• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

Matib88

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich i poproszę o podpowiedź. Zainstalowałem dekoder RB2300 do modelu piko Et41. Mam problem z oświetleniem. Po włączeniu F0 światła czołowe świecą się zmienne kierunkowo ale brak jest czerwonych po zapaleniu czerwonych gasną światła czołowe a zostają tylko zmienne kierunkowo. Pliki wgrałem w wersji bez hifi do eu07 oprogramowanie dekodera 1.12

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
344 0 2
Witam wszystkich i poproszę o podpowiedź. Zainstalowałem dekoder RB2300 do modelu piko Et41. Mam problem z oświetleniem. Po włączeniu F0 światła czołowe świecą się zmienne kierunkowo ale brak jest czerwonych po zapaleniu czerwonych gasną światła czołowe a zostają tylko zmienne kierunkowo. Pliki wgrałem w wersji bez hifi do eu07 oprogramowanie dekodera 1.12
Pewne problem z mapowaniem wyjść. Sprawdzę według dokumentacji od PIKO.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
250 4 0
https://www.youtube.com/shorts/dRM_ONphSK4

Co prawda nie skorzystałem z nowych funkcjonalności, ale udało mi się dzisiaj w 2 godzinki zrobić wstępnie pakiet do E94. Po tym zabieram się za ucyfryzowienie E91, a następnie za także pakiet do Vossloh G2000. Co zauważyłem, to jak wyhamowałem, co widać na filmiku, zmieniłem kierunek i ustawiłem prędkość to gdzieś się zgubił dźwięk F1_ON_S5 i poszedł od razu F1_LOOP_S5 :) Lokomotywa jeździ na sofcie najnowszym - v1.12.0

Konwertowałem także pakiet SM42 z ESU i w przypadku SM42 od ESU jest bardzo dużo przejść silnika, ok. 6-7 nawet czyli 6-7 x 3 dźwięki ON, LOOP, OFF. Problemem przy takiej ilości jest to, że dekoder je ucina, bo nie nadąża z odtwarzaniem. W ESU jest to rozwiązane tak, że są alternatywne ścieżki przejść np. osobny dźwięk z prędkości S80 do S50 na przykład zamiast schodzić z S80 do S70, później do S60 itd. wymaga to sporej ilości dodatkowych plików dźwiękowych w różnych wariantach. Rozwiązaniem może mogłoby być coś w rodzaju OFF_S80_STO30 czyli przejście z 80 -> 30 z pominięciem pośrednich dźwięków prędkości jeśli takie występowały :D

Ostatnio edytowane: