• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
142 0 2
SUSI wcale mi się dobrze nie kojarzy, ale tylko dlatego, że tego ustrojstwa nie rozumiem... to jest wiedza tajemna.
Tutaj nie chodzi o protokół SUSI a tylko o piny, na których SUSI można włączyć. W większości dekoderów tę piny można użyć jako zwykłe wyjścia logiczne. Problem tylko, że nie ma standardu nazw tych pinów(ZIMO, ESU, DigiTools mają jakieś swoje AUXy do nich). Więc "piny SUSI" tylko pozostaje.

Bigi45

Użytkownik
Reakcje
30 0 0
@Jorgos do aby ogarnąć ostatnie czerwone światło z tyłu... trzeba zrobić mostek.
Zobacz załącznik 1092044
Ten żółty proponuje.
Jak zrobi mostek to może zapomnieć o wszystkich światłach e1. Jazda po torze przeciwnym wymaga zapalenia tylko jednego czerwonego światła.

SUSI wcale mi się dobrze nie kojarzy, ale tylko dlatego, że tego ustrojstwa nie rozumiem... to jest wiedza tajemna.
Nie ma w tym nic skomplikowanego. Po prostu po włączeniu opcji susi w trybie master, dekoder wysyła interfejsem susi stan wszystkich wejść i wyjść, plus parę innych przydatnych informacji.
W tym przypadku koledze jednak nie chodziło o włączenie opcji susi tylko wykorzystanie pinu który między innymi obsługuje susi. Tak naprawdę pin ten może działać jako zwykle wyjście, wyjście sterujące serwem lub susi. Trzeba to wybrać za pomocą CV. Przynajmniej tak jest w dekoderach ESU.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
859 32 1
@Bigi45 teoretycznie masz rację, że z mostkiem E1 to na papierze nie będzie to... ale... praktyka pokazuje coś innego. Powiem tak, weź stonkę, płytkę pod E1, RailBoxa i sprawdź na własnej skórze. Mostek, odpowiednie ustawienia logiczne i będzie Pc1, Pc2 i Pc5.

Bigi45

Użytkownik
Reakcje
30 0 0
@void-tech kłócić się nie będę, bo tak jak mówisz, nie posiadam tej płytki, więc nie wiem jaką ma budowę. Teoria jednak opiera się na jakieś podstawowych prawach, a w tej materii cudów bym się raczej nie spodziewał. Nie jest przypadkiem tak, że przy włączaniu świateł do jazdy po torze przeciwnym w jednym reflektorze świecą się obie diody tzn biała i czerwona ? Biała dioda jest dużo bardziej intensywna niż czerwona więc ta czerwona będzie wtedy ledwo widoczna.

Tutaj nie chodzi o protokół SUSI a tylko o piny, na których SUSI można włączyć. W większości dekoderów tę piny można użyć jako zwykłe wyjścia logiczne. Problem tylko, że nie ma standardu nazw tych pinów(ZIMO, ESU, DigiTools mają jakieś swoje AUXy do nich). Więc "piny SUSI" tylko pozostaje.
A czy wszyscy producenci dekoderów używają tych samych pinów do interfejsu susi ?

Jorgos

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
@railbox nie udało mi się znaleźć informacji w instrukcji jak aktywować te piny susi do komunikacji jako aux, czy mogę prosić o wskazówkę? I który to będzie fizycznie pin na płytce?