Przejrzałem ten wątek od początku (pobieżnie) i zastanawiam się, czy ten ełcki wagon mógł być pierwotnie wagonem ze świetlikiem na dachu i wyglądać tak jak na zdjęciu Geoffa Plumba (zamieszczonym przez Andrzeja Jaroszewicza na 4 stronie tego wątku):
A jeśli tak, to kiedy dokonano jego przebudowy na wagon o obecnym kształcie?
A może poza tym, że był to wagon ze świetlikiem, był to jednocześnie wagon 3-osiowy (słyszałem, że były przypadki przebudowy takowych na dwuosiowe)? W takim razie, czy trzecią oś usunięto przed przebudową pudła, czy już po niej? W tym drugim przypadku przez pewien czas wagon musiałby wyglądać mniej więcej tak:
Fot. Ludwik Igielski - zdjęcie zaczerpnąłem z wątku o linii Reda - Hel niniejszego forum.
A jeśli tak, to kiedy dokonano jego przebudowy na wagon o obecnym kształcie?
A może poza tym, że był to wagon ze świetlikiem, był to jednocześnie wagon 3-osiowy (słyszałem, że były przypadki przebudowy takowych na dwuosiowe)? W takim razie, czy trzecią oś usunięto przed przebudową pudła, czy już po niej? W tym drugim przypadku przez pewien czas wagon musiałby wyglądać mniej więcej tak:
Fot. Ludwik Igielski - zdjęcie zaczerpnąłem z wątku o linii Reda - Hel niniejszego forum.