Czy ktoś z kolegów zna może historię poniższego wagonu pocztowego? Interesują mnie wszelkie dane na jego temat.
Ów wagon stacjonuje od dobrych kilku lat w Olsztynie (warmińsko-mazurskie), służy jako magazyn.
Zobacz załącznik 492740
Zobacz załącznik 492741
Fotka wykonana w czerwcu 2017.
Jest to ambulans pocztowy nr
858. Wagon stoi obok poczty, jak mnie pamięć nie myli, od co najmniej 13 lat. Zanotowałem jego "stałą" obecność na tym torze, podczas licznych wizyt w Olsztynie, w roku 2005. Niekiedy był przestawiany w obrębie toru, ale zapewne od co najmniej 10-12 lat stoi w tym konkretnym miejscu, ze zdjęcia. Podejrzewam, że został tu odstawiony w czasie kiedy Poczta Polska zrezygnowała z obsługi wagonem pocztowym połączenia Białystok - Gdynia Gł. / Gdynia Gł. - Białystok. Nie wiem czy kolega to zauważył, ale w oknie wagonu widoczna jest ciągle tabliczka informacyjna (zamieszczam ją na zdjęciu poniżej, wykonanym 24 lipca tego roku), z numerem ambulansu i relacją w jakiej kursował. Według danych z 3 części artykułu pana Krzysztofa Lewandowskiego
"Kolejowe przewozy poczty i przesyłek kurierskich – zmierzch, czy szansa? (3). Polska" z czasopisma Technika Transportu Szynowego (TTS) nr 1-2 / 2008, ambulans nr 858 kursował
do jesieni 2003 r. Od 30 listopada 2003 Poczta Polska zachowała tylko trzy relacje kursowania ambulansów pocztowych (z dziewięciu wykazywanych jesienią 2003), przy czym relacja Białystok - Gdynia Gł / Gdynia Gł. - Białystok została zlikwidowana. Tak więc być może wtedy ambulans nr 858, obsługujący tą relację na dobre utknął w Olsztynie Gł.
Zachowane
od 30 listopada 2003 trzy relacje to:
Lublin – Wrocław Gł., Wrocław Gł. – Lublin (przez Częstochowę, ambulans nr
101),
Katowice – Gdynia Gł. / Gdynia Gł. - Katowice (przez Piotrków Tryb., amb. nr
302)
Szczecin Gł. – Kraków Płaszów / Kraków Płaszów – Szczecin Gł. (przez Wrocław, Poznań, amb. nr
930).
1 lutego 2007 r. wyłączono ambulans pocztowy nr 302 ze składu poc. pasażerskiego, odstawiono także ambulans nr 930, a ostatni kurs ambulansu dokonał się
30 listopada 2007 r. o godz. 21.50. Wyruszył wówczas w drogę ambulans nr 101, w poc. nr 62200 relacji Wrocław - Lublin / Przemyśl, a ostatni wagon pocztowy Poczty Polskiej obsłużył Urząd Pocztowy Nr 2 we Wrocławiu. Od tamtego momentu, na dalekie odległości, paczki i listy przewożone są transportem kołowym oraz lotniczym (samolotami ATR 42 i Letov L-410).