• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

Matib88

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich i poproszę o podpowiedź. Zainstalowałem dekoder RB2300 do modelu piko Et41. Mam problem z oświetleniem. Po włączeniu F0 światła czołowe świecą się zmienne kierunkowo ale brak jest czerwonych po zapaleniu czerwonych gasną światła czołowe a zostają tylko zmienne kierunkowo. Pliki wgrałem w wersji bez hifi do eu07 oprogramowanie dekodera 1.12

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
355 0 2
Witam wszystkich i poproszę o podpowiedź. Zainstalowałem dekoder RB2300 do modelu piko Et41. Mam problem z oświetleniem. Po włączeniu F0 światła czołowe świecą się zmienne kierunkowo ale brak jest czerwonych po zapaleniu czerwonych gasną światła czołowe a zostają tylko zmienne kierunkowo. Pliki wgrałem w wersji bez hifi do eu07 oprogramowanie dekodera 1.12
Pewne problem z mapowaniem wyjść. Sprawdzę według dokumentacji od PIKO.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
258 4 0
https://www.youtube.com/shorts/dRM_ONphSK4

Co prawda nie skorzystałem z nowych funkcjonalności, ale udało mi się dzisiaj w 2 godzinki zrobić wstępnie pakiet do E94. Po tym zabieram się za ucyfryzowienie E91, a następnie za także pakiet do Vossloh G2000. Co zauważyłem, to jak wyhamowałem, co widać na filmiku, zmieniłem kierunek i ustawiłem prędkość to gdzieś się zgubił dźwięk F1_ON_S5 i poszedł od razu F1_LOOP_S5 :) Lokomotywa jeździ na sofcie najnowszym - v1.12.0

Konwertowałem także pakiet SM42 z ESU i w przypadku SM42 od ESU jest bardzo dużo przejść silnika, ok. 6-7 nawet czyli 6-7 x 3 dźwięki ON, LOOP, OFF. Problemem przy takiej ilości jest to, że dekoder je ucina, bo nie nadąża z odtwarzaniem. W ESU jest to rozwiązane tak, że są alternatywne ścieżki przejść np. osobny dźwięk z prędkości S80 do S50 na przykład zamiast schodzić z S80 do S70, później do S60 itd. wymaga to sporej ilości dodatkowych plików dźwiękowych w różnych wariantach. Rozwiązaniem może mogłoby być coś w rodzaju OFF_S80_STO30 czyli przejście z 80 -> 30 z pominięciem pośrednich dźwięków prędkości jeśli takie występowały :D

Ostatnio edytowane:

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.629 19 0
Mam pytanie: czy dekodery Railbox RB2300 mają jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem? Ostatnio testuje sobie wyroby Railbox, bo jest to ciekawa alternatywa. Puściłem sobie na rolkach dwie SP45 od Piko: jedną z RB2300 z dźwiękiem i jedną z ZIMO jazdy i oświetlenia i dekoder RB2300 nagrzał się wyraźnie bardziej. Obie lokomotywy "jechały" na rolkach z maksymalną prędkością, w tym samym czasie.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
355 0 2
czy dekodery Railbox RB2300 mają jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem
Nie mają, ale poczucie temperatury jest tu trochę mylące bo zwykle dotykamy metalową zasłonę która bezpośrednio podłączona do układu sterującego silnikiem. Dodatkowo nasz dekoder grzejecie nieco mocnej w porównywaniu do ZIMO.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
258 4 0
Podłączam płytkę ZIMO ADAPLU15, silnik jeździ, światła świecą, ale mam pytanie odnośnie dodatkowych AUX z użyciem RB2300.

Więc tak - w aplikacji na Androida widzę, że wyjść funkcyjnych jest więcej, i z tego co widzę to na płytce ZIMO też raczej są wyprowadzone. Jak mogę uzyskać AUX10 i AUX11 i AUX12 pod LED?

ADAPLU_Opis.png

Screenshot_20260124-172059.png

Miron95

Nowy użytkownik
Reakcje
35 0 0
A coś więcej? Woltomierzem widzę stałe bodajże 14-18V na padach susi i data, mimo włączania i wyłączania funkcji F8, F9, F12 jak na zrzucie ekranu. Jak to działa? :)
CV64 odpowiada za konfigurację wyjść logicznych dekodera.
Bit 0 - włącz/wyłącz SUSI
Bit 1 - GPIOC jako IN1
Bit 3 - GPIOC odwrócenie logiki
Jeżeli chcesz korzystać z wyjść logicznych jako zwykłe AUX ustaw CV64 = 0. Uważaj tylko na maksymalne obciążenie prądowe tych wyjść.
Z tego co pamiętam te wyjścia dają napięcie 3,3V względem GND i są wyprowadzone bezpośrednio z ESP32, ale tu prosiłbym @railbox o potwierdzenie.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
258 4 0
No więc tak, led wpięty między plus a susi clk świeci cały czas. Niezależnie od jakichkolwiek ustawień w CV64. Nie ma także reakcji na zmianę maksymalnej jasności poprzez CV na żadnym z 3 ostatnich wyjść.

PXL_20260125_210544367.MP.jpg

Screenshot_20260125-220823.png

Poza tym płytka oferuje także jakieś wyjścia nisko napięciowe, ale nie znalazłem żadnej dokumentacji co do nich. W zasadzie czy z SUSI czy bez, zależy mi na dodatkowych 3 wyjściach minimum.

Miron95

Nowy użytkownik
Reakcje
35 0 0
No więc tak, led wpięty między plus a susi clk świeci cały czas. Niezależnie od jakichkolwiek ustawień w CV64. Nie ma także reakcji na zmianę maksymalnej jasności poprzez CV na żadnym z 3 ostatnich wyjść.

Zobacz załącznik 1166939

Zobacz załącznik 1166940

Poza tym płytka oferuje także jakieś wyjścia nisko napięciowe, ale nie znalazłem żadnej dokumentacji co do nich. W zasadzie czy z SUSI czy bez, zależy mi na dodatkowych 3 wyjściach minimum.
A dlaczego nie podłączyłeś między masę (GND), a susi clk? Przecież napisałem, że wyjścia logiczne daja napięcie 3,3V, a nie zawierają do masy. Jeżeli podłączyłeś między plus (zakładam 15V jak wszystkie odbiorniki AUX) to jeżeli na wyjściu logicznym pojawi sie 3,3V to różnica potencjałów jest i tak wystarczająca do załączenia diody LED. W związku z tym niezależnie czy wyjście ma stan niski czy stan wysoki to dioda będzie świecić.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
258 4 0
A dlaczego nie podłączyłeś między masę (GND), a susi clk? Przecież napisałem, że wyjścia logiczne daja napięcie 3,3V, a nie zawierają do masy. Jeżeli podłączyłeś między plus (zakładam 15V jak wszystkie odbiorniki AUX) to jeżeli na wyjściu logicznym pojawi sie 3,3V to różnica potencjałów jest i tak wystarczająca do załączenia diody LED. W związku z tym niezależnie czy wyjście ma stan niski czy stan wysoki to dioda będzie świecić.
Dzięki, działa, pokazuje 3,3V przy włączonych funkcjach i 0V przy wyłaczonych :)

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
80 0 0
Udało mi się, po drobnych przeróbkach, wpakować ten dekoder do lokomotywy BR 55 w skali TT. Aby wszystko się zmieściło, musiałem skrócić jego płytkę od strony pól lutowniczych. Na załączonych zdjęciach widać, jak zmniejszyły się oryginalne miejsca lutownicze. Oryginalne miejsce na głośnik musiałem usunąć i wykonałem nowe, coś w stylu małej komory rezonansowej (gdyby była większa, na pewno byłoby lepiej, ale nie było na to miejsca).

Aby nie psuć oryginalnego gniazda Next18 na płytce lokomotywy, dorobiłem wtyczkę do dekodera.

Udało mi się też zmieścić kondensatory, ale musiałem je przerobić – z baterii kondensatorów płaskich 440 µF weszły dwie sztuki.

Jak widać, wszystko się zamknęło i lokomotywa dostała dźwięk.
Szkoda tylko, że nie są produkowane dekodery o mniejszych gabarytach do skali TT.

17695334962056666852063040838502.jpg

IMG_20260127_174210.jpg

IMG20260125152724.jpg
IMG20260125152727.jpg
IMG_20260127_174130.jpg
IMG_20260127_174236.jpg
IMG_20260127_174723.jpg

Załączniki

Ostatnio modyfikowane przez moderatora: