• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
221 0 2
Niestety nie - ocenie zgodności podlega urządzenie, złożenie jego z komponentów zgodnymi z normami nie przenosi zgodności
Zgodność nie z punktu widzenia dokumentacji to już inna sprawa. Temat zgodności z EMF a produktów sprzedawanych na rynku to jest bardzo ciekawy temat, w szczególności w branże zdalnego sterowania modelami RC.

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
61 0 0
Mam pytanko ten dekoder występuje w wersji plux22 a ja potrzebuję plux16 pomyślałem sobie że wytnę zbędne mi bolce wtyczki jakie funkcje tego dekodera są na pinach powyżej gniazda plux16 ?

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
221 0 2
Mam pytanko ten dekoder występuje w wersji plux22 a ja potrzebuję plux16 pomyślałem sobie że wytnę zbędne mi bolce wtyczki jakie funkcje tego dekodera są na pinach powyżej gniazda plux16 ?
1738173788269.png
Można tak zrobić, ale głównym problemem może być rozmiar tego dekodera, ponieważ standard PluX16 ma mniejsze wymiary. Jak pan sprawdzi i rzeczywiście dostępne miejsce w lokomotywie będzie wystarczające to można tak zrobić, dodatkowo proszę uwarzyć, że dla prawidłowej pracy potrzebny jest chociażby plaski kondensator na 440uF

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.906 527 30
ten dekoder występuje w wersji plux22 a ja potrzebuję plux16 pomyślałem sobie że wytnę zbędne mi bolce wtyczki
Czy na pewno trzeba wycinać zbędne nóżki? Na przykład w Ty2 Roco jest gniazdo z 22 otworami, ale obsadzone jest tylko 16 pinów, dlatego producent podaje, że model ma gniazdo PluX16. Dekoder Plux22 wchodzi bez problemu, ale oczywiście wyjścia AUX3, 4, 5, 6 i 7 nie są w modelu do niczego podłączone.

QRP

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Również mogę potwierdzić że dekoder RB2300 z lokomotywą SM42 działa płynnie z softem 1.9 + PCB RB2400. Polecam zrobić reset dekodera po upgrade.

Marek Bydgoszcz

Aktywny użytkownik
Reakcje
28 1 0
Jestem po montażu kitu do SM42, bardzo fajna płytka główna.
Pomocna jest wizualizacja z youtuba, brawo dla autora.
Kondensatory słabo trzymają, ale wiadomo mało tam miejsca.
Niestety podczas wylutowywania rezystorów (pomimo dobrej lutownicy z T12) odpadły 2 pady lutownicze, taki urok pierwszych wypustów Piko, makaronik oryginalny jakoś wytrzymał, padła jedna czerwona dioda, cholera wie dlaczego, bo loko przeleżało w pudełku już kilkanaście lat od zakupu, (straszny grzechotnik ).
Po umieszczeniu głośnika w przeznaczonym do tego miejscu (na spodzie) bez komory rezonansowej, dźwięk tragiczny, cichy zagłuszany przez grzechotnika. Montaż jak radzi producent - komora, wewnątrz obudowy: wszystko OK!

Moje pytanie: Po co ten mały magnesik w zestawie?

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
221 0 2
system działa z
dekoderem RB2300)
Jeszcze chwila czepliwości i to zostanie dodane do oprogramowania. Nie chcieliśmy trzymać płytkę na magazynie i puścili w sprzedaż, jednak wsparcie czujnika jeszcze niegotowe. Czujnik jest w pełni działający i z innym dekoderem powinien działać też(Tylko na pierwszych płytkach był zamontowany analogowy czujnik, który nie będzie działać z innymi dekoderami).

kdam

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
Niestety podczas wylutowywania rezystorów (pomimo dobrej lutownicy z T12) odpadły 2 pady lutownicze, taki urok pierwszych wypustów Piko, makaronik oryginalny jakoś wytrzymał, padła jedna czerwona dioda, cholera wie dlaczego, bo loko przeleżało w pudełku już kilkanaście lat od zakupu, (straszny grzechotnik ).
Po umieszczeniu głośnika w przeznaczonym do tego miejscu (na spodzie) bez komory rezonansowej, dźwięk tragiczny, cichy zagłuszany przez grzechotnika. Montaż jak radzi producent - komora, wewnątrz obudowy: wszystko OK!

Mi też przy pierwszej stonce się zdarzyło, że odlutowałem pady lutownicze. Miałem za wysoką temperaturę, to raz - zszedłem do 370 stopni, i zamiast podważać rezystor po bokach zacząłem nagrzewać go trochę po bokach i po środku, następnie gdy zaczął lekko pływać (odczepiać się sam) to pęsetą drugą ręką przesuwałem (za środek) aby go ściągnąć a pady zostawały nienaruszone. Można też nanieść bardzo mało cyny dla przewodności cieplnej na rezystor.

Aby uratować pady kupiłem długopis do PCB od Chemtronics (https://allegro.pl/oferta/dlugopis-do-pcb-9ml-chemtronics-15332989613), wstrząsnąłem i wykałaczką naniosłem na miejsca, gdzie były pady, po zastygnięciu cyna zaczęła się trzymać. Generalnie ten długopis to jakieś strasznie świńśtwo i ostrożnie z tym trzeba, ma więcej ostrzeżeń niż cokolwiek innego co widziałem, w tym, że powoduje raka...

Co do głośnika ja się skusiłem na głośnik z PIKO, bo pasuje tam na spodzie lokomotywy - jakość dźwięku oryginalnego głośnika z PIKO jest fatalna z zestawem dźwięków z Railbox. Nie słychać dźwięków silnika praktycznie. Zaś w BR185 mam głośnik z komorą i jak puściłem tam zestaw dźwięków ze stonki to było "WOW, ale fajne!"

Na płytce @Kamilb zmieściłem 4 kondensatory + w jednej stonce eksperymentalnie umieściłem piąty usuwając ciężarek z miejsca obok kabiny na samej górze lokomotywy (tam gdzie wydobywają się spaliny), więc może udałoby Ci się na płytce Railbox ewentualnie tam jeden u góry wcisnąć :cool:

Ostatnio edytowane:

Marek Bydgoszcz

Aktywny użytkownik
Reakcje
28 1 0
za instrukcją:

Zestaw zawiera magnes przeznaczony do naklejania na wózek modelu, aby uruchomić
odtwarzanie dźwięku skrzypu kół na łuku za pośrednictwem Hallotronu (system działa z
dekoderem RB2300)
Tak wiem, doczytałem, ale nadal nie wiem gdzie i jak go przykleić. A czasem nie powinno się jeszcze zainstalować czujnika halo?

Co do odklejonych padów rezystora - można dolutować przewód do krawędzi kondka tuż obok i po temacie.

TSZ

Użytkownik
Reakcje
36 3 0

Hej, nie przepaliła się Tobie czerwona dioda, lecz pewnie stało się chyba jak u mnie.
Twoja leciwa SM42 ma dokładnie taka płytkę jak moja SM42 Polregio z zestawu startowego.
Jeżeli oderwały się Tobie piny (w sumie ja też straciłem 1) Pomimo że lutownicą operuje już chyba z 30 lat i mam dobry sprzęt to nie uchroniłem pinu.
Do rzeczy, poniżej mam zdjęcie płytki, możesz wykorzystać piny przy kondensatorach, lecz ten góry od czerwonego ma jeszcze ścieżkę w dół dlatego pewnie dolutowałeś do kondensatora ale nie do ścieżki, która idzie w dół do LED-a czerwonego, zaznaczę na zdjęciu.
IMG_4288.jpg

Jeżeli w jakichś okolicznościach stracisz piny zaznaczone na różowo, to możesz skorzystać z miejsc zaznaczonych na żółto, pamiętając, że przy R4 lutując przewód do kondensatora musisz jeszcze połączyć (najlepiej zeskrobać lakier ze ścieżki przy C2) połączyć zaznaczono jasno niebieskim te punkty. Powinno zadziałać.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.602 31 1
Marek Bydgoszcz napisał(a):
A czasem nie powinno się jeszcze zainstalować czujnika Halla?
Już jest na płytkie i daje sygnał na "GPIO/C". Taki w obudowie SOT-23.
No super wiadomość, ale co to jest obudowa SOT-23, i co to sygnał na "GPIO/C" ? Czy to po rosyjsku, czy po jakiemu? Kto ma to wiedzieć?
A gdzie jest instrukcja obrazkowa, czy ze zdjęciami montażu i obsługi tegoż ustrojstwa?
Kto ma zgadywać jak to zrobić? :niepewny: Może ogłosić jakiś konkurs z nagrodami pod tytułem:
"Kto rozwiąże zagadkę montażu magnesu i uruchomienia czujnika Halla w dekoderze Railbox 2300"
Żeby wkurzyć zwycięzcę, to nagrodą będzie oczywiście niezbyt pewny jak na teraz dekoder Railbox 2300.
Railbox ogarnij się trochę...

Reakcje
16 0 0
Uważam, że tak rażąca złośliwość, jaka bije z komentarza dotyczącego omawianego czujnika, jest tutaj zupełnie nie na miejscu. Po co ten cały jad?

Nawet, jeżeli Kolega nie zna się na elektronice, to wystarczy dosłownie 30 sekund z Google żeby dowiedzieć się, że SOT-23 to jeden ze standardów obudów elementów elektronicznych (zob. np. tutaj), natomiast „GPIO/C” to jeden z pinów w gnieździe Plux22, co padło nawet w tym wątku raptem parę postów temu (w odpowiedzi na pytanie w jednym z postów zamieszczony był pełen schemat złącza, tzw. pin-out)

Zresztą, producent @railbox również pisał już wcześniej wyraźnie, czemu ma to służyć – automatycznemu uruchamianiu dźwięku jazdy na zakręcie w momencie, kiedy lokomotywa faktycznie będzie jechać po zakręcie, co zostanie wykryte dzięki przemieszczeniu magnesu przyklejonego do wózka względem czujnika, co spowoduje zmianę natężenia pola magnetycznego. Producent pisał, że czujnik już jest na płytce, ale zamierza wprowadzić programową obsługę tej funkcji w jednej z przyszłych aktualizacji, gdy zostanie dopracowana. Wszystko jest w tym wątku, wystarczy przeczytać.

Jak dla mnie, to niesamowita funkcjonalność, obecna zwykle wyłącznie w najdroższych modelach „super expert premium plus”. Tym bardziej wybuch złośliwości ze strony Kolegi wydaje mi się żenujący.