• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

kdam

Użytkownik
Reakcje
13 0 0
@Kamilb Jeszcze jedno pytanie mam - podłączyłem pod AUX9 przy zwartym JP1 kabinę ale jest ona cały czas włączona. Czy masz może pomysł dlaczego? Zmapowałem sobie O11, O12, O13 do testów i żadne z tych nie włącza/wyłącza AUX9. Zakres O1-O10 jest przeznaczony na standardowe światła i działa, jest sterowalny.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.377 36 7
@Kamilb Jeszcze jedno pytanie mam - podłączyłem pod AUX9 przy zwartym JP1 kabinę ale jest ona cały czas włączona. Czy masz może pomysł dlaczego? Zmapowałem sobie O11, O12, O13 do testów i żadne z tych nie włącza/wyłącza AUX9. Zakres O1-O10 jest przeznaczony na standardowe światła i działa, jest sterowalny.
Z opisu nie bardzo rozumiem jak podłączyłeś.
Dioda (z rezystorem!) powinna być podpięta między punkty '+' i 'c'. punkt AUX9 służy do podłączenia wyjścia AUX9. Jak rozumiem, dekoder RB nie ma wyprowadzonego tego na złącze krawędziowe, więc pozostaje podlutowanie się do złacza plux22 i styku susi clk - jak czujesz się na siłach, to na PW szcegóły

kdam

Użytkownik
Reakcje
13 0 0
Z opisu nie bardzo rozumiem jak podłączyłeś.
Dioda (z rezystorem!) powinna być podpięta między punkty '+' i 'c'. punkt AUX9 służy do podłączenia wyjścia AUX9. Jak rozumiem, dekoder RB nie ma wyprowadzonego tego na złącze krawędziowe, więc pozostaje podlutowanie się do złacza plux22 i styku susi clk - jak czujesz się na siłach, to na PW szcegóły
Diodę z rezystorem już umieściłem, dlatego świeci. Bez rezystora by zrobiła po prostu "pyk" :)
Sugerowałem się instrukcją - zacytuję: "opcjonalne oświetlenie kabiny/pulpitu łączymy przewodem do AUX9."
Dobra, napiszę na PW aby nie spamować wątku dekodera - pisałem tutaj bo nie byłem pewien czy to kwestia płytki czy dekodera, bo się dopiero uczę tego wszystkiego.

Reakcje
821 5 1
Witam
Mam problem z dwoma dekoderami Railbox Plux22 jazdy i oświetlenia. Dekodery reagują tylko i wyłącznie podczas programowania dekodera. Pomimo nowego adresu, zaprogramowana lokomotywa nie jedzie. Czy ktoś wie jak rozwiązać taki problem?

kdam

Użytkownik
Reakcje
13 0 0
Witam
Mam problem z dwoma dekoderami Railbox Plux22 jazdy i oświetlenia. Dekodery reagują tylko i wyłącznie podczas programowania dekodera. Pomimo nowego adresu, zaprogramowana lokomotywa nie jedzie. Czy ktoś wie jak rozwiązać taki problem?
Spróbuj usunąć obydwie lokomotywy z aplikacji i dodać ponownie. Miałem chyba podobny problem jak na raz położyłem kilka lokomotyw i nadałem na chwilę ten sam adres aby sprawdzić wyjścia świetlne na wszystkich na raz, to później mimo zmiany CV1 w każdej z nich i tak wszystkie reagowały na jedną z zapisanych pozycji na liście lokomotyw , tak jakby aplikacja zapamiętała lokomotywy po jakimś wewnętrznym identyfikatorze dekodera.

kdam

Użytkownik
Reakcje
13 0 0
obydwie lokomotywy zaczęły reagować pod adresem 4 i teraz nie idzie ich "rozłączyć"
Dosłownie u mnie było to samo :cool:

Może oprócz tego na torze programującym zmień im adresy, następnie usuń je, w ustawieniach "wyczyść anulowane dekodery" i spróbuj je ponownie podłączyć jedna po drugiej. Innego pomysłu nie mam, może ktoś inny będzie mieć.

TSZ

Użytkownik
Reakcje
34 3 0
Posiadam 6 szt. RB2300 i od samego początku bardzo wspieram i jestem za rozwianiem tego typu projektów.
Pamiętam wersje 1.1. albo 1.2 i początkowe problemy, teraz we wszystkich dekoderach jest wersja oprogramowania 1.8 i działa bezproblemowo.
w moim przypadku muszę pamiętać, aby programować z POM, bo mam Z21 i oprogramowanie na PC w odróżnieniu od dekoderów innych firm.
Warto pamiętać, że po wgraniu nowej wersji oprogramowania powraca domyślny adres lokomotywy "3". Czasami jak np. wczoraj dekoder dopiero po 4 razie wyłączenia zasilania "przyjął" plik mapowania wyjść do starej zabawki Syna EP44.

Od wczoraj jest posiadaczem fajnych płytek :), tylko tak dalej.

Musze się jednak podzielić drobną lecz wartą uwagi i mogącą przysporzyć co nie jednej sprawnej rączce problemów.
Zakupione płytki z jednej strony miały źle podpiętą taśmę do złącza, a mianowicie nie była przełożona i zakrywała środkową diodę LED
Poniżej można to zobaczyć. Można spokojnie wyjąć mocno włożoną taśmę i przełożyć, lecz nie jest to tak jak przy taśmach, które znam z np. laptopów ,że gniazdo się nie rozsuwa (sam zacisk), tutaj tego nie widziałem wiec, uwaga przy próbie otwarcia zacisku, używając płaskiej pincety da się ponownie wsunąć taśmę, musi być prosto włożona.

Po zainstalowaniu płytki, była lekko za szeroka, 0,5mm lekko przeszlifowałem obudowę aluminiową i psuje cudownie, EP44 dostało nowe życie, światła i dźwięk, pracuje ładnie, dziś dokończę instalację oświetlenia kabiny i podeśle kilka fotek.

Muszę to napisać,
Opcje dekodera RB2300 WIFI są bardzo wartościowe, mogę wgrać dźwięki jakie mi się podoba nawet gdyby miał być gwizdek konduktora pianiem koguta, bo tak chce, bo to ja decyduje. Nie znam dekoder tak prostego w obsłudze, który nie potrzebuje programatora. Wiem, że zaraz odezwą się głosy zwolenników ESU i ZIMO, tak zdaje sobie sprawę, że fiat to nie mercedes, dojadę i tu i tu, ale dla takich projektów jak np. ta chyba 15 letnia EP44 to naprawdę jest super. I tylko tak dalej, ja jestem za wspieraniem takich projektów.
IMG_3440 m.jpg

kdam

Użytkownik
Reakcje
13 0 0
Posiadam 6 szt. RB2300 i od samego początku bardzo wspieram i jestem za rozwianiem tego typu projektów.
Pamiętam wersje 1.1. albo 1.2 i początkowe problemy, teraz we wszystkich dekoderach jest wersja oprogramowania 1.8 i działa bezproblemowo.
w moim przypadku muszę pamiętać, aby programować z POM, bo mam Z21 i oprogramowanie na PC w odróżnieniu od dekoderów innych firm.
Warto pamiętać, że po wgraniu nowej wersji oprogramowania powraca domyślny adres lokomotywy "3". Czasami jak np. wczoraj dekoder dopiero po 4 razie wyłączenia zasilania "przyjął" plik mapowania wyjść do starej zabawki Syna EP44.

Od wczoraj jest posiadaczem fajnych płytek :), tylko tak dalej.

Musze się jednak podzielić drobną lecz wartą uwagi i mogącą przysporzyć co nie jednej sprawnej rączce problemów.
Zakupione płytki z jednej strony miały źle podpiętą taśmę do złącza, a mianowicie nie była przełożona i zakrywała środkową diodę LED
Poniżej można to zobaczyć. Można spokojnie wyjąć mocno włożoną taśmę i przełożyć, lecz nie jest to tak jak przy taśmach, które znam z np. laptopów ,że gniazdo się nie rozsuwa (sam zacisk), tutaj tego nie widziałem wiec, uwaga przy próbie otwarcia zacisku, używając płaskiej pincety da się ponownie wsunąć taśmę, musi być prosto włożona.

Po zainstalowaniu płytki, była lekko za szeroka, 0,5mm lekko przeszlifowałem obudowę aluminiową i psuje cudownie, EP44 dostało nowe życie, światła i dźwięk, pracuje ładnie, dziś dokończę instalację oświetlenia kabiny i podeśle kilka fotek.

Muszę to napisać,
Opcje dekodera RB2300 WIFI są bardzo wartościowe, mogę wgrać dźwięki jakie mi się podoba nawet gdyby miał być gwizdek konduktora pianiem koguta, bo tak chce, bo to ja decyduje. Nie znam dekoder tak prostego w obsłudze, który nie potrzebuje programatora. Wiem, że zaraz odezwą się głosy zwolenników ESU i ZIMO, tak zdaje sobie sprawę, że fiat to nie mercedes, dojadę i tu i tu, ale dla takich projektów jak np. ta chyba 15 letnia EP44 to naprawdę jest super. I tylko tak dalej, ja jestem za wspieraniem takich projektów. Zobacz załącznik 1096249
Myślę, że dekoder ma na tyle ogromny potencjał, że gdyby była troszkę większa społeczność wokół niego - więcej dopracowanych pakietów i troszkę bardziej usprawniona metoda eksportu/importu samej lokomotywy wraz z ustawieniami (przyciski funkcyjne w interfejsie) to by już w ogóle było super.

Idąc dalej można by było na przykład zrobić bazę online do dzielenia się profilami lokomotyw i wagonów (dźwięki + mapowania i ustawienia) i możliwość importowania lokomotyw przez appkę bezpośrednio z bazy. Podłączam EP07-442, klikam plusik, wybieram bazę online, wpisuję model i producenta, cyk gotowe. Jestem programistą backendowym i "DevOps" w branży IT, może kiedyś bym się skusił na podobny projekt jak czas pozwoliłby :)

Dzięki opisywanej przez Ciebie możliwości wgrywania dźwięków samodzielnie można przygotować sobie dźwięki do lokomotywy, do której nie ma pakietu - jest kilka gier symulatorów, z których można je pobrać np. MaSzyna czy TrainDriver 2 i pewnie jeszcze kilka innych :) Mam 3 stonki i stwierdziłem, że fajnie by było trochę urozmaicić dźwięki między nimi, więc właśnie troszkę pozmieniałem pakiety biorąc dźwięki z MaSzyny chociażby.

PS Też czekam na te KIT'y aż będą dostępne na stronie do zamówienia :)

TSZ

Użytkownik
Reakcje
34 3 0
Pytanko do @railbox, możesz opisać troszkę zamysł magnesu dołączonego do kitów, i pracy z kontaktronem. Oczywiście zasady działania znam, ale bardziej chodzi mi o myśl i załączanie dźwięku, gdzie ten magnes byłby przewidziany.

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
190 0 2
Przepraszamy za taki mały błąd.
Warto pamiętać, że po wgraniu nowej wersji oprogramowania powraca domyślny adres lokomotywy "3"
Nie powinno tak być.
Czasami jak np. wczoraj dekoder dopiero po 4 razie wyłączenia zasilania "przyjął" plik mapowania wyjść do starej zabawki Syna EP44.
Dekoder aktualizuje konfigurację w ciągu 1-2 sekund po wyłączeniu Wi-Fi, odłączenie zasilania tuż po wyłączeniu Wi-Fi spowoduje próbę załadować pakiet dźwiękowy przy następnym podaniu zasilania.
Po zainstalowaniu płytki, była lekko za szeroka
Jest taki problem, szlifujemy płytkę przed wysyłka ale chyba za mało.
I tylko tak dalej, ja jestem za wspieraniem takich projektów.
Bardzo dziękujemy za wsparcie! To jest tylko kwestia czasu, żeby doprecyzować dekoder. Dekoder był zrobiony od podstaw rok temu, niestety nie mamy dużego doświadczenia z pracą dekoderów w różnych, czasami dziwnych warunkach, ESU i ZIMO to robią przez dłuższy czas i już rozwiązali rożne drobne problemy.
możliwość importowania lokomotyw przez appkę bezpośrednio z bazy.
Mamy w planach to zrobić w aplikacji.
z których można je pobrać np. MaSzyna czy TrainDriver 2 i pewnie jeszcze kilka innych
W większości przypadków z tych źródeł można wziąć wszystko oprócz dźwięków silnika, które potrzebują bardzo dużo pracy, żeby to brzmiało dobrze.

Pytanko do @railbox, możesz opisać troszkę zamysł magnesu dołączonego do kitów, i pracy z kontaktronem. Oczywiście zasady działania znam, ale bardziej chodzi mi o myśl i załączanie dźwięku, gdzie ten magnes byłby przewidziany.
Tu. Temat potrzebuję jeszcze dopracowania. Pomysł taki, że na skrętach czujnik Halla będzie poza polem magnesu co spowoduje zmiane sygnału na wyjściu.
5188161318241297420.jpg

Ostatnio edytowane:

TSZ

Użytkownik
Reakcje
34 3 0
naprawdę to nie problem z tą taśmą dla mnie, chciałem bardzie napisać, by użytkownicy i wykonawca zwrócili na to uwagę.
to naprawde drobnostka.

Jakiś pomysł dlaczego u mnie powraca po aktualizacji na domyślną "3",

TSZ

Użytkownik
Reakcje
34 3 0
Bardzo dziękujemy za wsparcie! To jest tylko kwestia czasu, żeby doprecyzować dekoder. Dekoder był zrobiony od podstaw rok temu, niestety nie mamy dużego doświadczenia z pracą dekoderów w różnych, czasami dziwnych warunkach, ESU i ZIMO to robią przez dłuższy czas i już rozwiązali rożne drobne problemy.
zrozumiałe, te firmy mają sztab ludzi i pracują od lat nad tym, myślę że większość z nas to rozumie, czasami czytanie ze zrozumieniem instrukcji jest trudne, sam się na tym łapie, bo chyba my wszyscy tutaj ekscytujemy się tym wspaniałym modelarstwem i czasami za szybko chcemy :)

TSZ

Użytkownik
Reakcje
34 3 0
Przepraszamy za taki mały błąd.

Nie powinno tak być.

Dekoder aktualizuje konfigurację w ciągu 1-2 sekund po wyłączeniu Wi-Fi, odłączenie zasilania tuż po wyłączeniu Wi-Fi spowoduje próbę załadować pakiet dźwiękowy przy następnym podaniu zasilania.

Jest taki problem, szlifujemy płytkę przed wysyłka ale chyba za mało.

Mamy w planach to zrobić w aplikacji.

W większości przypadków w tych źródeł można wziąć wszystko oprócz dźwięków silnika, które potrzebują bardzo dużo pracy, żeby to brzmiało dobrze.

Tu. Temat potrzebuję jeszcze dopracowania. Pomysł taki, że na skrętach czujnik Halla będzie poza polem magnesu co spowoduje zmiane sygnału na wyjściu.
Zobacz załącznik 1096262
teraz wszystko jasne :)