• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 27 1
Nie wiem o czym piszesz. Jaki program, jaki kod, jaka aplikacja?
Jeśli jesteś zarejestrowany i masz profil w Google, to masz też profil w YT.
Za pomocą tego loginu z Google logujesz się do YT.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 27 1
Aaa. A ja sądziłem, bo tak wynikało z trochę niejasnych wpisów, że o wstawienie filmu chodzi.:)
@Neonmat A jak tam programowanie wysokich CV w DigiSound? Rozwiązałeś problem?

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
@Miron95 Hej!
Moja Stonka przeszła wymianę "motherboard'u" i ma teraz RB2300 na złączu Plux22.
Oświetlenie E1 w zasadzie działa. Nie będę wchodził w szczegóły, jest tylko problem z AUX8.
Za CV'ki masz ode mnie medal - bardzo ładnie porusza się Stonka (jest tylko za szybka, u mnie Vmax to 115). Co do dźwieków - specjalistą nie jestem, ale mam Stonkę na ESU/dcc24 no i ... jak na moje ucho, mało w tym schemacie Stonki.
Święta są... Tyle na teraz. Pewnie wkrótce założę osbny wątek dla SM42/Plux22/RB2300.

Miron95

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
@void-tech Bardzo dziękuję za pochwałę. Zastanawia mnie tylko Twoja prędkość maksymalna. Dlaczego u Ciebie wyszła taka duża? Ja siedziałem przy torze testowym o długości 693mm i mierzyłem czas jaki zajmuje pokonanie go. Z moim obliczeń wynikało około 90km/h na maksymalnej nastawionej prędkości i 40km/h dla połowy zakresu. Może to kwestia centralki jakiej używam, a dokładniej mówiąc to faktycznego napięcia zasilającego torowisko.
Jezeli chodzi o sam dźwięk, to zdaje sobie z tego sprawę, że nie ma porównania do gotowych projektów od esu, zimo lub digitools. Coś takiego znalazłem jako darmowe w internecie i z tego tworzyłem .
Pozdrawiam.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
@Miron95 ja dla Stonki SM przyjmuję 90km/h jako max. CVki mają wartości 0-255, w sumie 256 wartości/stopni. Przująłem, że max V w "moim sąsiedztwie" to 200km/h - z prostej proporcji wyszło mi ~115. Ty masz CV5=160 - więc w wyścigu moją Stonka - niezależnie od centralki - będzie wolniejsza niż twoja.
Ja do stworzenia dobrego zestawu dźwięków potrzebuje - dobrej surówki...

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.292 33 7
@Miron95 Hej!
Moja Stonka przeszła wymianę "motherboard'u" i ma teraz RB2300 na złączu Plux22.
Oświetlenie E1 w zasadzie działa. Nie będę wchodził w szczegóły, jest tylko problem z AUX8.
Za CV'ki masz ode mnie medal - bardzo ładnie porusza się Stonka (jest tylko za szybka, u mnie Vmax to 115). Co do dźwieków - specjalistą nie jestem, ale mam Stonkę na ESU/dcc24 no i ... jak na moje ucho, mało w tym schemacie Stonki.
Święta są... Tyle na teraz. Pewnie wkrótce założę osbny wątek dla SM42/Plux22/RB2300.
Jeśli ten dekoder nie ma aux8, możesz ten punkt lutowniczy podpiąć pod dowolne wyjście silnopradowe lub, nawet ostatecznie pod wyjście drugiego światła czerwonego

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
263 0 1
Ostatnio za bardzo nie miałem czasu pojeździć moją Sm-ką, ale w końcu odkurzyłem ją:)
Po ostatniej aktualizacji telefonu i apki, jeździła dziwnie.
Na telefonie ruszała płynnie dopiero w okolicach 12% na potencjale, poniżej cała "dygotała''
Zacząłem testować na nowo, i doszedłem do "absurdalnych" ustawień:
Cv2=20 tu im niżej tym bardziej loka "telepie" na baaardzo powolnej jeździe.
Cv3=200
Cv4=100
Cv5=160
Cv6=75
Cv63=4
Przy takich ustawieniach, lok rusza już na 1% lecz są mikro ale to mikro drgania, przy 2% jest igła.
"Prawie" liczy podkłady jak na stonkę, ja mam chyba udaną wersję:cool:
Narazie testowałem na torze testowym długości ok metra, do przodu i do tyłu.
Dla przypomnienia, ja używam tylko telefon, i oryginalnej centralki railbox.

Mała aktualizacja jednak cv2=23 najlepiej się sprawdza ;) przy 1% już nic nie drga, powiedział bym że jest efekt Wow:)

Ostatnio edytowane:

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
Cv2=20 tu im niżej tym bardziej loka "telepie" na baaardzo powolnej jeździe.
Zajmę się tym tematem w najbliższym czasie pod czas kolejnej aktualizacji. Tutaj tylko zasugeruje, że najpierw trzeba pobawić się w CV51 i CV55 a już potem zwiększać CV2, bo pewne CV2=20 powoduje gwałtowny start. Mamy tutaj SM42, więc spróbujemy znaleźć najlepsze wartości.
PS: Za 1-2 tygodni pojawi się pakiet dźwiękowy od nas do SM42.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 27 1
PS: Za 1-2 tygodni pojawi się pakiet dźwiękowy od nas do SM42.
Super, a czy pamięta Kolega o mych uwagach do dźwięku w TP1 i czy zostało coś poprawione w tej sprawie?

Super. (y)Bardzo Ci dziękuję. Teraz widać jak gra w ruchu. Ale porusza się jakoś w miarę płynnie.
Dowcipny jesteś...:LOL:
@railbox Tp1.
Jeśli mogę na pierwsze wysłuchanie coś zasugerować, to dźwięk samego syku kotła powinien być przez cały czas.
Inżektory, szuflowanie i inne takie, to losowo załączane co minutę, dwie, czy trzy.
Dźwięki "ciuf" też jakieś nierównomierne i ciut chaotyczne się wydają.
No i gwizdy powinny mieć echo, a nie kończyć się nagle, ucięte. Można coś z tymi rzeczami zrobić?
Jeśli mogę na pierwsze wysłuchanie coś zasugerować, to dźwięk samego syku kotła powinien być przez cały czas.
Inżektory, szuflowanie i inne takie, to losowo załączane co minutę, dwie, czy trzy.
Dźwięki "ciuf" też jakieś nierównomierne i ciut chaotyczne się wydają.
No i gwizdy powinny mieć echo, a nie kończyć się nagle, ucięte. Można coś z tymi rzeczami zrobić?

Reakcje
16 0 0
Cześć, też sobie sprawiłem owy dekoder i zastanawiam się jak podłączyć niezależne oświetlenie kabiny w br232. Komuś się udało to zmajstrować? Na wierzchu do lutowania z tego co mówi instrukcja znajduje się tylko jedno wolne wyjście do wlutowaniu.

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
263 0 1
Witam, temat został poruszony od wątku #148;)
Też miałem zrobić podswietlenie kabiny, ale jakoś tak wyszło że nie zostało założone, za pewne poruszę tą kwestię jeszcze(y)