dalej rozwijać swoją pasję.

Tym postem życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku i oczywiście jak najwięcej zdrowia i nowych modeli.

Hydrus

Aktywny użytkownik
Reakcje
147 0 0
U mnie stan na koniec 2021 roku.
polka_2021.jpg

Myślę o zbudowaniu takiej planszy o długości 2,50 m, a docelowo - 3,50 do 3,70 m (i 11 półek). Już w tej chwili dolny i górny skład mają po 9 wagonów, a docelowo - 11 do 12 wagonów. Więcej napiszę kiedyś w wątku o moich modelach.

Ostatnio edytowane:

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.878 15 1
Szkoda, że ten wątek umiera... Do końca roku pozostało już mniej niż 40 godzin, żaden Mikołaj, Dziadek Mróz czy inny święty się do mnie już nie wybiera, to można zaktualizować swoją kolekcję. Może mi się uda rozruszać wątek :)

Przez rok dużo się zmieniło, do trzech gablot doszło 9 tub ekspozycyjnych 2,5 metrowych. Do tego powstała druga część makiety na której i tak jest już bardzo ciasno i trzeba myśleć o kolejnych tubach. Jeszcze trochę miejsca jest na ścianie.

1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
7.JPG
8.JPG

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 35 8
Szkoda, że ten wątek umiera... Do końca roku pozostało już mniej niż 40 godzin, żaden Mikołaj, Dziadek Mróz czy inny święty się do mnie już nie wybiera, to można zaktualizować swoją kolekcję. Może mi się uda rozruszać wątek :)

Przez rok dużo się zmieniło, do trzech gablot doszło 9 tub ekspozycyjnych 2,5 metrowych. Do tego powstała druga część makiety na której i tak jest już bardzo ciasno i trzeba myśleć o kolejnych tubach. Jeszcze trochę miejsca jest na ścianie.

Zobacz załącznik 942475 Zobacz załącznik 942476 Zobacz załącznik 942477 Zobacz załącznik 942478 Zobacz załącznik 942479 Zobacz załącznik 942480 Zobacz załącznik 942481 Zobacz załącznik 942482
Twoja makieta jest po prostu przepiękna.....Jaram się jak małe dziecko pod składnicą!!!
Czekam na więcej filmów na Youtube!

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.005 33 0
Moja kolekcja nie jest tak okazała jak wasza.... ale też ma swoje miejsce w życiu, a dokładnie mówiąc w garażu. Witryny tam nie ma, tylko tory H0 obok tych Nkowych. Ostatnio do kolekcji dotarł ST44-966 - pierwszy Gagarin w moim życiu w tej skali, a już 1000 dla Polski :) obok niego jeszcze wagony niskoburtowe z rodziny 401Z.
20221229_192710.jpg 20221228_223914 (11).jpg

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.056 24 8

Zobacz załącznik 942475 Zobacz załącznik 942476 Zobacz załącznik 942477 Zobacz załącznik 942478 Zobacz załącznik 942479 Zobacz załącznik 942480 Zobacz załącznik 942481 Zobacz załącznik 942482
Super kolekcja - gratuluję.
Korzystając z okazji mam pytanie jak zamykana jest ta duża gablota, bo zawsze mam z tym problem. Przy takich wymiarach nie jest to łatwe.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.878 15 1
Gdzie kupowałeś 2,5 m tuby?
Firma TriStar Solar z Gdańska.

https://acryl.tristarsolar.eu/tuby-ekspozycyjne-do-kolejek/

Twoja makieta jest po prostu przepiękna.....Jaram się jak małe dziecko pod składnicą!!!
Piękna to ona będzie jak się ją skończy. Teraz zamówiłem 20 latarni zwrotnicowych od Pana Zbyszka Kluby. Niestety to jest jakieś dwa miesiące czekania. Wiele na tej makiecie trzeba dopracować, zrobić przede wszystkim staw a to nie takie proste i przyznam szczerze, że nawet nie wiem jak się za to zabrać by to realnie wyglądało a pociągi odbijały się od tafli wody.

Korzystając z okazji mam pytanie jak zamykana jest ta duża gablota, bo zawsze mam z tym problem. Przy takich wymiarach nie jest to łatwe.
Szyba w aluminiowej ramie zawieszonej na czterech zawiasach. Podnosi się ją do góry. Żadne inne opcje przy dwóch metrach długości nie wchodzą w grę a robienie drzwi dwudzielnych popsuło by cały efekt prezentacji składów.

Przy okazji to jakie wymiary ma ta gablota?
1980x1000 z jak dobrze pamiętam.

Nie mogę się równać, ale żeby watek nie umarł..
Jeszcze przed pandemią miałem małą gablotkę w segmencie a o makiecie nawet nie śniłem. Tak więc wszystko przed Kolegą :) Chociaż w większości to nie moja epoka to jednak tej EP09 zazdroszczę. PIKO też mnie rozczarowało w tym temacie.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.050 114 11
Jeszcze przed pandemią miałem małą gablotkę w segmencie a o makiecie nawet nie śniłem. Tak więc wszystko przed Kolegą :) Chociaż w większości to nie moja epoka to jednak tej EP09 zazdroszczę. PIKO też mnie rozczarowało w tym temacie.
Ja to bardziej w żartach. Uważam się za szczęściarza bo i mam gdzie powiesić te tubu, jak i na tyle uzbierałem złotówek żeby je jak i tabor zakupić. A jakieś tam kawałki torów też udało mi się ułożyć. Może nie w tort, ale kiedyś jeszcze tam pojeżdżę

Ostatnio edytowane:

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.844 79 12
Moja kolekcja nie jest tak okazała jak wasza.... ale też ma swoje miejsce w życiu, a dokładnie mówiąc w garażu. Witryny tam nie ma, tylko tory H0 obok tych Nkowych. Ostatnio do kolekcji dotarł ST44-966 - pierwszy Gagarin w moim życiu w tej skali, a już 1000 dla Polski :) obok niego jeszcze wagony niskoburtowe z rodziny 401Z.
Zobacz załącznik 942485 Zobacz załącznik 942486
...zasadniczo miałem tego nie pisać, bo czasem popadam w " kompleksy"..., bo zbiory wyglądają zacnie.
Z drugiej strony na modele którymi ja się bawie, to musi być hala, a nie tuba do prezentacji...i tym się pocieszam.

Trzymajcie się, a ja lecę się bawić swoimi modelami,...

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 40 1
Dzięki za info. Już wiem gdzie dostanę to czego od 2 lat nasz kolega forumowy już nie jest w stanie zrealizować. A, z drugiej strony to moja żona jest zdziwiona, że pociągi nie jeżdżą tylko wiszą na ścianie.:)

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.878 15 1
Już wiem gdzie dostanę to czego od 2 lat nasz kolega forumowy już nie jest w stanie zrealizować. A, z drugiej strony to moja żona jest zdziwiona, że pociągi nie jeżdżą tylko wiszą na ścianie
Czas oczekiwania na tuby od 2 do 4 tygodni. Wysyłają w miarę dobrze zapakowane tylko warto im napisać, by zaślepki wysłali oddzielnie bo włożone w tuby pękają.

No cóż, gdybym chciał te wszystkie pociągi co mam ustawić na makiecie to potrzebowałbym mieć salę gimnastyczną do dyspozycji a nie wygospodarowane 9m2 w pokoju. Niestety milionerem nie jestem :( :p :p :p

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 771
Tabor 170
Tabor 215
K
Tabor 19