• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
Obawiam się, że takie zgrywanie pakietów dźwiękowych z innych dekoderów np. ESU lub ZIMO, a później wykorzystanie ich komercyjnie może być już naruszeniem praw autorskich. W tej kwestii najlepiej aby wypowiedzieli się forumowicze, którzy mają pracownie/sklepy i zajmują się zarobkowo montowaniem dekoderów dźwiękowych w lokomotywach.
Dokładnie tak, dźwięki innych dekoderów można pobrać i przekonwertować tylko do użytku osobistego. My jako firma nie możemy na tym bazować się.

marcinx00

Aktywny użytkownik
Reakcje
55 0 0
A może z oryginalnych dźwięków coś da się przerobić np. tu jest to co mnie interesuje
Jutro przyjdzie do mnie zakupiony dekoder zobaczę jak to wgrywanie dźwięku wygląda bo fizycznie jeszcze nie widziałem

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 27 1
Możliwe, że trąbki jeszcze będą aktualizowane.
No... Też pogłos na końcu każdej, choćby na przykład jak na filmiku w tej M62.
Dokładnie tak, dźwięki innych dekoderów można pobrać i przekonwertować tylko do użytku osobistego. My jako firma nie możemy na tym bazować się.
Wy komercyjnie nie możecie, ale koledzy tu z forum, między sobą mogą nieodpłatnie się dzielić swymi własnoręcznie wykonanymi kompilacjami...:p(y)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 27 1
No takie rzeczy w mp3 to ja też zrobię.:p Jak zmixuję utwór, to dam też radę zmixować trąbkę.:cool:
Ale w odpowiednim formacie do dekodera chyba nie wiem czym edytować żeby było OK.:niepewny:
M62 był tylko przykładem pogłosu.
Chodziło mi o dźwięk SM42 przedstawiony wcześniej w planie Railbox'a do jego dekodera.
Tam dźwięk trąbek jest urwany na końcu, bez pogłosu i "echa w lesie".;) Reszta dźwięków w SM42 wydaje się być niezła.
W planie do Tp1 gwizdy też są nagle urwane, bez echa.

Ostatnio edytowane:

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
Dostępna nowa wersja oprogramowania dekodera v1.5:
1. Nowe typy plików dźwiękowych:
a) Fx_ACCELON - plik odtwarzany w całości za każdym razem przy przyspieszeniu długością co najmniej dwa czasy fade-in/fade-out (CV204, domyślnie 350ms). LOOPy dalej grają w tle. Wykorzystano w pakiecie do SM42.
b) Fx_ACCEL_Sx / Fx_DECEL_Sx - plik odtwarzany przy przyspieszeniu/zwalnianiu z długością jak ACCLEON jednak grany tylko w czasie przyspieszenia. W zależności od rzeczywistej prędkości odtwarzane odpowiednie pliki. LOOPy dalej grają w tle. Wykorzystano w pakiecie do Vectrona.
c) Fx_INFOy i Fx_INFONEXTy - pliki automatycznych zapowiedzi pociągowych, gdzie y - pozycja w sekwencji. Każde włączenie funkcji "x" włącza kolejny plik sekwencji. Każde włączenie funkcji "x+1" włącza poprzedni plik sekwencji. Funkcji powinny być momentalne. Jednoczesne włączenie obu funkcji powoduje reset pozycji. _INFONEXT1 zawsze jest odtwarzany przed _INFO1 w niezależności od kierunku sekwencji.
d) Fx_LOOP w funkcji dźwięków silnika odtwarzany cały czas póki włączona jest funkcja. Wykorzystano w aktualizowanym pakiecie do Tp1.

2. Wsparcie SUSI. Teraz dekoder powinien pracować w EN57 od PIKO.

3. Naprawiono problem z mappingiem, gdy na jedno wyjście zmapowane kilka funkcji.

Oprogramowanie oraz nowe pakiety (SM42 i Vectron) można pobrać ze strony https://www.railbox.pl/sounds

PS: Za kilka miesięcy planowany jest dekoder ze złączem 21MTC wraz z pakietem do EN57.
21MTC_2.PNG 21MTC.PNG

Ale w odpowiednim formacie do dekodera chyba nie wiem czym edytować żeby było OK.:niepewny:
W Audacity. WAV -> IMA ADPCM(16 kbit/s) oczywiście można i w zwykłym WAV(Signed 16bit) ale to będzie zajmować 4 razy więcej miejsca.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
263 0 1
Czy samym telefonem jestem w stanie zaktualizować dekoder, razem z pakietem dźwięków?
Pobawiłem się trochę i telefonem można wgrywać/usuwać same "pakiety" dźwięków co koledzy udostępniali.
Ale nie wiem czy można aktualizować sam dekoder poprzez telefon:niepewny:

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
263 0 1
Moja Stonka już śmiga z nowym pakietem dźwięków:cool:
Jeszcze aktualizacja deka została, ale chwilowo niewiem jak to zrobić z telefonu.
Jeśli chodzi o dzwięk, jest bardzo fajnie, ale wiadomo audiofil się do czegoś zawsze doczepi:)
Mimo wszystko doceniam Railbox za pakiecik i dalszy rozwój systemu(y)

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
263 0 1
Bez nowego oprogramowania chyba najważniejszy plik Stonki(ACCELON) nie jest odtwarzany.
Dokładnie, działa to z nową wersją, już temat ogarnięty.
Jak mogłem to ominąć:niepewny::)
Mam dobre i złe wieści.
dobra: teraz to jest "TO" jeśli chodzi o dzwięk, przyspieszanie super, itp.
Zła: loczek jeździ źle, bardzo się "dławi" na starych i po resecie CV nie ma zbytnio różnicy jeśli chodzi o płynność jazdy.
Ale jak zawsze na pewno temat ogarnięty zostanie.
Jakby połączyć jakość jazdy, z poprzedniej wersji, z działającym dźwiękiem w obecnej wersji, to mamy sukces, przynajmniej umnie:)

Ostatnio edytowane:
Reakcje
16 0 0
Po aktualizacji nie chcą mi działać dźwięki, lok jeździ dużo gorzej niż wcześniej i znowu wrócił problem z mruganiem na wyjściu f6. Sprawdziłem czy nie zrobiły się zimne luty na głośniku, wszystko jest jak należy. Przed aktualizacją grało i buczało.

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
Po reakcji Railbox (bardzo szybkiej)
Problem został rozwiązany:giggle: "nowa/stara" aktualizacja rozwiązała problem, zostaję tylko się cieszyć i bawić.
Jeszcze raz dziękuję Railbox-owi(y)
Mnie ta wersja pomogła w 100%
To dobrze. Próbka włączenia ABC, które i tak nie działało dobrze. W wersji v1.5.1 to zostało usunięto do stanu v1.4.1
Po aktualizacji nie chcą mi działać dźwięki, lok jeździ dużo gorzej niż wcześniej i znowu wrócił problem z mruganiem na wyjściu f6. Sprawdziłem czy nie zrobiły się zimne luty na głośniku, wszystko jest jak należy. Przed aktualizacją grało i buczało.
v1.5 czy v1.5.1? Proszę sprawdzić CV202.

Ostatnio edytowane: