• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
Mój projekt jest na razie tylko na papierze. A i dekoder jeszcze nie w SMce. Tylko w woreczku... Jakoś nie ma czasu ostatnio. Najpierw trzeba nagrać dźwięki - no chyba że ktoś ma, podeśle - to nie będzie trzeba wymyślać koła od nowa.

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
263 0 1
Ja również jeszcze nie mam założonego dekodera:ostrozny:
Serwis się rozchorował i kolejny tydzień poślizgu, życie, zdrówko najważniejsze.
Właściwie to miałem tylko dać loka, aby zamontować oswietlenie kabiny i podpiąć do dekodera, a koniec końców nie będzie podświetlonej kabiny, tylko zamontowany dekoder, który mogłem sam założyć, taka historia, trochę zawiła sytuacja, szkoda się rozpisywać.

Neonmat

Użytkownik
Reakcje
4 1 0
Czy komuś przestał działać dźwięk po wygraniu softu 1.4.1? Nie wiem co się stało ale nie odtwarza mi się żaden dźwięk a wcześniej było ok. Po resecie dekodera dalej to samo

Miron95

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witam serdecznie, temat dekodera RB2300 śledzę już od jakiegoś czasu. Dekoder ma posłużyć do cyfryzacji i udźwiękowienia mojego modelu SM42 od Piko. Jako, że został wywołany temat owego modelu postanowiłem włączyć się od dyskusji i podzielić się tym co do tej pory stworzyłem.

Jest to prosty, wręcz trywialny, schemat dźwiękowy stworzony w oparciu o materiał dźwiękowy opublikowany na stronie użytkownika "karol-mar".
Zawiera dźwięk rozruchu silnika, rozruchu lokomotywy, zmianę dźwięku wraz z przyspieszaniem, dźwięk hamowania oraz wyłączenia silnika. Dodatkowo załączam moją konfigurację CV, na której udało mi się uzyskać zadowalające własności jezdne modelu.

Zdaje sobie sprawę, że dźwięki są dalekie do ideału, ale każdy od czegoś zaczynał i zdobywał cenne doświadczenie. Jestem otwarty na wszelkie sugestie oraz krytykę.

W planach mam wykonanie oświetlenie zgodnego z przepisami E1 oraz dopracowanie pakiety dźwiękowego zwiększając jego realizm.
Pozdrawiam.

Załączniki

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
263 0 1
Po długim leżakowaniu w serwisie:)
Sm-ka odebrana, zaczęły się testy, na razie właściwości jezdne testuję, i muszę przyznać że na początku szarpała jak diabli.
Zresetowałem dekoder i hurra:eek:
Jeździ bajecznie, rzekł bym że ultra płynnie rusza i hamuję.
Niedługo wezmę się za dzwięk:)
Mam pytanie, mam taką ikonę przekreśloną f22, za co ona odpowiada?
Dopiero zaczynam przygodę z dcc więc za pewne będę zadawał banalne pytania, dla niektórych.
Screenshot_20240323_134026_RB Railroad Control.jpg

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
263 0 1
Możliwe że dekodery zostały poprawione, nie wiem, u mnie jeździ bajecznie, dzwięk trochę szwankuje, ale jest ok.
Cv2=0
Cv3=100
Cv4=65
Cv5=160
Cv6=75
Z takich podstawowych Cv-ek mam tak ustawione.
Dodam że lok został porządnie wyczyszczony, ale nawet bez tego jeździła super, przedtem w analogu tak samo.
Może faktycznie mam szczęście.
Ja do zabawy wykorzystuje tylko telefon, może wina manipulatorów kolegów, nie wiem nie znam się:)
Aha kondensator został wymieniony na inny, serwisant nie mógł go upchać, i dał inny z taką samą pojemnością.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 27 1
A tak ogólnie, oprócz YT można jakoś innym sposobem dodać filmiki?
Film można tylko jako łącze wstawić (wstaw, media), bo max rozmiar pliku tu to 2MB i tyczy się plików między innymi ze zdjęciami, PDF, TXT oraz zZIPowanych i podobnych, ale nie plików wideo.
Łącze do filmu może prowadzić też do innego serwisu niż YT, ale po co kombinować skoro jest YT?
Więc czekam niecierpliwie na ładny, szczegółowy film, bo chciałbym wiedzieć czy warto kupić ten dekoder do SM, czy nie.
BTW. Z tymi rozjazdami to poleciałeś...:)

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
263 0 1
Film można tylko jako łącze wstawić (wstaw, media), bo max rozmiar pliku tu to 2MB i tyczy się plików między innymi ze zdjęciami, PDF, TXT oraz zZIPowanych i podobnych, ale nie plików wideo.
Łącze do filmu może prowadzić też do innego serwisu niż YT, ale po co kombinować skoro jest YT?
Więc czekam niecierpliwie na ładny, szczegółowy film, bo chciałbym wiedzieć czy warto kupić ten dekoder do SM, czy nie.
BTW. Z tymi rozjazdami to poleciałeś...:)
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
263 0 1
Nagrałem filmik na starym telefonie, efekt mizerny wyszedł, dlatego próbowałem nagrać nowym ale
mam problem, na "starym" telefonie mam zainstalowany program, wszystko jest wyświetlane prawidłowo, funkcje, połączenie ale nic nie reaguje.
Ktoś wie co może być grane?