• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

Matib88

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich i poproszę o podpowiedź. Zainstalowałem dekoder RB2300 do modelu piko Et41. Mam problem z oświetleniem. Po włączeniu F0 światła czołowe świecą się zmienne kierunkowo ale brak jest czerwonych po zapaleniu czerwonych gasną światła czołowe a zostają tylko zmienne kierunkowo. Pliki wgrałem w wersji bez hifi do eu07 oprogramowanie dekodera 1.12

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
344 0 2
Witam wszystkich i poproszę o podpowiedź. Zainstalowałem dekoder RB2300 do modelu piko Et41. Mam problem z oświetleniem. Po włączeniu F0 światła czołowe świecą się zmienne kierunkowo ale brak jest czerwonych po zapaleniu czerwonych gasną światła czołowe a zostają tylko zmienne kierunkowo. Pliki wgrałem w wersji bez hifi do eu07 oprogramowanie dekodera 1.12
Pewne problem z mapowaniem wyjść. Sprawdzę według dokumentacji od PIKO.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
250 4 0
https://www.youtube.com/shorts/dRM_ONphSK4

Co prawda nie skorzystałem z nowych funkcjonalności, ale udało mi się dzisiaj w 2 godzinki zrobić wstępnie pakiet do E94. Po tym zabieram się za ucyfryzowienie E91, a następnie za także pakiet do Vossloh G2000. Co zauważyłem, to jak wyhamowałem, co widać na filmiku, zmieniłem kierunek i ustawiłem prędkość to gdzieś się zgubił dźwięk F1_ON_S5 i poszedł od razu F1_LOOP_S5 :) Lokomotywa jeździ na sofcie najnowszym - v1.12.0

Konwertowałem także pakiet SM42 z ESU i w przypadku SM42 od ESU jest bardzo dużo przejść silnika, ok. 6-7 nawet czyli 6-7 x 3 dźwięki ON, LOOP, OFF. Problemem przy takiej ilości jest to, że dekoder je ucina, bo nie nadąża z odtwarzaniem. W ESU jest to rozwiązane tak, że są alternatywne ścieżki przejść np. osobny dźwięk z prędkości S80 do S50 na przykład zamiast schodzić z S80 do S70, później do S60 itd. wymaga to sporej ilości dodatkowych plików dźwiękowych w różnych wariantach. Rozwiązaniem może mogłoby być coś w rodzaju OFF_S80_STO30 czyli przejście z 80 -> 30 z pominięciem pośrednich dźwięków prędkości jeśli takie występowały :D

Ostatnio edytowane:

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.624 19 0
Mam pytanie: czy dekodery Railbox RB2300 mają jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem? Ostatnio testuje sobie wyroby Railbox, bo jest to ciekawa alternatywa. Puściłem sobie na rolkach dwie SP45 od Piko: jedną z RB2300 z dźwiękiem i jedną z ZIMO jazdy i oświetlenia i dekoder RB2300 nagrzał się wyraźnie bardziej. Obie lokomotywy "jechały" na rolkach z maksymalną prędkością, w tym samym czasie.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
344 0 2
czy dekodery Railbox RB2300 mają jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem
Nie mają, ale poczucie temperatury jest tu trochę mylące bo zwykle dotykamy metalową zasłonę która bezpośrednio podłączona do układu sterującego silnikiem. Dodatkowo nasz dekoder grzejecie nieco mocnej w porównywaniu do ZIMO.

Neonmat

Użytkownik
Reakcje
19 1 0
Nie wiem czy tylko u mnie tak jest ale nie słyszę żadnej różnicy w tych nowych pakietach dźwiękowych. Ale to tylko moje odczucie może u innych jest wyrażenia poprawa.