Cześć wszystkim. Parę lat nie udzielałem się na forum, bo też nic szczególnego się u mnie nie działo w temacie modelarstwa. Zbierałem sobie analogowe modele do gablotki i sporadycznie nimi jeździłem w analogu na podłodze, albo na blacie. Ale wczoraj w bardzo okazyjnej cenie kupiłem kompletny (20-letni) zestaw startowy Roco DCC w bardzo dobrym stanie. No i chyba złapałem cyfrowego bakcyla . Już mam ochotę ucyfrowić moje stare, analogowe lokomotywy! A jak cyfra , to myślę że od razu najlepiej z dźwiękiem. Np. stosując dekodery RB 2300.
Lutowanie czy frezowanie w celu zwiększenia miejsca na głośniki i kondensatory to dla mnie nie problem, bo mam dobrze opanowany warsztat modelarski. Natomiast w temacie DCC, jako nowicjusz wciąż mam wiele pytań.
Sterowanie cyfrowe z zestawu który wczoraj kupiłem to "czarna skrzynka" Roco i Lokmaus 2. Czyli bardzo archaiczny sprzęt. Mam świadomość że na dłuższą metę powinienem kupić nowocześniejszy sprzęt, np Railboxa. Ale to dopiero za jakiś czas. Na razie chciałbym wykorzystać mojego Lokmausa 2, bo to dla mnie i tak nowość
I w związku z tym:
1) Czy w ogóle sterując Lokmausem 2 da się uzyskać choćby podstawowe funkcje dźwiękowe z RB 2300 (dźwięk silnika i syrena/gwizdawka)?
Lokmaus 2 ma niestety tylko 5 funkcji F0-F4. I dostęp do CV00-99.
2) z tego co czytałem to można w CV przestawić, żeby włączać wi-fi poprzez inną funkcję - u mnie mogłoby to być np F4. Ale w tym celu należy wejść w trzycyfrowe CV, a ja teoretycznie mam tylko dwucyfrowy zakres CV 00-99.
Podobnie wybór pakietu dźwięków, to CV powyżej 200 z tego co czytałem.
A zatem, czy jest jakaś sztuczka, żeby z Lokmausa 2 ustawiać CV powyżej 99?