• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.022 40 1
Ja nie wiem, czemu się tak nadymasz w tym temacie. Koś ci zrobił krzywdę czy co? Od początku producent/projektant szuka wsparcia na zewnątrz w rozwoju swojego pomysłu oferując, powiedzmy wersję beta, za rozsądną cenę. Nie chcesz nie kupuj, zawsze masz opcję za prawie trzykrotną cenę, nie będzie fochów, to tyle. Poza tym te wycieczki narodowościowe, żal...

Wracając do tematu....

Halotron znajduje się na płyce dekodera, OK, w której części wózka zależy go dokładnie przykleić? Ma ktoś jakie fotki?
O! Koledze brakuje też instrukcji.:)
Ja na tym poprzestanę i nie spodziewam się już odpowiedzi, bo nie chcę dalej się rozpisywać i ciągnąc tej dyskusji.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
279 0 2
A o jaką "subtelną różnicę" chodzi? Że to 21MTC? PluX22 kosztuje 99,99 euro, więc po dzisiejszym kursie ok. 420-430 zł. Ale dochodzi przesyłka.
To jest pusty dekoder jakby co... Czyli jeszcze programator albo usługa wgrywania. Ale nie o to chodzi.
My oferujemy tańszy dekoder, który działa trochę gorsze.
Jak chcesz niezawodność to nie trzeba go kupować i tyle, jednak są osoby, które poradzili z ewentualnymi komplikacjami i chętne pomagają w rozwoju i naprawę tych błędów. ESU też taki był na początku 20 lat temu.
Proszę zostawić temat porównywania dekoderów i zgłaszać tutaj sugestie i problemy z naszym dekoderem.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.525 556 30
Proszę zostawić temat porównywania dekoderów i zgłaszać tutaj sugestie i problemy z naszym dekoderem.
Popieram i też proponuję powrócić do zasadniczego tematu tego wątku. Umówmy się: dekoder Railbox kosztuje połowę ceny dekodera renomowanych producentów jak ESU, czy Zimo, otrzymujemy za to produkt nie do końca jeszcze dojrzały, wymagający od użytkownika pewnej znajomości rzeczy, żeby uzyskać dobry efekt końcowy w postaci prawidłowo jeżdżącego modelu z dobrym dźwiękiem. Nie każdy ma wystarczające umiejętności, albo po prostu ochotę na to, żeby samemu wprowadzać poprawki i modyfikacje, pozwalające w końcowym efekcie na poprawne działanie dekodera. Tym z nas, którzy tym się nie umieją lub nie chcą zajmować pozostaje kupno droższych produktów innych firm. Ale z drugiej strony należy docenić producenta, kolegę @railbox, który, jak się wydaje, robi dużo, żeby sprostać wymaganiom klientów i udoskonalać swój produkt, usuwając mankamenty i pojawiające się problemy. Miejmy nadzieję, że ostatecznym efektem będzie dekoder spełniający wymagania wszystkich użytkowników. A do kolegów, zabierających głos w dyskusji, apelowałbym o mniej emocji z obu stron.

Marek Bydgoszcz

Aktywny użytkownik
Reakcje
31 1 0
A do kolegów, zabierających głos w dyskusji, apelowałbym o mniej emocji z obu stron.
Popieram i proponuję Andrzeju wyczyściś wątek i przenieść gównoburzę do działu dyskusji, jak tyko znajdziesz chwilę.

... no tak popieram, ale ja nadal nie wiem co z tym magnesem, jakieś fotki, opis, wskazówki, pytam już bezpośrednio.

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
68 0 0
Widzę że jeden z kolegów chciał plux22 do plux16 włożyć ją dziś tak zrobiłem i to do skali TT przeciąłem wtyk odlutowałem niepotrzebne piny, zmniejszyłem komorę rezonansową bo mało miejsca w TT i delikatnie przyszlifowałem plastik wewnątrz modelu.
Teraz tylko czekać na dźwięk do br118 IMG_20250204_213849.jpg IMG_20250204_213811.jpg IMG_20250204_213732.jpg

tomciopaluch

Nowy użytkownik
Reakcje
7 0 0
Witam, mogę prosić o poradę jak wgrać mapowanie EP 09i dźwięki do decodera RB2300? ale proszę tak łopatologicznie bo mi to nie wychodzi.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
279 0 2
[WAŻNE] Informacja dla wszystkich posiadaczy dźwiękowych dekoderów RB2300 i RB2310

Po kolejnym cyklu aktualizacji i testowania dekodera udało się zrozumieć przyczynę nagłego zatrzymywania lokomotywy na większych prędkościach na niektórych centralkach. Było to związane z błędnym odczytywaniem sygnału DCC przy dużym poziomie zakłóceń.
Oprogramowanie 1.10.0 w pełni wyeliminuje ten problem,w związku z tym zalecana jest aktualizacja wszystkich dekoderów RB2300 i RB2310 do wersji 1.10.0.
Aktualizację oprogramowania można wykonać za pomocą smartfona lub PC z Wi-Fi, nie jest potrzebny żaden dodatkowy sprzęt. Proces aktualizacji można zobaczyć na YouTube tutaj.
W przypadku problemów związanych z aktualizacją proszę skontaktować się z nami przez e-mail.

Dodatkowo oprogramowanie 1.10.0 poprawia gwałtowne ruszanie z miejsca oraz losowe włączenie niektórych funkcji.
Została wprowadzona możliwość włączenia dźwięków na podstawie zewnętrznego sygnału (na przykład za pomocą czujnika Halla, wykorzystanego w KITach RB2400, RB2410 i RB2411). Filmik o montażu magnesów tutaj
Konfiguracja:
1. CV64=2 - włączenie pinu GPIO/C złącza Plux22 jako wejscie.
2. Dodanie wpisu : I1_TOGETHER_F13_INMOVE do pliku logic.txt, które umożliwia włączenie dźwięku skrzypienia kół na łukach pod czas jazdy lokomotywy.
Także, na przykład, przy umieszczeniu czujnika Halla na dole wózku lokomotywy możliwe jest włączenie dźwięku w odpowiednich miejscach na makiecie (na przykład przed przejazdem kolejowym) do tego należy dodać wpis logiki: F2_ON_I1_L2000 - włączenie trąbki na 2s przy triggerowaniu wejścia 1.

PS: @MateuszS Wiem, że już masz ten dekoder gdzieś ;), ale to rozwiąże twój problem. Dziękujemy wszystkich za zgłaszanie błędów i uwag, pomaga to w rozwoju projektu.

Załączniki

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
134 3 0
Widze, ze sposob montowania magnesów jest zadziwiająco podobny do mojego rozwiązania. Żeby nie powiedzieć, że jest taki sam. Nawet się domyślam kto mógł pomóc w tym nagłym olśnieniu ;)