• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
Oryginalny głośnik PIKO spisuje się lepiej od tego dołączonego do dekodera.
Temat głośnika jeszcze jest trochę nie dopracowany, ciężko znaleźć dobre źródło tych głośników. Wszystkie oni pochodzą jako części do starych telefonów.
Mogę tylko powiedzieć, że układ odtwarzania dzięków jest taki sam jak w dekoderach ZIMO, więc teoretycznie z dopasowanymi dźwiękami oraz odpowiednim głośnikiem powinno brzmieć tak samo jak dekoder ZIMO.
Następnie taki plik załadować do katalogu głównego dekodera (BEZ WCHODZENIA w konkretny pakiet dźwięków).
Z wchodzeniem do pakietu.
@Nefik Stonka ma dość charakterystyczne przyśpieszenie/wejście na obroty. Jak dla mnie jeden ACCELON załatwia sprawę. O ile jest dobrze nagrany. I nie jest zmiksowany z żadnymi loopami - bo tym się ma zająć dekoder.
Przypominam, że Stonka to maszyna manewrowa, i modyfikowana do SU/SP.
Jak lubisz sobie utrudniać życie, możesz zrobić coś takiego:
Zobacz załącznik 1050982
Ja już tę drogę przechodziłem, i wiem, że nie warto.
To jest złe. Tutaj trzeba użyć schemat F1_LOOP_S0, F1_ON_S1, F1_LOOP_S1 itd.
Może zamawiając dekoder udałoby się specjalnie dla Ciebie zaprogramować już wstępnie WiFi na F4.
Proszę napisać do sklepu z tym pytaniem, bo my nie sprzedajemy detalicznie. Jak nie ma planów na zmianę centralki, można spróbować Wi-Fi adapter RB1310 podłączyć do LokMaus. Mam nadzije, że LokMaus nie ma ograniczeń na urządzenia typu Slave.

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
263 0 1
Widziałem Twój wpis, jak miałeś kłopoty z wersją 1.5 dekodera i od razu pojawiła się wersja 1.5.1. Miałem podobne problemy ze swoją Stonką, ale Twój wpis bardzo mi pomógł. Wgrałem wersję 1,5,1 i moja lokomotywka zaczęła znowu gładko jeździć. Nie słyszę wcale silnika, a też przerabiałem ją z analogu i niczego nie zmieniałem w ustawieniach RB2300. Czy usunąłeś kondensator C5 z płytki? Czytałem o tym na stronach niemieckich, zamieściłem nawet adres strony, gdzie jest fotka płytki takiej, jak w Stonce - PIKO G1700, G1206. Niemcy piszą, że jak go się nie usunie, mogą się pojawić różne problemy z silnikiem po przejściu na DCC..
Muszę obczaić na spokojnie temat.
Ktoś może podejmował się tego zabiegu z kondensatorem?

leszek-rzeszów

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
283 1 1
Udało mi się ustawić CV dla EP05 MTB, tak aby płynnie jeździła, wrzucam może się komuś przyda. Na pewno można jeszcze lepiej poustawiać, ale obecnie nie szarpie zarówno na małej jak i większej prędkości. Może ktoś dobierze jeszcze lepiej parametry CV, to chętnie spróbuję.
CV2 - 4
CV3 - 25
CV4 - 30
CV5 - 255
CV6 - 200
CV50 - 18
CV51 - 60
CV52 - 0
CV53 - 0
CV54 - 2
CV55 - 7
CV56 - 0
pozostałe bez zmian.
a jak Ci się udało upchnąć tam ten dekoder?

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
263 0 1
@Pawelec
instrukcja jest na stronie producenta, strona 8.
Zobacz załącznik 1054019
A do tego CV202 z odpowiednim slotem 1, 2 lub 3.
Chyba za głupi jestem na to:niepewny:
Wgrywam wybrane dźwięki np do slotu 2, i zapowiedź się odtwarza tylko jak włączę funkcję F0 razem ze swiatłami.
Screenshot_20240521_173130_RB Railroad Control.jpg

Jak wgrywam do slotu gdzie mam dzwięk loka, jest tak samo.
Mimo kilku dźwięków wgranych, tylko odtwarza się jeden I ten sam tylko po włączeniu swiateł.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
Nie mam dekodera pod ręką, bo jestem poza domem, ale FX? No to raczej nie powinno działać (albo działać w sposób nieprzewidywalny). Jeśli chcesz żeby dekoder wyzwalał dźwięki jeden po drugim, to:
- po pierwsze przypisz je do jakiejś funkcji F... teoretycznie od F0 do... F28 a nawet i więcej.
- po drugie, chyba chciałeś wykorzystać nową funkcję opisaną w tym wątku: Fx_INFOy i Fx_INFONEXTy - ale "x" musi być... numerem funkcji.
[https://forum.modelarstwo.info/threads/dcc-wi-fi-dekoder-jazdy-dźwiękowy-rb-2300.60042/post-1121902]