• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

elaniusz

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
No to tłumaczę: Masz dźwięk "ciuf" i chcesz, żeby on się zmieniał częstotliwość powtórzeń od prędkości, tak? Teraz pytanie jak? Generalne masz dwie zmiennych to początkowy okres X, który wpisany w nazwę pliku F1_LOOP_PX i bieżącą prędkość lokomotywy w procentach (0-100). No to teraz okres powtórzenia tych dźwięków będzie taki X * (CV210 / 100) / speed.
Ok, wpisywałem to na czuja obserwując poruszające się tłoki i "w miarę" dobrze brzmiało na CV210 = 69
teraz patrzę, że plik F1_LOOP z Px jest 7, bo LOOP1 ma wpisane P8000 (pytanie dla mnie dlaczego 8000?)

Zrzut ekranu 2025-01-15 o 22.58.49.png
Czy oprócz CV210 muszę jeszcze edytować w nazwie Px coś wyliczając?
Mimo wszystko ten wzór nie jest dla mnie oczywisty :/

rafał cieślak

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
THX. Właśnie o to chodziło. To chciałem zobaczyć. (tylko lepiej telefon przy nagrywaniu trzymać poziomo)
Trochę gwałtownie rusza i staje. Czy regulowałeś już te parametry płynności w CV3, CV4 i CV6?
Czy może to jakieś ustawienia fabryczne są?. No i zauważyłem, że pomimo kondensatora na końcówce filmiku się zatrzymał... (brud na torach?)
Mam trzy takie dekodery i w zasadzie działają bez problemu. Są bardzo wrażliwe na brudne tory i brudne koła. Praktycznie codziennie czyścimy torowiska.

rafał cieślak

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Mam ten dekoder i próbuję właśnie jakoś zestroić prędkości do dźwięków i tu niespodzianka. Dekoder nie reaguje na zmiany CV, korzystam z przewodowej myszki, nie mam pojęcia czy to kwestia xpresnetu, czy jakiś błędów w dostępie? Nie reaguje nawet na zmianę adresu, a to podstawowa funkcja jakby nie było. Fabryczne ustawienia nie powalają, dek włożony do pikowskiej 7 średnio pasuje. Od strony igiełek złącze na płytce jest mocno wystający element, chyba jakaś ceweczka, dekoder nie siedzi prawidłowo w gnieździe, nie jest powierzchniami równolegle do płyty głównej. Pomimo dołożenia komory rezonansowej z zestawu, prób podmiany na inny głośnik (kostka ESU), podłączenia 2 głośników równolegle - dźwięki bardzo ciche i mało wyraźne. Dlatego będę próbował dobrać się do CV-ek. Może poprzez aplikację formową coś to da?
Ja w swoim pogłosiłem przez CV203, ale wtedy głośnik z zestawu zaczął trochę skrzeczyć

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.559 28 1
Mam trzy takie dekodery i w zasadzie działają bez problemu. Są bardzo wrażliwe na brudne tory i brudne koła. Praktycznie codziennie czyścimy torowiska.
No i właśnie to jest problem.:)
Moje wszystkie lokomotywy nie mają kondensatorów i żadna nawet nie mrugnie światłami z braku prądu.
No, ale ja mam wszystkie dźwiękowe od ZIMO i po jednym DigiSound i PSD XP 5.1S.
Torów w zasadzie nie czyszczę, same się czyszczą jeżdżącym wagonem z moim czyścikiem, który zrobiłem na wzór NOCH 60157.
NOCH.jpg
Railbox sam gdzieś wcześniej napisał i w końcu przyznał, że zawalił tą sprawę kondensatorów w dekoderze i stąd problemy z zasilaniem.
Mam informację od innego Kolegi forumowicza użytkującego ten dekoder i on mi pisał, że dźwięki i kultura pracy tego dekodera wymaga jeszcze bardzo duuuuuuużo pracy ze strony producenta. Natomiast obiektywnie, zaletą dekodera na ten czas jest dobry pomysł i cena.