• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

Reakcje
4 1 0
Mam pytanie odnośnie tej nowej funkcji automatycznego odgrywania zapowiedzi. Właściwie jak by to miało funkcjonować, bo odgrywanie zapowiedzi jedna za drugą nie ma sensu. To by musiał być jakiś interwał czasowy albo uruchamiane po jakiejś sekwencji lub czynności. No sam nie wiem

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
Mam pytanie odnośnie tej nowej funkcji automatycznego odgrywania zapowiedzi. Właściwie jak by to miało funkcjonować, bo odgrywanie zapowiedzi jedna za drugą nie ma sensu. To by musiał być jakiś interwał czasowy albo uruchamiane po jakiejś sekwencji lub czynności. No sam nie wiem
Każde kolejne włączenie funkcji odtwarza kolejny plik w sekwencji. Ostatnia pozycja zapisywana w pamięci dekodera.

Nefik

Użytkownik
Reakcje
25 0 0
Po reakcji Railbox (bardzo szybkiej)
Problem został rozwiązany:giggle: "nowa/stara" aktualizacja rozwiązała problem, zostaję tylko się cieszyć i bawić.
Jeszcze raz dziękuję Railbox-owi(y)
Mnie ta wersja pomogła w 100%
Potwierdzam. Wgrałem wersję 1,5 i moja SM42 zaczęła się jąkać. Po wgraniu wersji 1,5,1 znowu jeździ gładko. Nie wiem co było zmieniane, bo sprawdziłem kilka początkowych CV i były takie same, jak w wersji 1.4.1, która nie powodowała szarpania.

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
55 0 0
Też chciałam się pobawić tym dekoderem zamontowałem go do nohab m61 w skali TT lokomotywa szarpała niesamowicie jakby napęd się blokował udało mi się poprzestawiać CV od 50 + kilka w górę teraz jest ok, chciałem zabrać się za tworzenie dźwięków do tej lokomotywy no i lipa mój multimaus ma wersję 1.04 i nie mogę włączyć wifi dekodera bo obsługuje tylko do f20 a że nie mam z21 to nic nie mogę zrobić
Może jest ktoś z Warszawy kto zaktualizuje multimausa do 1.05?

Reakcje
16 0 0
Czy miał ktoś problemy z włączeniem dźwięku? Dekoder zaktualizowałem do najnowszej wersji i od tego czasu umilkł. Nie było nic grzebane w bebechach, wcześniej chodził bardzo dobrze.

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
263 0 1
A możecie podpowiedzieć w jaki sposób można wgrać nowe oprogramowanie do tego dekodera?
Screenshot_20240429_105956_Chrome.jpg

Jak się połączysz z dekoderem, wybierasz plik jak wyżej, szukasz gdzie go masz i kopiujesz (przedtem musisz wypakować go, jak kolega @void-tech napisał)
Chwilkę poczekasz jak się wgra prawidłowo będzie info że zakończone sukcesem i tyle.

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
263 0 1
Dziś byłem u kolegi na manewrach, akurat trafiła się Sm-ka czarnulka:)
Więc postanowiłem nagrać dzwięk "start/stop"
Dwa podejścia były, rezultat poniżej, może ktoś sobie wykorzysta.
Jak by ktoś chciał, jakiś konkretny dzwięk "na żywo" to mogę nagrać przy okazji, jak będę.
Chociaż dzwięk ostatnio dodany od railboxa, mi osobiście pasuję, to z pewnością znajdzie się osoba na coś wyczulona;)
Nagrałem telefonem, ale myślę aby może jakiś mikrofonik zakupić.
Troszkę za blisko stałem opierając się o loka, więc chyba za głośno jest, sami oceńcie.
Najlepiej na słuchawkach słychać, nawet spoko wyszło, jak na taki wiatr jak był.
Tak się prezentowała:cool:
Screenshot_20240430_212903_Gallery.jpg

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Nefik

Użytkownik
Reakcje
25 0 0
W wolnej chwili wykonałem pomiary pasma przenoszenia głośniczka lokomotywy. Wykres dobrze ilustruje problemy z dźwiękami w modelach. Głośnik najlepiej odtwarza dźwięki powyżej 1000 Hz, wszystkie niższe są dużo słabsze, albo wcale ich nie ma. Więc odtwarzane są głównie szumy różnych sprężarek, zaworów, łożysk itp. Dlatego nieźle brzmi silnik parowozu, w którym świst pary jest dominujący. Wzmocnienie tych brakujących niskich dźwięków niewiele da, a może tylko doprowadzić do zniszczenia głośnika.
Głośnik Railbox.jpg

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
614 7 0
Tak z ciekawości jakim sprzętem robiłeś te pomiary ?

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
@Nefik pasmo przenoszenia, zgoda... ale są róźne głośniczki. Czy mówisz o tym z zestawu Railbox?
Mam całkiem fajne dźwięki do SM42 - na emulatorze, PC ze słuchawkiami jest ok... a na modelu tragedia.
Ja do swojej "siódemki" i na swojej siódemce testowałem róźne "twory". Słoń mi na ucho nie nadepnął i różnice raczej słychać. Finalnie RailBoxowy wyleciał a na jego miejsce wskoczył Zimo (LS10x15H11).

Nefik

Użytkownik
Reakcje
25 0 0
Użyty sprzęt to mikrofon pomiarowy Behringer, przedwzmacniacz Audient Mico połączony cyfrowo z PC. Nie korzystałem z komory bezechowej, dlatego widać na wykresie z lewej strony trochę zakłóceń zza okna. Mierzyłem głośniczek dołączony do dekodera RB2300 z nałożoną komorą. Wiadomo, że są różne głośniki, ale nie mam do nich dostępu. Podejrzewam, że przy tych rozmiarach niewiele to zmienia. Kupiłem dwa dekodery i dołączone do nich głośniczki różnie grają. Wykres tu zamieszczony dotyczy tego gorszego, ale wykres tego słyszalnie lepszego niewiele się różni.

Miron95

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
W wolnej chwili wykonałem pomiary pasma przenoszenia głośniczka lokomotywy. Wykres dobrze ilustruje problemy z dźwiękami w modelach. Głośnik najlepiej odtwarza dźwięki powyżej 1000 Hz, wszystkie niższe są dużo słabsze, albo wcale ich nie ma. Więc odtwarzane są głównie szumy różnych sprężarek, zaworów, łożysk itp. Dlatego nieźle brzmi silnik parowozu, w którym świst pary jest dominujący. Wzmocnienie tych brakujących niskich dźwięków niewiele da, a może tylko doprowadzić do zniszczenia głośnika.
Zobacz załącznik 1050612
To bardzo cenne pomiary, które potwierdziły moje przypuszczenia. Głośniczki do modeli mają bardzo małe rozmiary, przez co nie mogą dobrze odtwarzać niskich częstotliwości. W systemach car audio duże głośniki odpowiedzialne są za niskie częstotliwości (basy), a głośniki do wysokich tonów tzw. gwizdki są stosunkowo małe.
Poza tym przesłuchałem pakiety dźwiękowe ESU dla SM42 z LokSound V4.0 i LokSound 5. Dla LokSound 5 dźwięk pracy silnika jest słyszalnie wyższy. Analiza widma w Audacity również to potwierdziła. Może jest to podyktowane właśnie ograniczeniami pasma przenoszenia głośników. Ponadto podczas obróbki dźwięków może warto spróbować zastosować filtry mające na celu uwydatnienie odpowiedniego pasma częstotliwości.

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
263 0 1
Panowie, podziwiam wasze starania, zaangażowanie w temacie dźwięku, naprawdę szacun, ale dajmy sobie spokój z tym.
To jest oczywiste że przy takich rozmiarach głośniczka, ograniczonej elektronice nie osiągniemy nie wiadomo czego.
Ja proponuję zacząć się bawić i nie przejmować się tym.
Lepiej zagospodarować ten czas na udoskonalenie makiety itp.
Musimy nauczyć się z tym żyć;)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 27 1
@Pawelec Generalnie masz rację, ale jak mam do wyboru głośnik A, lub głośnik B, z których jeden gra lepiej, a drugi gorzej, to wolałbym wiedzieć, który jak gra i zainstalować ten lepiej grający.
Doceniam więc jak i Ty dociekliwość kolegów w sprawie jakości odtwarzania dźwięku przez różne głośniki.