• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia Tanie lasery CNC - obsługa i problemy

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.178 4 1
@Badylek tak, mój błąd, myślałem o dwóch osobach i przeliczyłem na złotówki, że to wyjdzie 120zł na łebka i te 120 w głowie zostało. Z tego co widzę, nie ma nic, że komputery muszą być w jednej sieci, jakby ktoś był chętny lub chciał odsprzedać jedną sztukę to proszę o kontakt.
Przy opuszczaniu lasera o 0,5mm przy kazdym przebiegu
Rzeczywiście, może to jest przyczyną, gdzie to się robi?

e: ok mam, "zmiana wysokości osi Z po przejściu"

Ostatnio edytowane:

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.319 32 10
nie wszystkie linie wypaliło, tzn są przerwy
Spróbuj (o ile to nie problem) pomalować powierzchnię na czarno, nawet mazakiem

Próbuję wymyśleć aparaturę do wyciągania dymu z okolic lasera za okno
Ja bym zaczął od wentylatorów kuchennych/łazienkowych fi 125mm, elastycznych przewodów do nich jest do wyboru do koloru

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.178 4 1
OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.178 4 1
@wicy no właśnie tego chciałem uniknąć, już samej maszyny nie mam gdzie schować, będzie cały czas na widoku w mieszkaniu, z taką rurą to musiałbym żonie wmawiać, że to taka "instalacja świąteczna" :p ale dałeś pomysł z tym wiatrakiem przelotowym, zobaczę jakie najmniejsze są.

wicy

Znany użytkownik
Reakcje
659 1 3
@wicy no właśnie tego chciałem uniknąć, już samej maszyny nie mam gdzie schować, będzie cały czas na widoku w mieszkaniu, z taką rurą to musiałbym żonie wmawiać, że to taka "instalacja świąteczna" :p ale dałeś pomysł z tym wiatrakiem przelotowym, zobaczę jakie najmniejsze są.
Jak widzisz, tyle miejsca mam do dyspozycji i maszynka też cały czas stoi na wierzchu. Rura się składa i da się schować ;) Wielka średnica rury ma tę zaletę, że rura nie musi jeździć z karetką. Wciąga leżąc stale z boku :D

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.178 4 1
Ok już wiem dlaczego mi nie przecinało, zadecydowała jedna zmienna w "Edycja -> ustawienia urządzenia" :LOL: A udało się odgadnąć przypadkiem, podłączyłem dzisiaj laser pod win 8.1 niby te same wszędzie ustawienia, zaimportowany projekt, który wypalałem na win 10, a tu nagle ta ramka dookoła przecięta już przy drugim okrążeniu, dodatkowo linie chodnika bardziej nadpalone. No i w głowie "o co chodzi?" Warstwy te same, moc ta sama, prędkość ta sama a dwa różne "wydruki". 2 godziny siedziałem i już w necie szukałem czy ktoś miał podobny problem no i potem na spokojnie przeglądam KAŻDĄ wartość no i wpadła zguba. Na win 10 miałem ustawione "max wartość S: 255" a na win 8 miałem S: 1000. Ustawiłem na 500 i teraz nacina dobrze a z przepalaniem też już lepiej. Jaką Wy macie tam ustawioną?

Badylek

Aktywny użytkownik
Reakcje
101 0 2
Jak tam Wasze postępy w pracy? Ja na razie walczę z wypalaniem niewidocznych linii z projektu - myślę, że dołączony obrazek pokarze o czym mówię. Projekt po lewej - wektorowy Inscape, po prawej efekt wypalania, nie wiem jak się pozbyć linii zaznaczonych na czerwono?

Brama.jpg

Reakcje
1.537 19 9
...nie wiem jak się pozbyć linii zaznaczonych na czerwono?
Trzeba je usunąć z projektu...
Domyślam się, że w Inkscape narysowałeś serię pionowych linii, a następnie przysłoniłeś je skośnym paskiem z białym wypełnieniem. Ale one fizycznie dalej tam są, dlatego laser je wypala. Każdą z pionowych linii musisz więc zastąpić dwoma krótszymi liniami. Podziału linii prostokątem w Inkscape możesz dokonać opcją Ścieżka -> Rozcięcie ścieżki.

Badylek

Aktywny użytkownik
Reakcje
101 0 2
Takie coś wyprodukowałem, aby wprawić się w Inscape (krzywe), dachówki 176 sztuk klejone jedna po drugiej. I nadal mam problem z kalibracją lasera, nie jestem zadowolony z cięcia :( Mam nadzieję, że w końcu ogarnę.

20211016_184214.jpg

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.178 4 1
Powoli docieramy się z wypalarką, ona coraz bardziej mnie słucha, ja rozumiem jej problemy - w końcu to chińczyk - pewne niedogodności muszą być :D
Mam tekture 1.2mm i ją spokojnie przecina (3 okrążenia, moc 200mm/50%), Przy grubszej tekturze 3mm niestety nie przepala, problemem wydaj się sadza, która zbiera się w rowku, przy 3 okrążeniu jest taka warstwa, że nie jest w stanie przepalić, jeszcze muszę nad tym popracować. Dziś wyrzeźbiłem przejście podziemne:
per5.jpg

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.178 4 1
@wicy nawet nie wiedziałem, że tak słabe lasery produkują, nie opłaca Ci się mocniejszego kupić? Ja sam myślę nad mocniejszym, wtedy na pewno będę swój sprzedawał.
Ktoś wie gdzie można dostać takie osłony?

Ewentualnie co zastosować aby rozpraszało światło lasera? Zastanawiam się nad plexi półprzeźroczystą zieloną:

i dociąć ją na wymiar, pytanie czy to wystarczy?
Samych tych szyb nie mogę nigdzie dostać

Badylek

Aktywny użytkownik
Reakcje
101 0 2
@wicy nawet nie wiedziałem, że tak słabe lasery produkują, nie opłaca Ci się mocniejszego kupić? Ja sam myślę nad mocniejszym, wtedy na pewno będę swój sprzedawał.
Ktoś wie gdzie można dostać takie osłony?

Ewentualnie co zastosować aby rozpraszało światło lasera? Zastanawiam się nad plexi półprzeźroczystą zieloną:

i dociąć ją na wymiar, pytanie czy to wystarczy?
Samych tych szyb nie mogę nigdzie dostać
A tak z ciekawości, jaką moc masz w Swoim laserze? Ja mam opisany jako 5500mW.

OP
OP
Akcesoria do makiety
Reakcje
1.178 4 1
@Badylek też mam niby tak opisane, ale czy tyle jest? Trudno powiedzieć, jest jeszcze kilka modeli wyższych (chyba 7w, 10w, 15 i 20), ale te 10 i 20 już mają chyba inny uchwyt bo są większe.
A jakie tam problemy masz z kalibracją?
e: chińczyk od którego kupowałem odpisał, że nie jest w stanie załatwić samych osłon.

Ostatnio edytowane: