Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Obawiam się, że takie zgrywanie pakietów dźwiękowych z innych dekoderów np. ESU lub ZIMO, a później wykorzystanie ich komercyjnie może być już naruszeniem praw autorskich. W tej kwestii najlepiej aby wypowiedzieli się forumowicze, którzy mają pracownie/sklepy i zajmują się zarobkowo montowaniem dekoderów dźwiękowych w lokomotywach.
Czy nowy pakiet dźwięków do Sm-ki, będzie można wgrać za pomocą telefonu, czy konieczny jest komputer?
Chodzi o wytłumaczenie laikowi, co z czym się je.
No takie rzeczy w mp3 to ja też zrobię. Jak zmixuję utwór, to dam też radę zmixować trąbkę.
Ale w odpowiednim formacie do dekodera chyba nie wiem czym edytować żeby było OK.
M62 był tylko przykładem pogłosu.
Chodziło mi o dźwięk SM42 przedstawiony wcześniej w planie Railbox'a do jego dekodera.
Tam dźwięk trąbek jest urwany na końcu, bez pogłosu i "echa w lesie". Reszta dźwięków w SM42 wydaje się być niezła.
W planie do Tp1 gwizdy też są nagle urwane, bez echa.
Dostępna nowa wersja oprogramowania dekodera v1.5:
1. Nowe typy plików dźwiękowych:
a) Fx_ACCELON - plik odtwarzany w całości za każdym razem przy przyspieszeniu długością co najmniej dwa czasy fade-in/fade-out (CV204, domyślnie 350ms). LOOPy dalej grają w tle. Wykorzystano w pakiecie do SM42.
b) Fx_ACCEL_Sx / Fx_DECEL_Sx - plik odtwarzany przy przyspieszeniu/zwalnianiu z długością jak ACCLEON jednak grany tylko w czasie przyspieszenia. W zależności od rzeczywistej prędkości odtwarzane odpowiednie pliki. LOOPy dalej grają w tle. Wykorzystano w pakiecie do Vectrona.
c) Fx_INFOy i Fx_INFONEXTy - pliki automatycznych zapowiedzi pociągowych, gdzie y - pozycja w sekwencji. Każde włączenie funkcji "x" włącza kolejny plik sekwencji. Każde włączenie funkcji "x+1" włącza poprzedni plik sekwencji. Funkcji powinny być momentalne. Jednoczesne włączenie obu funkcji powoduje reset pozycji. _INFONEXT1 zawsze jest odtwarzany przed _INFO1 w niezależności od kierunku sekwencji.
d) Fx_LOOP w funkcji dźwięków silnika odtwarzany cały czas póki włączona jest funkcja. Wykorzystano w aktualizowanym pakiecie do Tp1.
2. Wsparcie SUSI. Teraz dekoder powinien pracować w EN57 od PIKO.
3. Naprawiono problem z mappingiem, gdy na jedno wyjście zmapowane kilka funkcji.
Czy samym telefonem jestem w stanie zaktualizować dekoder, razem z pakietem dźwięków?
Pobawiłem się trochę i telefonem można wgrywać/usuwać same "pakiety" dźwięków co koledzy udostępniali.
Ale nie wiem czy można aktualizować sam dekoder poprzez telefon
Moja Stonka już śmiga z nowym pakietem dźwięków
Jeszcze aktualizacja deka została, ale chwilowo niewiem jak to zrobić z telefonu.
Jeśli chodzi o dzwięk, jest bardzo fajnie, ale wiadomo audiofil się do czegoś zawsze doczepi
Mimo wszystko doceniam Railbox za pakiecik i dalszy rozwój systemu
Dokładnie, działa to z nową wersją, już temat ogarnięty.
Jak mogłem to ominąć
Mam dobre i złe wieści.
dobra: teraz to jest "TO" jeśli chodzi o dzwięk, przyspieszanie super, itp.
Zła: loczek jeździ źle, bardzo się "dławi" na starych i po resecie CV nie ma zbytnio różnicy jeśli chodzi o płynność jazdy.
Ale jak zawsze na pewno temat ogarnięty zostanie.
Jakby połączyć jakość jazdy, z poprzedniej wersji, z działającym dźwiękiem w obecnej wersji, to mamy sukces, przynajmniej umnie
Po reakcji Railbox (bardzo szybkiej)
Problem został rozwiązany "nowa/stara" aktualizacja rozwiązała problem, zostaję tylko się cieszyć i bawić.
Jeszcze raz dziękuję Railbox-owi
Mnie ta wersja pomogła w 100%
http://moppe.dk/PIKOC4.html - to jest adres niemieckiej strony, gdzie opisany jest problem braku płynności jazdy lokomotyw po zamontowaniu dekodera DCC. Mowa jest o kondensatorze C4, który sprawia tyle kłopotów, ale w mojej SM42 jest to C5. Piko coś pozmieniało w schematach.
Po aktualizacji nie chcą mi działać dźwięki, lok jeździ dużo gorzej niż wcześniej i znowu wrócił problem z mruganiem na wyjściu f6. Sprawdziłem czy nie zrobiły się zimne luty na głośniku, wszystko jest jak należy. Przed aktualizacją grało i buczało.
Po reakcji Railbox (bardzo szybkiej)
Problem został rozwiązany "nowa/stara" aktualizacja rozwiązała problem, zostaję tylko się cieszyć i bawić.
Jeszcze raz dziękuję Railbox-owi
Mnie ta wersja pomogła w 100%
Po aktualizacji nie chcą mi działać dźwięki, lok jeździ dużo gorzej niż wcześniej i znowu wrócił problem z mruganiem na wyjściu f6. Sprawdziłem czy nie zrobiły się zimne luty na głośniku, wszystko jest jak należy. Przed aktualizacją grało i buczało.