Dwa tygodnie temu miałem przyjemność na chwilę odwiedzić Muzeum (albo Skansen) kolei wąskotorowych w Ełku. Szczęśliwie na terenie tej placówki znalazło się kilka torów o normalnym prześwicie, dzięki czemu schronienie znalazło tam kilka ciekawych eksponatów normalnotorowych. Wśród nich m.in. parowozy Ty2-1285 i Ol49-11 a także kilka wagonów. Czasu miałem niewiele, więc byłem tam dosłownie kilka, może kilkanaście minut. Zrobiłem kilka fotek i musiałem uciekać, bo w planie na ten dzień były zupełnie inne tematy, niezwiązane z koleją.
Moją uwagę przykuł świeżo odrestaurowany wagon pocztowy. Jako że w kwestii wagonów starszej budowy jestem laikiem, nie mam pojęcia co to za typ wagonu, nie wiem też nic o jego pochodzeniu. Kształt pudła może nasuwać przypuszczenia o pruskim rodowodzie, ale może to być chyba także nasz Sanok? Niestety nie zauważyłem na wagonie żadnej tabliczki firmowej producenta.
Wrzucam więc kilka zdjęć tego pojazdu i osoby zorientowane bardzo proszę o rozjaśnienie tematu. Ciekaw jestem także, czy oznaczenia naniesione na wagon są prawidłowe i czy odpowiadają historii tego konkretnego egzemplarza. Nawiasem mówiąc części oznaczeń - szczególnie na ramie wagonu, nie odtworzono, być może będzie to jeszcze zrobione. Nie wiem, bo z nikim tam nie rozmawiałem.
Schody dostawione do wagonu sugerują możliwość jego oglądania od wewnątrz, niestety w dniu kiedy tam byłem, drzwi były zamknięte, więc nie wiem co dzieje się w jego wnętrzu.