• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia Tanie lasery CNC - obsługa i problemy

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.319 32 10
Wiązka z lasera to stożek (teoretycznie)
Już ktoś tutaj pisał, że plamka z tego lasera wcale nie jest okrągła
Kształt wiązki zależy od geometrii obszaru aktywnego, dla lasera diodowego (w typowym przypadku), bez korekcji optycznej, to będzie właśnie owal https://blog.rpmclasers.com/laser-diode-fundamentals-beam-properties

musisz ustawić taką odległość od materiału, by zachować minimalny punkt, czyli maksymalne skupienie wiązki w danym punkcie. Od wielkości tego punktu zależy oczywiście szerokość linii jaka laser wypali, im mniejszy punkt, tym cieńsza linia i więcej mocy skupione w tym punkcie, a więc i szybciej można wypalać
Od strony fizycznej energia wiązki musi być większa od energii potrzebnej do rozerwania/roztopienia/odparowania obrabianego materiału.
W punkcie skupienia energia wiązki jest największa, więc tak jest najłatwiej ciąć. Druga opcja to prędkość cięcia, jej zmniejszenie zwiększa energię dostarczoną w dany obszar. Biorąc pod uwagę kształ wiązki, możliwe że ustawianie innych prędkości dla cięcia w osi X i Y pomoże.

Generalnie dostępna powinna być jeszcze opcja pracy impulsowej, ale tego chyba takie zabawki nie oferują?

Puść maszynę niech jedzie sobie w osi X i zmniejszaj odległość lasera od materiału np co 0.01mm po każdym przejechanym cm.
Wtedy zobaczysz jaka odległość od materiału to najlepsze skupienie wiązki
Poza tym jeszcze raz napiszę - mapowanie stołu! (On na 100% nie jest zamocowany w poziomie :) ) dla lasera to też istotne.
Na nie równym stole frez będzie wchodził głębiej lub płycej w materiał, a laser będzie wypalał cieńsze bądź grubsze linie.
Opanować geometrię maszyny - to podstawa
Za to duże piwo dla @Lucky !
Prosty wzór testowy: równoległe linie co 0.1mm (10mm długości wystarczy), dla sportu w osiach X i Y (osobne wzory, nie kratka), Z (stół) co 0.1mm i wszystko jasne.
Stół nie tylko może nie być równoległy do głowicy tnącej na całej powierzchni, mapowanie (już po ustawieniu 3/4 rogów) pokaże również, czy na pewno osie X-Y i stół są w tej samej odległości na całej powierzchni - i ograniczyć się (o ile się da) do najbardziej jednorodnej części stołu, albo próbować skompensować problem stosując np podkładki pod materiał (albo szlifowanie stołu)

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.178 4 1
Poza tym jeszcze raz napiszę - mapowanie stołu! (On na 100% nie jest zamocowany w poziomie :) )
Tu akurat problemu nie ma, wypala równo na całej powierzchni tektury, nie mam miejsc, że np w jednym narożniku lepiej wypala a w innym nie. Ale muszę ten test zrobić, gdzieś na jakimś filmiku n YT ktoś miał plik do testów to zrobię w weekend.
Ale jednak moc pomaga w szybkości czy w grubości materiału.

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.339 3 0
Ja korzystam z Candle i tam robiłem mapowanie, ale (jak twierdzicie) to proteza, nie program :)
Więc w swojej protezie ustawiłem punkt początkowy (lewy dolny róg), zaznaczyłem ilość wszystkich punktów (4 rogi stołu) i podałem orientacyjne odległości od punktu 0. Trzy przejazdy z opuszczaniem frezu (jako czujnika) i mapa gotowa.
Teraz przed każdą robotą otwieram plik mapy stołu i wiem, że na 100% wszystko będzie równe w osi Z.
Podczas pracy maszyny widać jak zmieniają się wartości w okienku Z.
Jak już wspominałem, różnica w wysokości osi Z to u mnie 0.9mm (to bardzo dużo). Wynika ona zapewne z nie dokładnego złożenia maszyny.
Mógłbym ją rozkręcić i skorygować, ale... mam mapę...

Ostatnio edytowane:

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.339 3 0
Panowie posiadający 3018 z laserem - prośba!
Kto na ochotnika spróbuje wyciąć laserem w papierze samoprzylepnym (czarny mat) naklejki na latarnie zwrotników? Mam pliki CRV.
Mogę się odwdzięczyć kostkami (mleczne plexi) do podświetlania latarni.

IMG_20211126_185602.jpg

Chodzi mi o to, czy ten laser da sobie z tym radę (jak to będzie wyglądało).
Bo nie wiem, czy inwestować w laser.

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.339 3 0
Mogę exportować do PDF, DXF, SVG, AI...
To np ma 3.4mm/11.8mm
IMG_20211128_210746.jpg

Wolał bym raczej jakieś czarne cienkie tworzywo. Bo docelowo z takiego czegoś by to miało być.

Badylek

Aktywny użytkownik
Reakcje
101 0 2
Ja mam czarną folię samoprzylepną pod ręką, mogę spróbować po południu :)

Informacyjnie - wycinałem różne loga dla syna (na deskorolkę) i od razu zaznaczam, że krawędzie są lekko nadtopione (ale to chyba oczywiste).

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.586 2 0
A nie myślałeś wykonać drukowanej nakładki na kostkę z plexi? Tylko wtedy kostka musiałaby być odpowiednio mniejsza.

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.339 3 0
Ogólnie szukam alternatywy dla blaszek, bo np do rozjazdów łukowych, czy wykolejnic ich po prostu nie ma.
Nie mam dostępu do drukarki, a podejrzewam że koszt wydruku to koszt zrobienia blaszki z własnego projektu.
Dla mnie wystarczyła by (jakościowo) naklejka z czarnej okleiny z wyciętymi kształtami. Tylko czym to zrobić...
Wieczorem zamieszczę pliki.

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.339 3 0
Dziękuję za podjęcie próby.
Szkoda, że nie da się powiększyć zdjęcia, ale chyba rzeczywiście lipa :(
Wysłałem jeszcze plik do jednego Kolegi z innego forum, też ma laser, ale DIY. Zdziwił się trochę i stwierdził "a co ma nie wyjść", ale zobaczymy.
Jak dostanę próbkę - zamieszczę wyniki, wtedy pomyślimy gdzie jest problem.

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.339 3 0
Tylko że tu tło ma być zamalowane a wzór nie.
Jeśli nie wyszło wycięcie laserem wzorów, to nic to nie zmieni.
Teraz tę koślawą strzałkę trzeba by nakleić po środku kostki z plexi i zamalować w około.
Wyjdzie tak samo, a nawet gorzej.

Panowie, chyba jedyny rozsądny pomysł, to narysować projekt niedostępnych* w handlu latarni (wykolejnice, rozjazdy łukowe) i wysłać do trawienia.
To musi się udać.

* Niedostępnych jako blaszka do złożenia w rozsądnych pieniądzach.

Ostatnio edytowane:

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.842 32 2
Ale ja właśnie to miałem na myśli - naklejamy wycięta strzałkę i malujemy tło na czarno kilka razy aby nie przeswiecało. Z tasmy mask laser wytnie idealnie bo jest cienka i sie nie nadtapia i nie pali.

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.339 3 0
Żeby była taka taśma, ale czarna...
A samoprzylepny ale papier?
Jest takie coś?

Może to po prostu wiązka nie jest skupiona idealnie w miejscu materiału?

Zaraz coś Wam pokażę, tylko niech znajdę.