Andrzej Harassek napisał(a):
O jakim "ustaleniu przebiegów" kolega
@melonowy pisze??? Jest dokładnie tak, jak napisał kolega
@mateusz1234: w każdym przejściu zwrotnicowym między równoległymi torami sprzęga się parami zwrotnice kierujące na to przejście tak, że albo obie zwrotnice kierują na to przejście, albo obie zwrotnice kierują na tory główne (jak pokazałem
wyżej). Każde przejście zwrotnicowe traktuje się osobno, nie ma żadnej zależności między nimi i nie ma znaczenia, czy sprzęgamy zwrotnice rozjazdów zwyczajnych, czy krzyżowych, co z kolei pokazałem
tu. Nie ma mowy o żadnym "ustalaniu przebiegów".
No, ale ja właśnie o tym pisałem.
Ustalenie przebiegu, czyli wybranie drogi przejazdu, czyli połączenie przełączenia jednego rozjazdu z innym.
Do każdej drogi przejazdu potrzebny jest oddzielny przełącznik ustalający ten przebieg.
Więc potrzebnych jest wiele przycisków, które załączane w odpowiedni sposób ustalają drogę przejazdu.
Pierwotnie chodziło o to, że jednym przełącznikiem np. ON-ON można przełączać powiązane ze sobą 2 rozjazdy bez możliwości oddzielnego ich przełączania.
Następnie kol. Arekmiz podał swój przykład z anglikiem i napisałem, że się nie da, bo cały czas chodziło o jeden przełącznik np. ON-ON i przełączanie sprzęgniętych ze sobą rozjazdów bez możliwości oddzielnego ich przełączania (przynajmniej tak to zrozumiałem).
Dlatego napisałem, że potrzebne są dodatkowe przyciski, aby ustalić dodatkowe drogi przejazdu na angliku.
Więc nie ma między nami żadnej rozbieżności, tylko wzajemne niezrozumienie, które to mam nadzieję zostało właśnie wyjaśnione.