• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
68 0 0
Bawiłem się dziś konwerterem z plików zimo fajna rzecz bo nie trzeba samemu wszystkiego tworzyć ale brak darmowych dźwięków na stronie zimo do nohab i br118 jak zwykle mam pod górkę.
Może ma ktoś darmowe dźwięki w zpp lub jakiś pomysł na konwertowanie z plików esu

Romulus

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0
Zainstaluj sobie LokProgrammer 5.2.9 ESU, pobierz dzwięki z biblioteki ESU, otwórz w tym programie. Póżniej już tylko zgraj do Audacity obrób i odpowiednio opisz pliki - i gotowe. Jak Ci się nie spieszy to moge zrobic ci gotowca,ale dopiero za 2 tygodnie (ferie)

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
68 0 0
Zainstaluj sobie LokProgrammer 5.2.9 ESU, pobierz dzwięki z biblioteki ESU, otwórz w tym programie. Póżniej już tylko zgraj do Audacity obrób i odpowiednio opisz pliki - i gotowe. Jak Ci się nie spieszy to moge zrobic ci gotowca,ale dopiero za 2 tygodnie (ferie)
W sumie to nie jest to jakiś mój priorytet teraz.
Jak bym miał gotowca to super bo brak czasu na wiele rzeczy
I wiadomo że pierwszy raz jak mam to robić to trzeba się nauczyć (pewnie i tak pobawię się tym zobaczę co mi wyjdzie)

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
270 0 2
Dziś w ramach reklamacji od klienta(Nie działa oświetlenie w jedną stronę) odkryliśmy kolejny problem z modelami PIKO(to był PIKO 96391/EU07-076):
5305529477222229517.jpg
Na złącze PluX22 usunięty nieprawidłowy Pin. Trochę nam zajęło czasu znaleźć przyczynę tego problemu.

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
68 0 0
Coś zaczyna się dziać z dźwiękami potrzebnymi dla moich lokomotyw mam praktycznie wszystkie dźwięki które będą potrzebne ale proszę o podpowiedź próby robię na dźwięku odpalenia, jazdy, zatrzymania co jest nie tak że między załączonymi dźwiękami słyszę przerwy

Załączniki

kiko_s

Użytkownik
Reakcje
62 1 0
Witam, pytanie do @railbox, co może być powodem że po aktualizacji aplikacji do wersji 2.13 działa gorzej niż poprzednie wersje, ciągle rozłącza połączenie WIFI z centralką, konieczne resety, występuje jakieś opóźnienie. Czy coś wiadomo w tej sprawie.

miki299

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam Kolegów! Z dekoderów jestem zadowolony, widać postęp., brawa dla p.Antona. Ale do rzeczy, w elektronice nie jestem mocny, montuje je w starych lokomotywach, wszystko ok ale postanowiłem dodatkowo oświetlić kabinę, diodę podłączyłem pod zielony przewód, działa ale pod F1 razem z dźwiękiem silnika, można to przypisać pod inną wolną F-kę?

Miron95

Nowy użytkownik
Reakcje
17 0 0
Witam Kolegów! Z dekoderów jestem zadowolony, widać postęp., brawa dla p.Antona. Ale do rzeczy, w elektronice nie jestem mocny, montuje je w starych lokomotywach, wszystko ok ale postanowiłem dodatkowo oświetlić kabinę, diodę podłączyłem pod zielony przewód, działa ale pod F1 razem z dźwiękiem silnika, można to przypisać pod inną wolną F-kę?
Cześć, jest to do zrobienia. Po połączeniu sie z dekoderem przez wifi i zalogowaniu się do niego przez przeglądarkę. Wchodzisz w pakiet dźwiękowy, ktorego używasz i w nim powienien być plik map.txt. Pobierasz ten plik i edytujesz w notatniku. Prawdodpodbnie bedzie tam wpis: O3:F7>, F27<>. Musisz go zmienić na: O3:Fx<> gdzie za x wstawiasz numer funkcji, ktory ma załączyć oświetlenie kabiny np. O3:F5<>. Następnie ten plik zapisujesz i wygrywasz do dekodera tak samo jak wgrywa sie dźwięki (zajrzyj do instrukcji lub przejrzyj ten wątek). Jest to dokladnie opisane. W razie pytań pisz śmiało. Pozdrawiam

miki299

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Cześć, jest to do zrobienia. Po połączeniu sie z dekoderem przez wifi i zalogowaniu się do niego przez przeglądarkę. Wchodzisz w pakiet dźwiękowy, ktorego używasz i w nim powienien być plik map.txt. Pobierasz ten plik i edytujesz w notatniku. Prawdodpodbnie bedzie tam wpis: O3:F7>, F27<>. Musisz go zmienić na: O3:Fx<> gdzie za x wstawiasz numer funkcji, ktory ma załączyć oświetlenie kabiny np. O3:F5<>. Następnie ten plik zapisujesz i wygrywasz do dekodera tak samo jak wgrywa sie dźwięki (zajrzyj do instrukcji lub przejrzyj ten wątek). Jest to dokladnie opisane. W razie pytań pisz śmiało. Pozdrawiam
Ok dziękuje, sprawdzę jutro lub w poniedziałek i dam znać. Pozdrawiam

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
270 0 2
Przez CV też można. Najlepiej ściągnąć naszą aplikacje, tam można wygenerować wartości CV. W instrukcji napisane jak to zrobić.
Mapowanie O3 na F8: CV296=4, CV297=4. CV282=0, CV283=0.