• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony pocztowe

Reakcje
14 0 0
Zakotwiczony dziś na stacji Warszawa Zachodnia wagon techniczno-gospodarczy,

Zobacz załącznik 522835
020014 / Warszawa Zachodnia / 26.11.2017 r.

Posiada również nr 99 51 9550 038-5 naniesiony na pudle. To ten sam wagon, który prezentowałem już w niniejszym temacie kilka stron wcześniej, tym jednak razem udało mi się precyzyjnie rozpoznać jego nr fabryczny - z cała pewnością Pafawag 4627 / 1987 r., a zatem dawny pocztowy rodziny 304C, ściślej typu 304Ca. Panie Jarząbku, może będzie Panu znany pierwotny nr i oznaczenie serii?
Witam
Poszukuję jak najwięcej informacji na temat tego wagonu tj 304C 99 51 9550 038-5. Interesują mnie głównie zdjęcia tak by było można odtworzyć na modelu napisy jakie były na pudle tego wagonu.

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.002 63 25
A.. No tam nie zajeżdżam. Temu zgłupiałem i poznałem miejsca. Lublin to pamiętam jeszcze tuż przed całą modernizacja... Dzięki za cynk.

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.004 1 0
Z kronikarskiego obowiązku i w nawiązaniu do wcześniejszych postów na temat wagonów z Laury:
dzisiaj w Stacji Muzeum przeglądałem książkę "Kolejarze Wileńszczyzny". Na 110 stronie znajduje się zdjęcie z katastrofy kolejowej gdzieś na Wileńszczyźnie (nie zapamiętałem miejsca) a na nim prawdopodobnie wagon pocztowy prawdopodobnie właśnie z Laury - przynajmniej tak mi się wydaje. Z użyciem lupy może nawet udałoby się odczytać numer.

Speedway

Znany użytkownik
Reakcje
9.485 18 0
w Rogowie po renowacji ma być prezentowany w oliwkowych barwach.
W nawiązaniu do wpisu kolegi Grocha, postanowiłem załączyć zdjęcie opisywanego przez niego wagonu, które zrobiłem wczoraj (tj. 19.03.2023r)
w Rogowie. Ambulans jest już w barwach oliwkowych, aczkolwiek nie posiada naniesionych na pudle oznaczeń. W rozmowie z napotkanym pracownikiem Kolei Rogowskiej ustaliłem, iż póki co brakuje im szablonów. Mają nadzieję, iż przed rozpoczęciem sezonu turystycznego sytuacja się zmieni. Na wózkach znajdują się tabliczki z ZNTK Opole.
1.JPG

3.jpg

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.598 50 5
W tym wątku było już zapytanie o ten wagon (Pmx, z IIIi IV epoki) , ale temat nie został rozwinięty, a nie bardzo wiem, gdzie szukać informacji na jego temat.

Uważam, że TEN temat jest właściwy, aby w nim więcej o tym wagonie napisać.
W jakich latach i w jakich składach się pojawiał. Czy tylko lokalnych, czy dalekobieżnych też.
Może ktoś ma zdjęcia.

Czy wogóle jest sens kupowania modelu tego wagonu? Z czym go zestawić?
Google grafika wyświetlają głównie model, podstawowe wyszukiwanie nie przynosi "obrazków" realnego wagonu.