• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia Tanie lasery CNC - obsługa i problemy

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.807 32 2
No właśnie też się zastanawiam czemu nie chce pomalować, farbka, pędzelek i gotowe. Na taką małą powierzchnie zupełnie wystarczy taka technika.

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.339 3 0
Panowie!
Dlaczego czarne... A no skoro można wyciąć od razu w czarnym, którego mam pod dostatkiem, to czemu wycinać w czymś innym i malować?
Ale...
Martwi mnie teraz inna rzecz :(
Skoro zużytym frezem wychodzi tak:
IMG_20211201_133519.jpg

To według mnie coś jest nie tak z tymi laserami!

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.142 4 1
Bo teraz my bezsensownie szukamy czarnych materiałów, jak testować można w każdym, nawet białym:ROFL:

Ustawiam właśnie swój laser to postaram się później popróbować te pliki
Pamiętaj, że jeśli to jest tworzywo to laser WYPALA, a frez "wycina(?)", a jak wypala to nadpala brzegi

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.339 3 0
Testować trzeba w tym, w czym będzie wykonywane docelowo, to chyba logiczne.
Dlaczego uznajesz to za bezsensowne?
Na nic mi Twoje testy w białym, czy innym materiale, skoro na koniec ma być w czarnym, a w czarnym nie wyjdzie...

Niczego nikomu nie każę przecież, tylko proszę.
Pytanie jest czy ten laser poradzi sobie z czarnym tworzywem - nie, nie poradzi, to już wiem.
Teraz czekam na testy Kolegi z innego forum (też laser), ale z innej półki - zaprezentuję.

Pozostała mi jeszcze próba z ploterem tnącym, na koniec już tylko trawienie.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.142 4 1
A jeśli w innym materiale wytnie super, ale nie będzie czarny to uznasz, że to nie ma sensu? Po prostu nie rozumiemy, dlaczego potem nie możesz pomalować:)
Bardziej bym się zastanowił czy tak cienki materiał nie będzie światła przepuszczał?

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.339 3 0
Pisałem już o tym, mam dużo takiego materiału i chciałbym go wykorzystać do tego celu.
Z jednej strony gładki, z drugiej fakturowany (do wybory) - idealny na wszelkie podświetlane wskaźniki.
Chciałem pokazać wskaźniki W4, które robiłem frezem w tym materiale, ale nie wiem gdzie je wsadziłem...

Ostatnio edytowane:

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
759 10 0
Ja bym ci radził wyciąć z taśmy maskującej i malować na czarno, po zdjęciu taśmy będzie idealny wzór. Ja tak robie wszystkie maskowania na modelach.
Wczoraj wpadłem na podobny pomysł malowania reklamy "Dom Mody Leda" na modelu Nysy - wypalić szablon w taśmie, przykleić i malować. Akurat oryginalna reklama też była od szablonu malowana.

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.142 4 1
Na jakich materiałach wycinacie laserem? Ja tnę na tekturze beermat 1.2mm, najlepiej mi na tym wycina, mam też brystol cienki czarny, ale tam już mi bardziej nadpala/topi, jeszcze muszę popróbować ze zwykłą szarą tekturą modelarską. Ze sklejką próbowaliście? Jakie efekty?

Teraz czekam na testy Kolegi z innego forum (też laser), ale z innej półki - zaprezentuję.
i jak?

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
759 10 0
Na jakich materiałach wycinacie laserem? Ja tnę na tekturze beermat 1.2mm, najlepiej mi na tym wycina, mam też brystol cienki czarny, ale tam już mi bardziej nadpala/topi, jeszcze muszę popróbować ze zwykłą szarą tekturą modelarską.
Szarą tekturę próbowałem (nie wiem czy modelarska, taka w arkuszach z papierniczego) i wypala dookoła strasznie po laserze nie gaśnie tylko się tli. A beermat bez problemów do 2mm tnie się (2mm na 2 razy, drugi przebieg o milimetr laser w dól opuszczam).

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.142 4 1
Żeby żona nie marudziła, że tylko dla siebie wycinam to wyciąłem jej parę elementów na choinkę :p Przy okazji sprawdziłem jak sobie radzi z owalnymi kształtami, jest ok:) A przy okazji wyciąłem płot do siebie na makietę,

ch1.jpg

Jak ktoś chce to tutaj jest pełno fajnych darmowych projektów, co prawda w corelu, ale ja eksportuję potem do dxf i w lightburn importuję obrazek.

https://3axis.co/free-vectors/christmas

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.142 4 1
Ktoś próbował wycinać tym laserem w sklejce? Mam kawałki 3mm, na razie ciiiinko:
50mm/100% 2 okrążenia - spalone nie przecięte,
100mm/75% 2 okrążenia - nie spalone nie przecięte
100/75 4 okrążenia (0.05mm w dół na przejście), nie spalone nie przecięte
100/75 5 okrążeń (0.05mm w dół na przejście), nie spalone nie przecięte
właściwie za każdym razem od dołu już widać nacięcia, ale nie przecina do końca, dodatkowo zaczął się robić problem w miejscu startu lasera, widoczna kropka. Laser zatrzymuje się w danym miejscu, robi w dół i potem znów w tym samym miejscu zaczyna

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.142 4 1
20220307_204231.jpg

ok jest progres, porobiłem parę testowych kółek z różnymi parametrami i coś tam przecięło, tzn trzeba było lekko wypchnąć ręką bo gdzieś jeszcze trzymało. Jak widzicie w 4 przypadkach jest przecięte z takimi parametrami:
p2.jpg
p3.jpg
p9.jpg
p10.jpg

Najbardziej ciekawią mnie dwa ostatnie, w jednym 1mm wyżej zaczynał, w drugim 1mm niżej więc w sumie 2mm różnicy a niby tak samo wycięte.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.142 4 1
Zastanawiam się czy ten brak przecinania do końca nie jest spowodowany tą aluminiową tacką pod spodem, czy np nie zamienić na jakiś plaster miodu, w dużo większych laserach właśnie taki plaster miodu jest, aby swobodnie laser przecinał całą powierzchnię. Albo jakąś podobną kratkę położyć na tym aluminium a dopiero na to materiał do cięcia.
Ale jakby ktoś pytał, tak laserem 5500mv można ciąć sklejkę 3mm :)