Posiadam 6 szt. RB2300 i od samego początku bardzo wspieram i jestem za rozwianiem tego typu projektów.
Pamiętam wersje 1.1. albo 1.2 i początkowe problemy, teraz we wszystkich dekoderach jest wersja oprogramowania 1.8 i działa bezproblemowo.
w moim przypadku muszę pamiętać, aby programować z POM, bo mam Z21 i oprogramowanie na PC w odróżnieniu od dekoderów innych firm.
Warto pamiętać, że po wgraniu nowej wersji oprogramowania powraca domyślny adres lokomotywy "3". Czasami jak np. wczoraj dekoder dopiero po 4 razie wyłączenia zasilania "przyjął" plik mapowania wyjść do starej zabawki Syna EP44.
Od wczoraj jest posiadaczem fajnych płytek
, tylko tak dalej.
Musze się jednak podzielić drobną lecz wartą uwagi i mogącą przysporzyć co nie jednej sprawnej rączce problemów.
Zakupione płytki z jednej strony miały źle podpiętą taśmę do złącza, a mianowicie nie była przełożona i zakrywała środkową diodę LED
Poniżej można to zobaczyć. Można spokojnie wyjąć mocno włożoną taśmę i przełożyć, lecz nie jest to tak jak przy taśmach, które znam z np. laptopów ,że gniazdo się nie rozsuwa (sam zacisk), tutaj tego nie widziałem wiec, uwaga przy próbie otwarcia zacisku, używając płaskiej pincety da się ponownie wsunąć taśmę, musi być prosto włożona.
Po zainstalowaniu płytki, była lekko za szeroka, 0,5mm lekko przeszlifowałem obudowę aluminiową i psuje cudownie, EP44 dostało nowe życie, światła i dźwięk, pracuje ładnie, dziś dokończę instalację oświetlenia kabiny i podeśle kilka fotek.
Muszę to napisać,
Opcje dekodera RB2300 WIFI są bardzo wartościowe, mogę wgrać dźwięki jakie mi się podoba nawet gdyby miał być gwizdek konduktora pianiem koguta, bo tak chce, bo to ja decyduje. Nie znam dekoder tak prostego w obsłudze, który nie potrzebuje programatora. Wiem, że zaraz odezwą się głosy zwolenników ESU i ZIMO, tak zdaje sobie sprawę, że fiat to nie mercedes, dojadę i tu i tu, ale dla takich projektów jak np. ta chyba 15 letnia EP44 to naprawdę jest super. I tylko tak dalej, ja jestem za wspieraniem takich projektów.
Zobacz załącznik 1096249