• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia Tanie lasery CNC - obsługa i problemy

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.340 3 0
Lasery o mocach 20-30W to raczej już gazowe, nie półprzewodniki.
Mam taką maszynkę z samym wrzecionem.
Trochę mordowania było przy ustawianiu, ale ogólnie jestem zadowolony.
Pamiętajcie, że to hobbystyczne urządzenie, nie przemysłowa maszyna i trzeba się do niej po prostu przyzwyczaić.

Badylek

Aktywny użytkownik
Reakcje
101 0 2
@Badylek też mam niby tak opisane, ale czy tyle jest? Trudno powiedzieć, jest jeszcze kilka modeli wyższych (chyba 7w, 10w, 15 i 20), ale te 10 i 20 już mają chyba inny uchwyt bo są większe.
A jakie tam problemy masz z kalibracją?
e: chińczyk od którego kupowałem odpisał, że nie jest w stanie załatwić samych osłon.
Odnoszę wrażenie, że laser nie pracuje równo, czasami cięcie jakby zanika (linia ciągła) i regulacja mocy nie jest płynna, właściwie skokowa i laser działa gdzieś tak do 50% mocy później nie zostawia nawet kreseczki....

wicy

Znany użytkownik
Reakcje
659 1 3
Odnoszę wrażenie, że laser nie pracuje równo, czasami cięcie jakby zanika (linia ciągła) i regulacja mocy nie jest płynna, właściwie skokowa i laser działa gdzieś tak do 50% mocy później nie zostawia nawet kreseczki....
Właśnie dlatego, bo ktoś o to pytał, nie mam mocniejszego lasera. Tzn. mam, 5500mW, ale nie używam bo objawy były podobne. Na oddzielnym module zasilania nieregularnie się wyłączał. Być może nie wyrabiał prądowo sam moduł, nie wiem. Dlatego mam 500mW zasilane wprost z main board i ani jednego zająknięcia ;)

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.178 4 1
U mnie jest problem, że laser cały czas świeci podczas pracy, nie ma ani milisekundy przerwy z tego co widzę, ale nie zawsze nadpala, może to też kwestia materiału. Ale np w przypadku chodników, to po wypaleniu zostawiam w tym samym miejscu tekturę i potem ręcznie zaznaczam, którą kreskę ma ponownie wypalić (w opcjach zaznaczasz "tylko zaznaczone")

Ostatnio edytowane:

Badylek

Aktywny użytkownik
Reakcje
101 0 2
Ja wywaliłem sterowniki i zainstalowałem od nowa dodatkowo usunąłem konfigurację LaserBurna'a i skonfigurowałem ponownie - moc lasera, prędkość cięcia i w tej chwili jestem bardziej niż zadowolony :) (S=1000, prędkość 10, moc 100% tnie IDEALNIE w dwóch przejściach). Już mam plan jak stworzyć tanią "oddymiarkę", jak zbuduję podzielę się z Wami projektem - materiały: elektryczna pompka do materacy za 19.90, duża strzykawka (5 zł) wypełniona pociętym filtrem węglowym do okapów (17 zł), a to wszystko połączone elastycznym wężykiem (8 zł).

20211022_120855_HDR.jpg

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.178 4 1
@Lucky napisz mi jakie wymiary tego ustrojstwa mają być to przetestuję u siebie, bardziej martwiłbym się o stopienie tej folii,
@Badylek to zdecydowanie musisz mieć możliwość ustawienia większej prędkości, u mnie 1.2mm tnie w 3 obiegach 200mm/55%. Testowałem ostatnio 70& w 2 obiegach, ale za bardzo nadpalało, a robię maleństwa więc potrzebuję cienkiej linii. Masz na samym laserze pokrętło? Może nie masz go ustawionego na max?

Lucky

Znany użytkownik
Reakcje
1.340 3 0
Tak dla uproszczenia niech ten cały sześcian ma 3x3x3mm
Bez tytułu.png

Podeślę Ci plik, ale mam w formacie PCB, DXF, CRV, albo NC, nie wiem co na to maszyna z podłączonym laserem.

Badylek

Aktywny użytkownik
Reakcje
101 0 2
@Lucky napisz mi jakie wymiary tego ustrojstwa mają być to przetestuję u siebie, bardziej martwiłbym się o stopienie tej folii,
@Badylek to zdecydowanie musisz mieć możliwość ustawienia większej prędkości, u mnie 1.2mm tnie w 3 obiegach 200mm/55%. Testowałem ostatnio 70& w 2 obiegach, ale za bardzo nadpalało, a robię maleństwa więc potrzebuję cienkiej linii. Masz na samym laserze pokrętło? Może nie masz go ustawionego na max?
Nie mam żadnego pokrętła, zapewne to kwestia modelu.

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.178 4 1
Jak postępy w nauce? Ja dziś pół dnia walczyłem z motywem, dlaczego nagle 3 okrążenia nie wypalają mi na wylot tektury, której cały czas używa. Najpierw zgoniłem, że wypalałem na balkonie i może wiatr "rozdmuchuje" wiązkę i mi nadprogramowo nadpala krawędzie, potem przeniosłem do domu i nadal problem występował, myślę - tektura! Ale po obejrzeniu kilku arkuszy - no nie możliwe, potem - ustawienia! Ale kurcze te same co chodnik wypalałem, nagle odpaliłem projekt gdzie robię perony i tam alez gut, supa gut, wszystko ok, i dopiero potem zobaczyłem, że inne ustawienia były: 250/75% mocy 2 okrążenia. I tak mi najlepiej wypala w tekturze 1.2mm, a w starej wersji było 210/50% 3 okrążenia. Niby mniejsza moc a bardziej nadpalało.
Ogólnie po miesiącu "współpracy" mogę z czystym sumieniem polecić tą maszynę. Ile to spraw by ułatwiło gdybym dopiero teraz rozpoczynał prace nad makietą. Wszelkie budynki, schody, perony, chodniki, płyty betonowe, wszystko można samemu teraz zrobić. Olbrzymią robotę robi tutaj program Lightburn - mega kombajn do projektowania i wypalania, jeszcze nie było takiego pomysłu, którym bym nim nie wypalił.
A to z czym się dzisiaj męczyłem:

per15.jpg

A to też testowe efekty tej maszyny + oprogramowania (brak niektórych nadpaleń jest efektem używania starego szablonu z wycięciem):

per13.jpg

Badylek

Aktywny użytkownik
Reakcje
101 0 2
Ja na razie trochę spowolniłem ponieważ udało mi się przedłużyć licencję LightBurna'a o kolejne 2 tygodnie i siedzę teraz nad systemem odsysania spalin. Faktycznie pompka, o której pisałem jest głośna, ale powodem jest zbyt wysokie napięcie jakie podaje zasilacz - po zmniejszeniu jest całkiem znośnie. Zastanawiam się, czy można byłoby zmniejszyć prędkość obrotową wiatraczka przymontowanego do lasera?

20211031_122727_HDR.jpg