• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
208 49 0
Witam,
czy ktoś z forumowiczów posiada już w/w dekoder.
Mój jest "głuchy" jazda i oświetlenie działa.
CV 202, którym wybieramy 1 z 2 wgranych pakietów, ustawia się na 0 i wywala błąd przy próbie zmiany.
Pozdrawiam

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.288 26 1
Może nie ma wgranego żadnego pakietu dźwiękowego?
A F28 musi być włączone żeby działał dźwięk?
F28 ponoć włącza się tylko do transmisji danych przy wgrywaniu dźwięków i innych ustawień.
Przejrzałem ich stronę i nie można tam pobrać emulatora dźwięków.
A file manager na PC gdzie mamy przygotować dźwięki do wgrania to nie znalazłem.
RailBox 2300 File manager.JPG
Czy będą też jakieś dźwięki parowozów, np. Tp1 (Br55)?
Bo są tylko 2 - Ludmiła i EP08

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.288 26 1
Czyli pobierając emulator (gdy już będzie) i wczytując do niego dźwięk np. Ludmiły to łączymy się z dekoderem przez wi-fi i wgrywamy co chcemy widząc w tym emulatorze odczytane ustawienia z dekodera?

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
125 0 2
Czyli pobierając emulator (gdy już będzie) i wczytując do niego dźwięk np. Ludmiły to łączymy się z dekoderem przez wi-fi i wgrywamy co chcemy widząc w tym emulatorze odczytane ustawienia z dekodera?
Emulator służy do przygotowania pakietu dźwiękowego, żeby nie tracić czas na wgrywanie w dekoder do sprawdzania. Dalej mamy folder z plikami *.wav, które wgrywamy do dekodera. Emulator w żaden sposób nie jest związany z dekoderem.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.288 26 1
@MateuszS a jak ten dekoder w ogóle jeździ?
Bo nie powiem, cena i funkcjonalności są interesujące dla mnie i warte rozważenia.
Ale jak to jeździ? Bo filmik RailBOXa na rolkach nie pokazuje dynamiki ruchu modelu.
TU i TU
Może byś jakiś filmik na torach nakręcił i tu wstawił? Please...:)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
M

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
208 49 0
@MateuszS a jak ten dekoder w ogóle jeździ?
Bo nie powiem, cena i funkcjonalności są interesujące dla mnie i warte rozważenia.
Ale jak to jeździ? Bo filmik RailBOXa na rolkach nie pokazuje dynamiki ruchu modelu.
TU i TU
Może byś jakiś filmik na torach nakręcił i tu wstawił? Please...:)
filmy to nie jest moja mocna strona....
Loko to nowa ep08-009, to jej pierwsze jazdy pod dcc
wlutowany kkondensator 1000
ps. liczę na kciuki pod innymi filmami ;-)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.288 26 1
THX. Właśnie o to chodziło. To chciałem zobaczyć. (tylko lepiej telefon przy nagrywaniu trzymać poziomo)
Trochę gwałtownie rusza i staje. Czy regulowałeś już te parametry płynności w CV3, CV4 i CV6?
Czy może to jakieś ustawienia fabryczne są?. No i zauważyłem, że pomimo kondensatora na końcówce filmiku się zatrzymał... (brud na torach?)

OP
OP
M

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
208 49 0
THX. Właśnie o to chodziło. To chciałem zobaczyć. (tylko lepiej telefon przy nagrywaniu trzymać poziomo)
Trochę gwałtownie rusza i staje. Czy regulowałeś już te parametry płynności w CV3, CV4 i CV6?
Czy może to jakieś ustawienia fabryczne są?. No i zauważyłem, że pomimo kondensatora się na końcówce filmiku zatrzymał... (brud na torach?)
ustawienia dekodera są zresetowane do fabrycznych ( po prywatnej korespondencji z producentem )
wszystkie inne moje loko i en57 jadą tu dobrze ale w pozostałych mam wymienione koła na bezgumkowe, w tej jeszcze nie.
na 1-wszym skoku prędkości jedzie bardzo płynnie, liczy podkłady

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.288 26 1
Czyli jest szansa na płynne ruszanie i zatrzymywanie się lokomotywy po ustawieniach CV. Sprawdzisz...? :)
Jeśli tak jest, to dobry prognostyk dla tego produktu.
A czy po tym resecie dekoder zagrał wreszcie?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.288 26 1
A jak z dostępnością tych dekoderów, bo na ich stronie są zgłaszane na zamówienie.
Jak Ty zamawiałeś i jak z ceną i przesyłką?
W komplecie był głośnik i kondzio jak piszą?
Ja bym do Tp1 Piko potrzebował, więc albo gotowiec od nich, albo dopiero gdy ten emulator będzie dostępny.
(choć samemu to nie wiem, czy dam radę zrobić)

OP
OP
M

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
208 49 0
A jak z dostępnością tych dekoderów, bo na ich stronie są zgłaszane na zamówienie.
Jak Ty zamawiałeś i jak z ceną i przesyłką?
W komplecie był głośnik i kondzio jak piszą?
Ja bym do Tp1 Piko potrzebował, więc albo gotowiec od nich, albo dopiero gdy ten emulator będzie dostępny.
(choć samemu to nie wiem, czy dam radę zrobić)
głośnik, kondensator, trzy różnej wielkości komory rezonansowe i przewody w komplecie, to duży +. W mojej ocenie na lekki "-" kondensator 470uF, do EU od PIKO wchodzą 1000uF ale tu pewnie jest standard do różnych loko i trzeba zastosować to co się zmieści do każdej z nich. Nie chcę pochopnie oceniać. Reasumując. Płynność jazdy przy niskich prędkościach- super, dodatki - super, stosunek do ceny deklasuje hegemonów ( nie wymienię, wiadomo ). Ustawienia CV można sobie zmienić a i tak znajdą się zwolennicy i przeciwnicy. Ja pomimo problemów polecam ze względu na support producenta.
ps. cena zgodna z deklarowaną, zamawiałem jak były dostępne, przesyłka zgodna z cennikiem. Wysyłka ekspresowa, jak zwykle od Bogosia po opłaceniu zamówienia. Tu mega +

Ostatnio edytowane:

Marek Bydgoszcz

Aktywny użytkownik
Reakcje
25 1 0
Mam ten dekoder i próbuję właśnie jakoś zestroić prędkości do dźwięków i tu niespodzianka. Dekoder nie reaguje na zmiany CV, korzystam z przewodowej myszki, nie mam pojęcia czy to kwestia xpresnetu, czy jakiś błędów w dostępie? Nie reaguje nawet na zmianę adresu, a to podstawowa funkcja jakby nie było. Fabryczne ustawienia nie powalają, dek włożony do pikowskiej 7 średnio pasuje. Od strony igiełek złącze na płytce jest mocno wystający element, chyba jakaś ceweczka, dekoder nie siedzi prawidłowo w gnieździe, nie jest powierzchniami równolegle do płyty głównej. Pomimo dołożenia komory rezonansowej z zestawu, prób podmiany na inny głośnik (kostka ESU), podłączenia 2 głośników równolegle - dźwięki bardzo ciche i mało wyraźne. Dlatego będę próbował dobrać się do CV-ek. Może poprzez aplikację formową coś to da?

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
125 0 2
korzystam z przewodowej myszki, nie mam pojęcia czy to kwestia xpresnetu, czy jakiś błędów w dostępie
Jaką centralkę Pan używa? Póki sterowanie działa programowanie CV powinno działać. Może tylko z odczytem problem? Czy jest włączony dźwięk przy programowaniu?
Możliwe że głośność nie jest ustawiona na wartość domyślną.

Ostatnio edytowane: