• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

kdam

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
Już jest na płytkie i daje sygnał na "GPIO/C". Taki w obudowie SOT-23.

Usuwanie ciężarka może spowodować gorszy odbiór prądu.
To malutki ciężarek, nie zauważyłem problemów z odbiorem prądu, ale generalnie zgadzam się, że jakby usunąć za dużo ciężarków to mógłby być problem z jezdnością i odbiorem prądu.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.592 30 1
OK. Teraz rozumiem Twój punkt widzenia, ale...
Zresztą, producent @railbox również pisał już wcześniej wyraźnie, czemu ma to służyć – automatycznemu uruchamianiu dźwięku jazdy na zakręcie w momencie, kiedy lokomotywa faktycznie będzie jechać po zakręcie, co zostanie wykryte dzięki przemieszczeniu magnesu przyklejonego do wózka względem czujnika, co spowoduje zmianę natężenia pola magnetycznego. Producent pisał, że czujnik już jest na płytce, ale zamierza wprowadzić programową obsługę tej funkcji w jednej z przyszłych aktualizacji, gdy zostanie dopracowana.
Jak dla mnie, to niesamowita funkcjonalność, obecna zwykle wyłącznie w najdroższych modelach „super expert premium plus”
Tak, ja to wiem. Funkcjonalność bardzo dobra, ale nigdzie nie ma żadnej instrukcji montażu tego magnesu względem przyszłej konfiguracji dekodera. Inni ludzie pytają, bo nie wiedzą.
Nawet, jeżeli Kolega nie zna się na elektronice, to wystarczy dosłownie 30 sekund z Google żeby dowiedzieć się, że SOT-23 to jeden ze standardów obudów elementów elektronicznych (zob. np. tutaj), natomiast „GPIO/C” to jeden z pinów w gnieździe Plux22, co padło nawet w tym wątku raptem parę postów temu.
Nie zauważyłem żeby padło parę postów wyżej. Zna-nie zna. Nie jestem elektronikiem i większość z użytkowników dekoderów też nie jest, więc dlatego pisanie "szyfrem" dla użytkowników dekoderów, którzy nie mają żadnego obowiązku znać się na tym jest niewłaściwe.
Nawet jeśli tak pisze, to nie mam obowiązku rozumieć tego i znać się na szukaniu wyjaśnień tych symboli w wyszukiwarce. Są tacy, uwierz mi.
Uważam, że tak rażąca złośliwość, jaka bije z komentarza dotyczącego omawianego czujnika, jest tutaj zupełnie nie na miejscu. Po co ten cały jad?
Tym bardziej wybuch złośliwości ze strony Kolegi wydaje mi się żenujący.
Tak. Jest to sarkastyczne i złośliwe z mej strony z powyżej przytoczonych przeze mnie powodów. Co w tym wybuchowego i żenującego?
To już Kolegi ocena.
Należy właściwie i jasno komunikować się z ludźmi, którzy płacą za dekoder i oczekują w zamian działającego produktu z instrukcją konfiguracji i użytkowania.
Zauważ, że każdą informację trzeba od Railbox'a wyciągać siłą, albo samemu dochodzić rozwiązania problemu.
Czasem @railbox rzuca jakieś rozwiązania nie tłumacząc z czego, co wynika.
Dlatego nie jad, a celne spostrzeżenia odnośnie sposobu działania producenta. Moja złośliwość może zmobilizuje Railboxa do sumiennego i przemyślanego działania na rynku, bo zauważam ostatnio u niego nonszalancję w działaniu i lekkie lekceważenie klientów.
Przez cały czas wspierałem i wspieram ten projekt, można moje wpisy znaleźć tu na forum, ale trzeba być rzetelnym w działaniach biznesowych.

Ostatnio edytowane: