• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony pocztowe

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
23.10.2024 będąc na peronie nr 2 stacji Lublin dostrzegłem znajome pudło. Podszedłem by to sprawdzić. Okazało się pudłem wagonu pocztowego (chyba serii Pdn) z czasów PRL. Stoi odstawione na cegłach obok parowozu pomnika Pt47-157. Oto jego zdjęcie....

IMG_20241022_173030_copy_2320x1044.jpg

Podejrzewam, że to ostatni "pocztowy" relikt na tej stacji.

kilanziom

Znany użytkownik
Reakcje
863 9 0
W nawiązaniu do wcześniejszych dywagacji w niniejszym wątku na temat polskich wagonów pocztowych typu P-VII eksploatowanych po 1945 roku na kolejach czechosłowackich, chciałbym poinformować, że temat doczekał się doprecyzowania i omówienia na łamach małego artykułu, przewidzianego do wydania w numerze 11/2024 czasopisma "Świat Kolei",

Sumarycznie po 1945 roku na ČSD trafiło 8 egzemplarzy wagonów tego typu, z których 2 powróciły potem na PKP a 6 pozostało u nowego właściciela do końca swoich dni. Co ciekawe dokładnie po 6 trafiło także do RFN i NRD - co daje okrągłą, równo rozdzieloną 18-kę wagonów tego typu "posianych" w tych trzech krajach. W nawiązaniu do tematu, wspomnienie z wiosennych odwiedzin w naczelnym muzeum kolei Republiki Czeskiej,

DSC07139.jpg

F 5-0671 (ex. 30 614 Post) / Lužná u Rakovníka / 28.04.2024