• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Strychowo :)

OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
20 2 0
Dziś było moje pierwsze zderzenie z dekoderami i niestety próba uruchomienia skończyła się porażką :D
Czy jest jakiś poradnik dla humanisty ;) jak to uruchomić by działało? Mam dwa dekodery, podłączałem oba zgodnie z instrukcją, jedynie RB4400 po naciśnięciu przycisku programowania zaczął mi zmieniać iglice, ale problem jest taki, że zupełnie tego nie rozumiem, zestaw mam poniżej jak na zdjęciu. Pomocy! :)

77efaa84-4473-4ff0-abf5-2f30880b4e85 (1).jpeg

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.677 19 9
Tak, popełniłem błąd bo porównałem koszty do makiety sterowanej analogowo, gdzie trzeba by dokupić mysz, centralkę, czy potem tablet...
Koledzy wprowadzili cię w błąd.
Do sterowania stricte analogowego nie jest potrzebna żadna centralka, mysz czy tablet.
Analogowo, znaczy... analogowo. ;) W najprostszym przypadku oznacza to, że np. z przycisku na pulpicie podawane jest analogowe napięcie (np. =12V lub ~16V) wprost na silnik napędu rozjazdu lub cewkę elektromagnesu. Analogowo można też sterować serwami (np. korzytając z wejść analogowych wspomnianego już w tym wątku sterownika serw RB4100). Ale istotne jest to, że w czystym analogu nie ma po drodze żadnych centralek, cyfrowych dekoderów, itp.

A to, o czym pisze poniżej kolega @melonowy :
Przecież wykorzystujesz te same kupione elementy sterowania (sterowniki-dekodery), więc nie ma znaczenia cenowo czy analog, czy cyfra.
Jedynie wybór czy hebelkami przełączasz (analogowo, lub cyfrowo z podłączonym pulpitem DCC), czy na tablecie.
... to pełne sterowanie DCC, tylko z podwójnym przekształceniem sygnału - najpier na pulpicie kodowanie stanu przycisków do DCC, a potem dekodowanie z DCC na położenie rozjazdu.
I w tym przypadku faktycznie idziesz w nieproporcjonalnie duże koszty, bo musisz zainwestować w centralkę, kodery i dekodery, a także jakąś mysz czy tablet, żeby to jakoś potem zaprogramować.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
20 2 0
Czy ma ktoś z Was połączone centralkę PIKO WLAN, napęd cewkowy i któryś z tych dwóch dekoderów RB4310 lub RB4400 i mógłbym mi pokazać na filmie lub jakoś łopatologicznie jak dodać dekoder do centralki by to wszystko działało? NIe umiem sobie poradzić z tej instrukcji która jest na railbox :(

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 40 1
Koledzy wprowadzili cię w błąd.
Nie wiem, o których wpisach Kolega myśli, ale ja nie widzę żadnego, który by to robił.
... to pełne sterowanie DCC, tylko z podwójnym przekształceniem sygnału - najpier na pulpicie kodowanie stanu przycisków do DCC, a potem dekodowanie z DCC na położenie rozjazdu.
I w tym przypadku faktycznie idziesz w nieproporcjonalnie duże koszty, bo musisz zainwestować w centralkę, kodery i dekodery, a także jakąś mysz czy tablet, żeby to jakoś potem zaprogramować.
I tak i nie.:)
Ze sterowaniem DCC Piko i z urządzeniami, które oferuje Railbox, a kolega Marcin już zakupił, działa to tak:
Hebelki na pulpicie analogowym (deska z hebelkami) podłącza się kabelkami do "dekodera (modułu) pulpitu" od Railbox (106zł).
Zrzut ekranu 2025-06-04 165020.jpg
Następnie z tego "elektronicznego już pulpitu" za pomocą kabla podłącza się do centralki DCC.
Ona (centralka, jaka by nie była) dalej z kolei steruje dekoderami DCC zwrotnic, które w tym przypadku są dwufunkcyjne (RB4100 i RB4400) i działają zarówno podłączone cyfrowo przez DCC, jak też mogą być podłączone analogowo i wówczas spełniają funkcję sterowników napędów. Działają w DCC i w analogu.
Dlatego pisałem, że te konkretne zakupione urządzenia (dekodery-sterowniki) to te same
urządzenia, za te same pieniądze. Mając już zakupione sterowanie DCC Piko, to te koszty odpadają.
I tak, przełączając hebelki i ustalając nimi położenie rozjazdu, automatycznie sygnał zmienia się na DCC i biegnie do dekodera, który to steruje przełożeniem napędu rozjazdu.
Być może zmyliło kolegę @t_domagalski używanie obok siebie określenia "pulpit analogowy i pulpit cyfrowy".
Nie używając, nie mając hebelków (pulpitu analogowego {deski z hebelkami}) nie ma potrzeby używania "pulpitu (modułu) cyfrowego pulpitu". Sterujemy dekoderami rozjazdów cyfrowo, za pomocą Sterowania Piko (czy Roco) i ich manipulatorów cyfrowych, lub tabletu jeśli dostępne mamy w centralce DCC Wi-Fi.

Niestety jak dokładnie podłączyć te dekodery do sterowania Piko nie wiem, bo nie mam Piko.
Jak coś zadziałało, to znaczy, że nie jest źle.:p
Żeby zrozumieć, to niestety trzeba studiować instrukcje...wszystkie.:cool:
Może ktoś, kto ma taki zestaw się odezwie...

Ostatnio edytowane:

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
986 8 0
Czy ma ktoś z Was połączone centralkę PIKO WLAN, napęd cewkowy i któryś z tych dwóch dekoderów RB4310 lub RB4400 i mógłbym mi pokazać na filmie lub jakoś łopatologicznie jak dodać dekoder do centralki by to wszystko działało? NIe umiem sobie poradzić z tej instrukcji która jest na railbox :(
Odezwij się do @railbox, na pewno pomogą rozwiązać Twój problem. Nie wiem czy czasami na YouTube, na swoim kanale chłopaki tego nie pokazywali, no i się znalazło

OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
20 2 0
Odezwij się do @railbox, na pewno pomogą rozwiązać Twój problem. Nie wiem czy czasami na YouTube, na swoim kanale chłopaki tego nie pokazywali, no i się znalazło
Tak korzystałem z tych filmów, czekam na kontakt z railbox, ale chyba już wiem gdzie zrobiłem błąd, wprawdzie teraz jestem w pracy i nie mam jak sprawdzić, ale ustawiałem wszystko jak na filmie z jednym wyjątkiem bo na filmie tego nie robili, mianowicie chodzi o "Czas przełączania" na filmie jest "2" ja miałem ustawione "0" i pamiętam, że tego nie zmieniałem, a w instrukcji centralki pisze tak:

"Następnie przy pomocy klawisza "Dół" wybrać pole "Czas przełączania" i aktywować za pomocą klawisza "OK". Czas przełączania podaje się w krokach po 100 ms i określa on czas, po jakim centralka podaje polecenie wyłączenia akcesorium (długość impulsu)."

I teraz nie wiem czy wartość "0" to znaczy że dekoder nie wysyła impulsu, czy wartość "0" oznacza "natychmiast".

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
282 0 2
I teraz nie wiem czy wartość "0" to znaczy że dekoder nie wysyła impulsu, czy wartość "0" oznacza "natychmiast".
Przy 0 centralka PIKO nic nie wysyła, więc musi być 2. A tak polecam użycie aplikacji Railbox: Railroad Control, którą można także podłączyć do PIKO WLAN. w aplikacji można dodać dekoder w kilka kliknięć

OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
20 2 0
Przy 0 centralka PIKO nic nie wysyła, więc musi być 2. A tak polecam użycie aplikacji Railbox: Railroad Control, którą można także podłączyć do PIKO WLAN. w aplikacji można dodać dekoder w kilka kliknięć
Rano spróbowałem jeszcze raz dokładnie tak jak na filmach, i również porażka, nawet diody na dekoderze nie świecą w takiej kolejności jak na filmach, po południu spróbuje z aplikacją.
Jestem zupełnym laikiem, i stąd pewnie problemy, gdy dodaje się rozjazdy w myszce Piko, to jest to równoznaczne z dodaniem dekodera?

OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
20 2 0
Inne kolory bo pewne tryb dekodera jest inny.
A jak zmienić tryb dekodera na ten niebieski? Bo według instrukcji mam nacisnąć na przycisk, ale nic się nie zmienia, dioda świeci cały czas takim jasno niebieskim kolorem i nic nie daje trzymanie tego przycisku.

b0d412b7-b86e-4390-bef0-660cbadee876.jpeg

Natomiast ten mniejszy dekoder podłączony jest tak jak na zdjęciu poniżej, dodaję na manipulatorze rozjazd, zapisuję, i u mnie też jest inaczej niż na filmie, na filmie po naciśnięciu przycisku dioda "mignie", u mnie dioda biała pali się w momencie naciśnięcia przycisku, po kilku sekundach migną 4 zielone diody wyjść.

65e170fa-4f2f-44d6-8850-1b184e09eccd.jpeg

Ostatnio edytowane:

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
282 0 2
Proszę uważać na długość naciśnięcia przycisku:
1. Długo - zmiana trybu.
2. Krótko - wejście do trybu programowania.

OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
20 2 0
Podzielę się wnioskami na temat swojej wiedzy o DCC, kupiłem dekoder Piko 55030, 3 minutki pracy i pierwsze dwa rozjazdy działają! :)
Sukces, ale jednocześnie porażka bo Piko jest dedykowane i pewnie to działa na zasadzie "plug and play" :)
Ale jednocześnie poległem na dekoderach railbox, niestety obnażyło to mój stopień zaawansowania, czyli żaden :(

Co więcej dziś dopiero odkryłem, że prędkość i hamowanie mojego EN57 można zmienić. Chodzi o to, że gdy po zestawie startowym dokupiłem EN57, okazało się, że jeździ dużo wolniej niż Husarz i hamuje przez 2 metry, ale jako laik myślałem, że tak ma być :)
Czy są w sieci jakieś video poradniki jak się to robi w Piko WLAN?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 40 1
prędkość i hamowanie mojego EN57 można zmienić.
Czy są w sieci jakieś video poradniki jak się to robi w Piko WLAN?
To jest zwykłe programowanie CV.
Przyspieszanie to CV3, zwalnianie to CV4, prędkość maksymalna to CV5 (we wszystkich dekoderach lokomotyw).
Im wyższą wartość przypiszesz do podanych CV (zakres od 0 do 255), tym lokomotywa pojedzie szybciej (CV5),
będzie wolniej się rozpędzać (CV3), lub wolniej zwalniać (CV4).

Odczytaj wartości jakie masz w CV3,4 i 5.
Następnie wpisz wyższe wartości.
Na początku filmiku gość programuje adres lokomotywy, czyli CV1, następnie programuje inne CV.
Ty zrobisz podobnie, tylko zaprogramujesz CV5 na niższą wartość (pojedzie wolniej),
a CV3 i CV4 na wyższą wartość niż odczytana, pojawiająca się poniżej wartość (chodzi o tą z zestawu startowego).
Zrób to w takiej kolejności: Najpierw ustal prędkość max CV5, a następnie przyspieszanie i zwalnianie w CV3 i CV4.
Jest po niemiecku, więc włącz napisy i tłumaczenie napisów jeśli to Tobie potrzebne.
Na torze musi stać tylko programowana lokomotywa (dekoder), żadna inna.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
20 2 0
Super dziękuję z tym chyba sobie poradzę, małe pytanie, dostosować prędkość, zwalnianie, hamowanie EN57 do Husarza, czy na odwrót i to Husarz ma jeździć jak EN57?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 40 1
W Husarzu nie ma żadnych prawidłowych ustawień.o_O
Jeśli brać jakiś wzór, to raczej z EN57, który to ma jednak ustawienia dekodera konfigurowane bliżej realiów.
Ale nie musisz 1:1 tego ustawiać.
Musisz ocenić na wyczucie, czy Husarz po zmianie ustawień porusza się w miarę realistycznie, czy nie.
Można też oczywiście zrobić pomiary prędkości, ale chyba to za dużo na teraz.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 40 1
Sądzę własnie że Husarz bardziej do EN57, bo jak Husarza puszczę na full, to jakby umiał to na zakrętach by driftował ;)
Właśnie to napisałem.
W Husarzu nie ma żadnych prawidłowych ustawień.o_O
Modele lokomotyw to nie rakiety. Muszą jeździć proporcjonalnie w skali, a nie jak pociski na szynach.:ROFL:
Ustal metr na torze prostym + zapas na rozpędzanie i zwalnianie modelu (może być kółko, ale ten metr prosty).
Puść model na full prędkość i zmierz jaki czas potrzebuje on na przebycie tego 1m.
Zrób to kilkukrotnie i dla dokładności uśrednij pomiar.
Znając parametry techniczne oryginału w skali 1:1 możesz podstawić otrzymane wyniki modelu.
Później już tylko obliczyć w skali 1:87 i masz wynik.
PS.
Cieszę się, że jesteś chłonny wiedzy...(y)

Ostatnio edytowane: