Dzień dobry,
Nie mogąc się doczekać zdjęć
Będzie trochę dubel, ale trudno, najwyżej moderacja zrobi tu porządek
Zdjęcia dawałem
tutaj, udało mi się go odwiedzić. To ten sam wagon co wyżej, jednak roślinność dzisiaj jest tam dużo bardziej bujniejsza:
Trudno było go obejść, poza tym nie miał żadnych cech, które umożliwiły by jego scharakteryzowanie. Nie było żadnych napisów (ponoć kiedyś przebijał się napis KPEV) ani tabliczek, wszystkie drzwi były zaryglowane (poza drugimi, widocznymi na zdjęciu, które z powodu odstawania zabezpieczono kłódką).
Co do jego wieku-bardzo podobne wagony zachowane są do dzisiaj u naszych zachodnich sąsiadów, choćby w Herrenleite (rok produkcji to ponoć 1875):
Lub na Windbergbahn:
Z tym, że w obu przypadkach wagony mają rodowód saksoński. Nie wiem, jak wyglądała wspomniana przez ciebie seria Ci Pr 86, także się nie wypowiem. Mogę tylko dodać, że pod wątkiem twórcy moda kolega Kilanziom zasugerował, że wagon może być obciętym trzyosiowcem, dodając do swojego argumentu skan widokówki z dworca w Prostkach. Temat pochodzenia wagonu oraz jego typu pozostaje więc otwarty.
Czyli trzeba pojechać z łopatą i odkopać podwozie, bo może jest tabliczka producenta?
Możliwe, że tak jest. Dla mnie nieporozumieniem jest to, jak wagon z XIX wieku jeszcze gnije sobie w ziemi, dodatkowo centralnie pod nosem skansenu...
Pozdrawiam,
Spy