• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Narzędzia Tanie lasery CNC - obsługa i problemy

Badylek

Aktywny użytkownik
Reakcje
104 0 2
Dzień dobry.

Czy orientujecie się jakie parametry ma śruba trapezowa w 3018 pro? Skok 2mm i średnica to za mało, potrzebuję jeszcze jednego parametru, kupiłem dwie różne i żadna nie pasuje :(

Badylek

Aktywny użytkownik
Reakcje
104 0 2
Bardzo mi pomogliście! INSTRUKCJA! A ja niemądry szukałem po internertach. Już mam :) - śruba pociągowa to T8-4

DonAmigo

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Cześć, dzień dobry wszystkim.

Bardzo przydatny temat. Wiele pożytecznych informacji ;)

Problem z którym przychodzę jest następujący.
Jestem posiadaczem analogicznego urządzenia CNC 3018 PRO z dołączonym laserem 5,5W. Laser miał służyć tylko do grawerowania. Wycinaniem miały zająć się frezy, natomiast... po kilkunastu/kilkudziesięciu próbach udało się przeciąć laserem sklejkę 3mm w bardzo zadowalającej jakości więc uznałem, że laser także będę mógł wykorzystywać do cięcia. Parę drobnych rzeczy udało się fajnie ogarnąć. Parametry jakie miałem ustawione do prędkość 250 oraz moc na 100%. Kilka rzeczy fajnie wyszło natomiast po ok. dwóch dniach laser przestał przecinać materiał (dokładnie ten sam kawałek sklejki). Na przekroju widzę, że jest to ok 50% materiału. I tu pojawia się problem, z którym borykam się już kilka dni. W jakichś głębszych ustawieniach nic nie zmieniałem. Korzystam z LaserGRBL. Operuję tylko parametrami jak wyżej czyli prędkość i moc.

Z rzeczy które sprawdziłem/zmieniłem to:
- Przeinstalowanie sterowników - bez zmian
- Zainstalowanie LightBurn- bez zmian
- Ogniskowa ustawiona na najmniejszą kropkę (próbowałem też ja zwiększać natomiast efekt bez zmian)
- Zmniejszanie prędkości nic nie dało
- Zmniejszenie mocy przy mniejszej prędkości też nie pomogło
- Różne warianty wysokości lasera przy odpowiednim zogniskowaniu (20 mm, 35mm i inne) też nie pomagają.

W pomieszczeniu nie ma niskiej temperatury.
W przyszłym tygodniu będę pisał do sprzedawcy, być może laser jest uszkodzony ale wolę najpierw zapytać tutaj was, ludzi po "przejściach" z tym cudem.

Będę wdzięczny za jakieś sugestie ;)

DonAmigo

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dodam jeszcze, że na grawerowaniu też widzę spadek mocy. Muszę zmieć prędkość z ok 800 )przy pierwszych grawerach) na 400 żeby nie robił przerw

Badylek

Aktywny użytkownik
Reakcje
104 0 2
Cześć, dzień dobry wszystkim.

Bardzo przydatny temat. Wiele pożytecznych informacji ;)

Problem z którym przychodzę jest następujący.
Jestem posiadaczem analogicznego urządzenia CNC 3018 PRO z dołączonym laserem 5,5W. Laser miał służyć tylko do grawerowania. Wycinaniem miały zająć się frezy, natomiast... po kilkunastu/kilkudziesięciu próbach udało się przeciąć laserem sklejkę 3mm w bardzo zadowalającej jakości więc uznałem, że laser także będę mógł wykorzystywać do cięcia. Parę drobnych rzeczy udało się fajnie ogarnąć. Parametry jakie miałem ustawione do prędkość 250 oraz moc na 100%. Kilka rzeczy fajnie wyszło natomiast po ok. dwóch dniach laser przestał przecinać materiał (dokładnie ten sam kawałek sklejki). Na przekroju widzę, że jest to ok 50% materiału. I tu pojawia się problem, z którym borykam się już kilka dni. W jakichś głębszych ustawieniach nic nie zmieniałem. Korzystam z LaserGRBL. Operuję tylko parametrami jak wyżej czyli prędkość i moc.

Z rzeczy które sprawdziłem/zmieniłem to:
- Przeinstalowanie sterowników - bez zmian
- Zainstalowanie LightBurn- bez zmian
- Ogniskowa ustawiona na najmniejszą kropkę (próbowałem też ja zwiększać natomiast efekt bez zmian)
- Zmniejszanie prędkości nic nie dało
- Zmniejszenie mocy przy mniejszej prędkości też nie pomogło
- Różne warianty wysokości lasera przy odpowiednim zogniskowaniu (20 mm, 35mm i inne) też nie pomagają.

W pomieszczeniu nie ma niskiej temperatury.
W przyszłym tygodniu będę pisał do sprzedawcy, być może laser jest uszkodzony ale wolę najpierw zapytać tutaj was, ludzi po "przejściach" z tym cudem.

Będę wdzięczny za jakieś sugestie ;)
Mogę się mylić, ale lasery słabej jakości nie powinny mieć podawanej mocy cięcia większej niż 95%. Inaczej następuje szybka degradacja diody.