• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
161 0 2
Ale w dekoderach ESU jest chyba jakis pomiar zaniku napięcia w torach.
W 1.7.1 też jest. Tylko, że jak dekoder nie ma zewnętrznych kondensatorów to traci zasilanie po 5-10 ms co jest bardzo szybko.
W dekoderach ESU jest lepszy mikrokontroler z punktu widzenia zużycia prądu i dodatkowo płytka zapchana kondensatorami, więc on prawe nie traci zasilanie. To można sprawdzić włączając trąbkę na stałe. Najpierw ESU wyłącza silnik, potem wyjścia, gdy dźwięk dalej działa.
ESP32 to już prawe raspberrypi i wejść w nim do trybu oszczędzania energii jest dość ciężko.
W następnej partii będzie dodatkowy kondensator 100uF na szynę 5V, który powinien trochę naprawić ten problem dla tych, które nie chcą założyć kondensator w modelu.

Reakcje
16 0 0
Cześć. Wsadziłem railboxa do ep07 od schlesienmodelle i nie mogę zażegnać jednego problemu, mianowicie gdy włączam światła główne dźwięk się wycisza. Czy orientuje się ktoś która funkcja logiczna za to odpowiada lub mógłby się podzielić swoim plikiem? Dodatkowo chciałbym wyłączyć syrenę podczas startu loka.

Jorgos

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
To jest wyjścia O10 i O11 domyślne już skonfigurowane jako wyjścia logiczne. Pewne trzeba na płycie SM42 zamknąć jakoś zworkę?
Pozwolę sobie jeszcze raz zapytac: jak przełączyć te piny susi w tryb aux? U mnie wygląda na to że mają stałe napięcie i nie przełączają się zgodnie z ustawieniami o10/o11, chyba że podłączyłem pod zle piny? Póki co testowalem ten opisany jako clock

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
161 0 2
Aktualizacja oprogramowania 1.8.0:
1. Zapisywanie ostatniej rzeczywistej prędkości i przywracanie jej po resecie zasilania.
2. Włączenie sprzętowego PWM dla wyjść 1-4 w celu usunięcia migania na małych jasnościach świecenia.
3. Nowy typ logiki "TOGETHER", umożliwiający włączenie dwóch funkcji razem. Głownie zrobione w celu odtwarzania dodatkowego dźwięku silnika, który nie jest uzależniony albo uzależniony w inny sposób od prędkości w porównaniu do głównych dzięków silnika. Przykład F60_TOGETHER_F1. Tutaj celowo zastosowana funkcja 60, która nie jest używana. Zastosowanie można znaleźć w pakiecie dźwiękowym do EU44(Husarz).
4. Możliwość tymczasowej zmiany jasności tylko dla jednego wyjścia (bez uwzględnienia mapowania funkcji): F5_DIM_O3_V40. Dodane w celu zrobienia krótkich/długich świateł na płycie do EU44/BR185(RB2410) w związku ze skomplikowanym mapowaniem wyjść na tej płycie(Podobny do mapowania wyjść w Vectronie od L.S.Models).

Także wszystkie posiadacze dekoderów mogą dodać następującą linijkę do pliku logic.txt aby umożliwić przyciemnianie świateł po włączeniu funkcji F5(domyślne jest wolna):
F5_DIM_F0_V40

Wsparcie czujnika Halla dla automatycznego odtwarzania dźwięków skrzypienia kół przewidywane jest w następnej wersji, ale sprzętowo wszystkie dekodery już mają taką możliwość.

Dziękujemy wszystkich za wkład w rozwój naszych produktów poprzez ich kupowanie oraz zgłaszanie błędów i uwag.
Wszystkiego najlepszego w Nowym 2025 roku!

PS: Będę wyjątkowo na giełdzie w warszawę 12.01. Chętnych do pogadania, obejrzenia/kupowania produktów zapraszam.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

kdam

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
@railbox Wow!!! Dziękuję! Jeszcze nie testowałem, ale ogromnie szanuję nie tylko za poprawkę, ciekawą funkcję TOGETHER ale także za ofertę nowych płytek do EU44 i BR185. Tak się składa, że akurat BR185 i EU44 leżą u mnie na półce i czekają na zamontowanie płytek... jakbyście czytali mi w myślach, hahah... No nic, piękny prezent na święta i na nowy rok :cool:

Gratuluję bardzo udanych produktów - mam na myśli używane przeze mnie - dekodery dźwiękowe jak i centralka i aplikacja na tablet. Mega doceniam możliwość kupowania od lokalnego producenta (tak samo w przypadku SchlesienModelle). Mam już dekoder w EP07, do kolejnej siódemki też pewnie dodam, 3 stonki i widzę, że do EU44 oraz BR185 też dodam :eek::love:

TSZ

Nowy użytkownik
Reakcje
16 3 0
Już miałem się zabierać za projektowanie płytki i dorobienie czerwonych świateł i oświetlenia kabiny, a tu jakby ktoś czytał mi w myślach, hehe :)

Ja również korzystam z wielu dekoderów RB2300 i właśnie maiłem się zabierać za instalację do Husarza mojego najmłodszego (trzeba narybek wychować) niestety on ma wersję Hobby i tak przyglądając się instrukcji PIKO i porównując z wersją Expert (budowy korpusów) to nie jestem pewien czy te wspaniałe płytki elektroniczne (dobra robota) będą pasować do obu wersji?

Wspaniały prezent zarówno pliki dźwiękowe no i te płytki, w kolejce czeka POLREGIO SM42-583 i stara EP44

Pytanie: czy do starszych wersji dekodera będzie pasowało to najnowsze oprogramowanie 1.8 (dobrze funkcjonowało)?
Oczywiście pamiętając, że stare dekodery mają problem z programowaniem na Z21 przez tor programujący(Direct Mode) i trzeba użyć trybu PoM.

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
161 0 2
Pytanie: czy do starszych wersji dekodera będzie pasowało to najnowsze oprogramowanie 1.8 (dobrze funkcjonowało)?
Tak. W tej chwili wszystkie dekodery RB23x0 mają taką samą bazę do oprogramowania. Trochę różnie się tylko płytka.
do Husarza mojego najmłodszego (trzeba narybek wychować) niestety on ma wersję Hobby
Generalne było robione pod Hobby, ten co z zestawie startowym. Wersja Expert to dobre pytanie, z unboxingu Roberta widać, że co najmniej otwór do mocowania płytki powinien być w innym miejscu.