• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
349 0 1
Po aktualizacji, jednak problem występuje z nagłym zatrzymywaniem, niezależnie od prędkości:ostrozny:
W starej wersji 1.5 problemu nie było, faktycznie dawno nie aktualizowałem dekodera;)
Teraz nie mogę powrócić do poprzedniej wersji.

Co ciekawe, na innym telefonie ze starą wersją apki jeździ normalnie, chociaż wyświetla mi się na obu urządzeniach ta sama wersja 2.12:niepewny:

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
235 0 2
Po aktualizacji, jednak problem występuje z nagłym zatrzymywaniem, niezależnie od prędkości:ostrozny:
Ale co to znaczy, w których miejscach? Może jakiś filmik.
Co ciekawe, na innym telefonie ze starą wersją apki jeździ normalnie,
Hm.. To chyba związane z różnością w bazach danych na telefonach. Tutaj można zaproponować wyłączyć system automatycznego wykrywania dekoderów, gdy powoduje on w niektórych momentach wysyłanie polecenia "RESET" do dekoderów, co powoduje gwałtownie zatrzymanie zgodnie ze standardem.

Ostatnio edytowane:

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
349 0 1
Zatrzymuje się po prostu losowo, nagle "na strzał" o dziwo światła nie gasną i rozpędza się na nowo.

Co do apki, nie znam się jak to wygląda od strony technicznej, zapewne jest to kwestia czystego przypadku.

A, chciałbym jeszcze dodać, że nie mogę zmienić CV:niepewny:
Z zasilaniem nic nie zmieniałem, Przewody podłączone jak zwykle i taki występuje komunikat jak poniżej:
Screenshot_20250209_151441_RB Railroad Control.jpg 20250209_151531.jpg
Jak zaznaczę na tor głowny, to wyświetla się komunikat że ustawienia wskoczyły pomyślnie ale jest brak, tego charakterystycznego cyknięcia, jak w przypadku przekaźnika, po czym żadnych zmian to nie wprowadza:niepewny:
Screenshot_20250209_153004_RB Railroad Control.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
M

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
303 56 2
Po godzinie testów nie zaobserwowałem wcześniej występujących problemów, działa dobrze.
Testy na "podłodze", na makiecie przetestuję za tydzień.
Centralka Piko + moduł wifi RB1310 + aplikacja RB.

ps. CV5 = 180 -daje max prędkość 127 km/h na prostej i 123 km/h w łukach R2 Piko
CV6 = 90 - daje 65 km/h przy suwaku na 50%
Dla EP08 Piko
Pozostałych CV nie ruszałem. Pomiar przy pomocy wagonu pomiarowego.

Ostatnio edytowane:

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
349 0 1
Wgrałem akt. 1.10.1 lok jeździ jakieś pół godzinki i tylko raz się zawiesił, więc jest git(y)
Dodam że problem z mrugajacymi swiatłami przy włączonym dźwięku, już nie występuje(y)
A mam ustawione CV119/20 na 5.