• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
Cześć, też sobie sprawiłem owy dekoder i zastanawiam się jak podłączyć niezależne oświetlenie kabiny w br232. Komuś się udało to zmajstrować? Na wierzchu do lutowania z tego co mówi instrukcja znajduje się tylko jedno wolne wyjście do wlutowaniu.
Jeśli chodzi o dekoder ze złączem NEM652, to można przylutować przewody do złącza plux22.

Albo użyc wyjścia logiczne(serwo) 3.3V z wbudowanym rezystorem 470Ohm. Na jedno albo dwa LED powinno wystarczyć. Uwaga: LED trzeba podłączyć pomiędzy wyjściem logicznym a masą(-)
rb2300_plux22_pads.png

Ostatnio edytowane:

Nefik

Użytkownik
Reakcje
25 0 0
Witam kolegów, mam ten dekoder, ale na razie obchodzę się z nim jak z jajkiem. Nie jestem biegły w dekoderach i czytając któryś raz z kolei cały wątek o tym dekoderze widzę, że brakuje mi podstawowych wiadomości, którymi koledzy żonglują z łatwością. Chcę wgrać pakiet dźwięków parowozu ze strony producenta i zastanawiam się jak to zrobić, żeby czegoś nie zepsuć i skasować. Czy mogę wgrać cały pakiet jednym poleceniem, czy muszę oddzielnie, po jednym wgrywać te kilkadziesiąt plików?

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
Ja uruchomisz WiFi w dekoderze, F28, podłączasz się komputerem to WiFi z dekodera. Nazwa sieci jest Losowa ale zaczyna się od RB2300*
Potem albo przeglądarka od razu otworzy adres http://192.168.4.1/ albo musisz go wpisać sam.
Potem musisz wybrać slot: 1, 2 lub 3 i albo czyścisz, albo wchodzisz w slot i tam wybierasz wszystkie pliki dźwiękowe + tekstowe, wrzucasz...
Na końcu e CV202 ustawiasz slot w którym masz dźwięki.
I po wszystkim warto wyłączyć WiFi, F28, bo przywłączonym WiFi - dźwięki nieodgrywają się w ogóle.

Nefik

Użytkownik
Reakcje
25 0 0
Ja uruchomisz WiFi w dekoderze, ... wchodzisz w slot i tam wybierasz wszystkie pliki dźwiękowe + tekstowe, wrzucasz...
w ogóle.
Dziękuję bardzo koledze za poradę. Wykonałem te czynności, ale jak to zwykle bywa przy zetknięciu się całkiem zielonego laika z fachowcem utknąłem pod koniec. Bo co oznacza wybranie wszystkich plików w slocie i do czego to jest potrzebne? Te pliki w slocie powinny być chyba skasowane wcześniejszym poleceniem - clear. A kiedy wybrać pliki dźwiękowe z pakietu producenta? Co będzie, gdy nowe pliki będą większe, niż dostępna pamięć dekodera? Brakuje mi końcowych wiadomości. Szkoda że instrukcja dekodera jest taka lakoniczna.

Nefik

Użytkownik
Reakcje
25 0 0
Tu jest pokazane jak to zrobić
[];)
Dzięki, fajny film, dużo mi pomógł. Szkoda, ze autor nie pokazał jak się wgrywa cały, kompletny pakiet dźwięków. Moim zdaniem świetnie jest, że dekoder ma fabrycznie wgrane różne zestawy dźwięków. Ale potem ląduje on w jednej, konkretnej lokomotywie, czy to spalinowej, czy parowej i większość modelarzy będzie chciała zamienić te zestawy na jeden, bardziej rozbudowany. dedykowany tej maszynie. Przydałaby się bardziej szczegółowa instrukcja jak można takie dźwięki projektować.

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.112 55 1
Witam kolegów, mam ten dekoder, ale na razie obchodzę się z nim jak z jajkiem. Nie jestem biegły w dekoderach i czytając któryś raz z kolei cały wątek o tym dekoderze widzę, że brakuje mi podstawowych wiadomości, którymi koledzy żonglują z łatwością. Chcę wgrać pakiet dźwięków parowozu ze strony producenta i zastanawiam się jak to zrobić, żeby czegoś nie zepsuć i skasować. Czy mogę wgrać cały pakiet jednym poleceniem, czy muszę oddzielnie, po jednym wgrywać te kilkadziesiąt plików?
Zdaje się, że w obecnie oferowanych dekoderach dźwięk Tp1 jest już wgrany. Trzeba tylko w CV202 ustawić 3.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
@Nefik rozumiem że z komputerem możesz być trochę na bakier - nic nie szkodzi - chętnie pomogę tłumacząc na obrazkach: co i jak.

1/
001.png
wybór slotu

2/
002.png
otwarcie okna nawigacji po katalogach i wyboru plików

3/
003.png
zaznaczanie

4/
004.png
Zaznaczanie całej zawartości katalogu. Można zamiast Ctrl+A, trzymać wciśnięty Shift i klikać na kolejne pliki... ale chyba nie o to chodzi.

5/
005.png
przesyłanie plików

6/
006.png
Zakończenie - misja zakończona sukcesem.

PS. na potrzeby tego tutoriala - wgrywałem pliki do slotu #2.

Nefik

Użytkownik
Reakcje
25 0 0
@Nefik rozumiem że z komputerem możesz być trochę na bakier - nic nie szkodzi - chętnie pomogę tłumacząc na obrazkach: co i jak
Zakończenie - misja zakończona sukcesem.

PS. na potrzeby tego tutoriala - wgrywałem pliki do slotu #2.
Wielkie dzięki, kolego, tego mi było potrzeba od początku. To powinno znaleźć się w instrukcji do dekodera, przecież będą go kupować klienci różnie zaawansowani w technikach komputerowych, a szczególnie młodzież smartfonowa.

Nefik

Użytkownik
Reakcje
25 0 0
Widziałem we wcześniejszych wpisach, że były problemy z umieszczeniem dekodera, głośnika i głównie kondensatora w lokomotywie SM42. Może to się jeszcze komuś przyda, ale można zrobić sobie taki kondensator z 8 kondensatorów SMD 100uF/25V. Będzie to razem 800 uF, ale w instrukcji jest napisane, że może być już od 470uF. Te 8 kondensatorów dobrze mieści się nad ciężarkiem, którego nie trzeba usuwać. Obok jest miejsce na głośnik, trzeba tylko trochę obniżyć komorę rezonansową, co jednak pogorszy nieco dźwięk.
Kondensator.jpg
Kondensator2.jpg
A jak ktoś się uprze, żeby zlikwidować ciężarek, to w jego miejsce wejdzie drugi zestaw kondensatorów. Będzie miał wtedy 1600uF. Należy uważać, żeby wszystkie kondensatory połączyć zgodnie z oznaczeniami, czyli kreski z kreskami, co w przypadku kondensatorów SMD oznacza +. Pomyłka może oznaczać, że sprawiliśmy sobie niechcący generator dymu.

Jest także miejsce na złącze oświetlenia kabiny.
Kabina.jpg

Reakcje
16 0 0
Widziałem we wcześniejszych wpisach, że były problemy z umieszczeniem dekodera, głośnika i głównie kondensatora w lokomotywie SM42. Może to się jeszcze komuś przyda, ale można zrobić sobie taki kondensator z 8 kondensatorów SMD 100uF/25V. Będzie to razem 800 uF, ale w instrukcji jest napisane, że może być już od 470uF. Te 8 kondensatorów dobrze mieści się nad ciężarkiem, którego nie trzeba usuwać. Obok jest miejsce na głośnik, trzeba tylko trochę obniżyć komorę rezonansową, co jednak pogorszy nieco dźwięk.
Zobacz załącznik 1047715
Zobacz załącznik 1047716
A jak ktoś się uprze, żeby zlikwidować ciężarek, to w jego miejsce wejdzie drugi zestaw kondensatorów. Będzie miał wtedy 1600uF. Należy uważać, żeby wszystkie kondensatory połączyć zgodnie z oznaczeniami, czyli kreski z kreskami, co w przypadku kondensatorów SMD oznacza +. Pomyłka może oznaczać, że sprawiliśmy sobie niechcący generator dymu.

Zobacz załącznik 1047717
Wózek ci prawidłowo skręca po zamontowaniu nad nim głośnika? Pamiętam że u siebie gdy montowałem głośnik ESU był problem po zamknięciu. Ostatecznie głośnik poszedł pod zamiast ciężarka a z drugiej strony weszły dwa kondensatory.

Swój dekoder zamontowałem w Ludmile gdyż skusiły mnie fabryczne dźwięki. Tutaj mam dwa pytania - czy można w jakiś sposób wyłączyć sygnał baczność przy starcie loka?
Dorobiłem sobie też oświetlenie korytarza oraz kabin. Nie ma mowy o tym żeby gdziekolwiek przechodził prąd, przylutowałem kabelki do odpowiednich pinów na plux22 lokomotywy i gdy lok jedzie światło delikatnie mruga. To samo dzieje się z czerwonymi końcówkami a tu już nie było żadnej mojej ingerencji bo są fabrycznie zamontowane. Światła przednie nie mają tego problemu. Może kwestia ustawiania jakiś CV?

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
gdy lok jedzie światło delikatnie mruga
W BR232 od Roco jest bardzo słaby odbiór prądu z szyn. W tej chwili dekoder pobiera więcej prądu w trakcie pracy w porównywaniu do dekoderów bez dźwięku oraz dekoderów innych producentów, dla tego konieczny jest kondensator. W następnych aktualizacjach oprogramowania krok po kroku będzie ten pobór prądu zmieszany. Pewne nic nie mruga, kiedy lok stoi na miejscu.

Nefik

Użytkownik
Reakcje
25 0 0
Wózek ci prawidłowo skręca po zamontowaniu nad nim głośnika? Pamiętam że u siebie gdy montowałem głośnik ESU był problem po zamknięciu. CV?
Głośnik leży luźno na wózku, ale jak pisałem obniżyłem jego obudowę do ok. 11 mm. Powstał wtedy luz ok 1mm i wózek nie blokuje się. Jest kwestia uporządkowania kabli, ale nie miałem z tym większych problemów. Pojawiły się maleńkie diody LED z przewodami o średnicy ok 0,25 mm. Wykorzystałem je do oświetlenia kabiny. Można nimi zastąpić inne przewody, gdzie brakuje miejsca.
Nawiasem mówiąc też używam zestawu dźwięków Ludmiła. Ale mam parowóz, któremu chcę założyć dekoder Railboxa. Stąd moje wcześniejsze pytania, bo chciałem najpierw posłuchać jakie są te dźwięki parowozu, których nie miałem w swoim dekoderze. Okazały się całkiem niezłe, więc zamówiłem drugi dekoder. Wesoło jest teraz, jak SM jeździ z dźwiękami parowozu. Zdziwionym znajomym mówię, że diesel zepsuł się i do lokomotywy serwis zamontował silnik parowy.

Ostatnio edytowane:

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
614 7 0
Zobacz załącznik 1047715
Zobacz załącznik 1047716

Zobacz załącznik 1047717
A wystarczyło zrobić tak :)
https://forum.modelarstwo.info/threads/różności-dcc-by-grzes.24633/post-883493
Problem z przewodami, kondensatorami i głośnikiem rozwiązany :)

Reakcje
16 0 0
W BR232 od Roco jest bardzo słaby odbiór prądu z szyn. W tej chwili dekoder pobiera więcej prądu w trakcie pracy w porównywaniu do dekoderów bez dźwięku oraz dekoderów innych producentów, dla tego konieczny jest kondensator. W następnych aktualizacjach oprogramowania krok po kroku będzie ten pobór prądu zmieszany. Pewne nic nie mruga, kiedy lok stoi na miejscu.
Podtrzymanie napięcia przekracza 2000uf. Nie jest to roco ale Piko.