• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
154 1 0
Problem rozwiązany dziękuje Panu z firmy Railbox za rzetelne podejście do tematu i pomoc w zasadzie banalnej sprawie.
No nie krępuj się. Podałeś na forum problem, to podaj też rozwiązanie. Nawet jeśli dotyczy banalnego błędu czy niedopatrzenia, to dla innych, którzy popełnią taki sam błąd, będzie to ważna informacja.

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
412 44 8
No nie krępuj się. Podałeś na forum problem, to podaj też rozwiązanie. Nawet jeśli dotyczy banalnego błędu czy niedopatrzenia, to dla innych, którzy popełnią taki sam błąd, będzie to ważna informacja.
Dekoder przyjechał z ustawieniami które wedle producenta powinny być inne nawet fabrycznie. Zatem nawet reset nie pomagał nie wiadomo czemu. Zmieniliśmy CVki na prawidłowe i Hula. Aplikacja Railbox jest tutaj bardzo pomocna.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.586 53 1
Dekoder przyjechał z ustawieniami które wedle producenta powinny być inne nawet fabrycznie. Zatem nawet reset nie pomagał nie wiadomo czemu. Zmieniliśmy CVki na prawidłowe i Hula. Aplikacja Railbox jest tutaj bardzo pomocna.
No i znów połowiczna odpowiedź.
Podaj proszę te zmieniane CV i jakie wartości tam wpisać, aby naprawić opisany wcześniej problem.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
221 4 0
Wrzuciłem dekoder RB2300 do Nurka od Roco. Jeździ płynnie od najniższych prędkości, a na standardowym głośniku jakość dźwięków w HiFi petarda. Dźwięki oczywiście od Nurka. Zapowiedź IC Jantar wziąłem z YouTube, to Syna Nurek i ma on wagony od Jantara :cool:

https://youtube.com/shorts/0KDfD8CyW_4

Można by powiedzieć, że jakość jazdy i dźwięków na tym dekoderze może być zadowalająca, oczywiście ESU czy ZIMO są bardziej skomplikowane i mają bardziej rozbudowane schematy dźwiękowe, ale różnica nie rzuca się tak strasznie. Pewnie mogłoby być lepiej ale daje radę.

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.586 53 1
Rzeczywiście, wydaje się, że jakość reprodukowanych dźwięków polepszyła się w porównaniu do innych w RB.
Czy jest to spowodowane jakimiś zmianami w dekoderze, czy Twoją robotą odpowiedniego doboru jakościowego i przygotowania dźwięków?

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
221 4 0
Rzeczywiście, wydaje się, że jakość reprodukowanych dźwięków polepszyła się w porównaniu do innych w RB.
Czy jest to spowodowane jakimiś zmianami w dekoderze, czy Twoją robotą odpowiedniego doboru jakościowego i przygotowania dźwięków?
Sam dekoder obsługuje technicznie dobrej jakości dźwięki. Według dokumentacji:

1766242850619.png

Więc jak są dobrej jakości dźwięki, to będzie ładnie brzmieć. Głośnik w standardzie umieszczony w dobrym miejscu lokomotywy też bardzo dobrze gra - jak słychać na filmiku ;)

Czego przykładowo brakuje?
- Możliwości tworzenia bardziej skomplikowanych scenariuszy, typu "jak wyłączysz funkcję zbyt szybko, to będzie inny dźwięk np. przerwanie rozruchu silnika"
- Odtwarzania losowego zestawu dźwięków np. pod trąbkę lub zapowiedzi stacyjne pod tym samym klawiszem funkcyjnym
- Możliwości odtwarzania dźwięku silnika od prędkości zadanej X i wyłączenie dźwięku jak maszyna ją uzyska i już nie będzie przyspieszać. Na przykład EP07 ma taki dźwięk silników trakcyjnych (? nie znam się na mechanice) zdaje się, które nie brzęczą jak maszyna osiągnie prędkość

Postaram się zrobić poradnik jak przygotować pakiet dźwiękowy w wysokiej jakości.

Pakiety dostępne w RB na stronie producenta są w słabej jakości, coś jak LokSound lata temu. Na filmiku można zobaczyć pakiet w jakości 44.1kHz, a dzięki formatowi ADPCM da się taką jakość upchać w niewielkim rozmiarze.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.586 53 1
O! Czyli tylko brak jakościowych plików źródłowych z dźwiękami jest przyczyną tak słabych dźwięków w innych prezentowanych pakietach. Pomijam tu opisany przez Ciebie ciągle niedoskonały sposób realizacji tych dźwięków.
Cały czas się zastanawiałem, dlaczego te dźwięki w RB są takie słabe.
Teraz, już jestem pewien, że to nie wina dekodera, tylko wina twórców tych dźwięków.
A opisane przez Ciebie braki w możliwościach konfiguracyjnych dźwięku w dekoderze powinny być wzięte do serca przez @railbox .

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
330 0 2
lub zapowiedzi stacyjne pod tym samym klawiszem funkcyjnym
Tego można zrobić przez Fx_INFO i Fx_INFONEXT
Co do reszty, to będziemy to rozwijać. Teraz przygotowujemy RB2302 ale dalej jazda na małych prędkościach oraz stabilność ABC nie osiąga zadowalającego poziomu(Czyli poziomu ESU oraz ZIMO), żeby wprowadzić go na rynek.
Pakiety dostępne w RB na stronie producenta są w słabej jakości
Udostępnimy pakiety w ADPCM 32kHz na stronę później
Wszystkie dźwięki w formacie 32kHz tutaj razem ze skryptem do konwertacji w format ADPCM

Ostatnio edytowane:

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
221 4 0
O! Czyli tylko brak jakościowych plików źródłowych z dźwiękami jest przyczyną tak słabych dźwięków w innych prezentowanych pakietach. Pomijam tu opisany przez Ciebie ciągle niedoskonały sposób realizacji tych dźwięków.
Cały czas się zastanawiałem, dlaczego te dźwięki w RB są takie słabe.
Teraz, już jestem pewien, że to nie wina dekodera, tylko wina twórców tych dźwięków.
A opisane przez Ciebie braki w możliwościach konfiguracyjnych dźwięku w dekoderze powinny być wzięte do serca przez @railbox .
Może nie mówiłbym, że wina Twórców dźwięków, bo nikt za to kasy nie bierze aby go winić, ale rozumiem przekaz - to kwestia dobrej jakości plików.

Osobiście nauczyłem się pobierać dźwięki m.in. z ESU, ale tylko tych pakietów audio, co mają pliki esux dostępne. Nie udostępnię na forum publicznie pakietów aby się nikt nie czepiał o prawa autorskie, choć lubię się dzielić i jak coś robię to zawsze udostępniam publicznie swoją pracę, no ale w tym przypadku jest licencja i po co mam się na pozwy narażać. Generalnie metoda jest prosta - audacity jako rekorder audio i nagrywamy dźwięk z głośników komputera ale nie przez mikrofon tylko przez przekierowanie strumienia wewnętrznie w komputerze wirtualnie (wirtualny mikrofon nagrywający pulpit). Można tak nagrać dowolny symulator czy edytor paczek audio dowolnych dekoderów LokProgrammer, jakiś od ZIMO czy od dowolnego dekodera - wszystko, co słyszysz da się nagrać, pociąć i wrzucić do RB2300 jako pliki WAV w 44khz w ADPCM.

Miron95

Nowy użytkownik
Reakcje
30 0 0
Sam hardware audio w dekoderze RB2300 nie ustępuje topowym producentom. Posiada solidny wzmacniacz audio o mocy wyjściowej 3W, jest obsługa sampli o rozdzielczości 16bit i częstotliwości do 44,1 kHz. Pakiet dzwiękowy klasy HiFi od ESU ma próbki 16bit i częstotliwość 32kHz.
W mojej opinii Railbox posiada wszystko co potrzeba aby dobrze brzmieć. Jedynym ograniczeniem jest dostęp do próbek dźwięków o wysokiej jakości i bardziej skomplikowany sposób programowania dźwięków. Nie dostajemy wszystkiego na tacy, należy samemu pokombinować i testować aby otrzymać zadowalający rezultat. Nieraz łącząc w pojedynczy dźwięk próbki rozbite na 6 lub więcej osobnych dzięków w pakietach ZIMO lub ESU. Ja spędziłem sporo czasu w emulatorze oraz Audacity i naprawdę dużo się nauczyłem. Testowałem na RB2300 ten sam pakiet dźwiekowy zapisanu w różnej częstotliwości próbowania. Różnica jest kolosalna.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
221 4 0
PXL_20251221_082738160.jpg

Leży taki sprzęt u mnie w szufladzie, nie wiem czy się nada, w razie czego można by spróbować nagrać coś własnego :)

Jak ktoś jest maszynistą na dolnym śląsku, to mogę się umówić podjechać na manewry, optymalnie można nagrać zwiększone obroty silnika w miejscu i jak komuś by się chciało pociąć to później to zapraszam :cool: Także śmiało można do mnie pisać na priv. Na nagrywaniu lokomotyw się nie znam, więc wskazówki też mile widziane.

MaxXxi47

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
W swojej stonce z RBkiem mam bardzo nierówne głośnością dźwięki. Trąbki są na akceptowanym poziomie, dźwięk silnika kiedy już dojdzie do zadanych obrotów jest bardzo cichy ale np. kiedy uruchomię gwizdek odjazdu to idzie przy lokomotywie ogłuchnąć. Czy jest to spowodowane różnymi poziomami głośności plików i wystarczy je przepuścić przez np. Audacity i znormalizować?

Bardzo chętnie widziałbym też rozwiązanie w postaci prostego, podpinanego przez USB do peceta programatora. Osobiście sam nie posiadam żadnej centralki cyfrowej u siebie i jeżdżę głównie na imprezach i pobawić się w zmianę dźwięków w domu jest dla mnie problemem a przez telefon na imprezie kombinować ciężko. Jasne, powiecie - kup centralkę. Tyle że w domu jeździć nie zamierzam bo nie mam gdzie a wydanie 600zł na Railboxa tylko żeby grzebać w plikach raz na jakiś czas trochę boli (chociaż jeśli nie będzie innej opcji to pewnie się na tym skończy).

Ostatnio edytowane:

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
330 0 2

MaxXxi47

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Tak, ale jakąkolwiek. Czyli używany Roco booster z lat 2000 też będzie ok, wifi w dekoderze gada z PC bezpośrednio.
A czym wcisnę F28? ;) (Mam tylko regulaminowego freda do F12 a nawet jakbym zrobił upgrade do tego z dwoma shiftami to mam tylko do F24).
Ja wiem że to jednostkowy problem osoby, która zwyczajnie niema sprzętu. Pewnie za jakiś czas coś kupię coś co rozwiąże tą sytuację i tylko niepotrzebnie marudzę że przydałby się osobny programator.

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
221 4 0
A czym wcisnę F28? ;) (Mam tylko regulaminowego freda do F12 a nawet jakbym zrobił upgrade do tego z dwoma shiftami to mam tylko do F24).
Ja wiem że to jednostkowy problem osoby, która zwyczajnie niema sprzętu. Pewnie za jakiś czas coś kupię coś co rozwiąże tą sytuację i tylko niepotrzebnie marudzę że przydałby się osobny programator.
Programator też kosztuje zazwyczaj z 600 zł, na przykład ten od ESU tyle kosztuje. W KSK Wrocław mamy taką skrzynkę przenośną ciekawą, gdy ją otworzysz to ma ona w środku tory i programator. Możesz sobie też taką zbudować jeśli nie masz makiety. Z Railbox byłaby ona jeszcze prostsza i tańsza do zbudowania, bo wystarczy centralka i kawałek toru albo rolka, najlepiej jedno i drugie bo mają różne zastosowania (na szybko łatwiej postawić loka na tory niż bawić się w ustawianie na rolce). Do centralki podłączysz się przez wifi.