Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Dziś było moje pierwsze zderzenie z dekoderami i niestety próba uruchomienia skończyła się porażką
Czy jest jakiś poradnik dla humanisty jak to uruchomić by działało? Mam dwa dekodery, podłączałem oba zgodnie z instrukcją, jedynie RB4400 po naciśnięciu przycisku programowania zaczął mi zmieniać iglice, ale problem jest taki, że zupełnie tego nie rozumiem, zestaw mam poniżej jak na zdjęciu. Pomocy!
Koledzy wprowadzili cię w błąd.
Do sterowania stricte analogowego nie jest potrzebna żadna centralka, mysz czy tablet.
Analogowo, znaczy... analogowo. W najprostszym przypadku oznacza to, że np. z przycisku na pulpicie podawane jest analogowe napięcie (np. =12V lub ~16V) wprost na silnik napędu rozjazdu lub cewkę elektromagnesu. Analogowo można też sterować serwami (np. korzytając z wejść analogowych wspomnianego już w tym wątku sterownika serw RB4100). Ale istotne jest to, że w czystym analogu nie ma po drodze żadnych centralek, cyfrowych dekoderów, itp.
Przecież wykorzystujesz te same kupione elementy sterowania (sterowniki-dekodery), więc nie ma znaczenia cenowo czy analog, czy cyfra.
Jedynie wybór czy hebelkami przełączasz (analogowo, lub cyfrowo z podłączonym pulpitem DCC), czy na tablecie.
... to pełne sterowanie DCC, tylko z podwójnym przekształceniem sygnału - najpier na pulpicie kodowanie stanu przycisków do DCC, a potem dekodowanie z DCC na położenie rozjazdu.
I w tym przypadku faktycznie idziesz w nieproporcjonalnie duże koszty, bo musisz zainwestować w centralkę, kodery i dekodery, a także jakąś mysz czy tablet, żeby to jakoś potem zaprogramować.
Czy ma ktoś z Was połączone centralkę PIKO WLAN, napęd cewkowy i któryś z tych dwóch dekoderów RB4310 lub RB4400 i mógłbym mi pokazać na filmie lub jakoś łopatologicznie jak dodać dekoder do centralki by to wszystko działało? NIe umiem sobie poradzić z tej instrukcji która jest na railbox
... to pełne sterowanie DCC, tylko z podwójnym przekształceniem sygnału - najpier na pulpicie kodowanie stanu przycisków do DCC, a potem dekodowanie z DCC na położenie rozjazdu.
I w tym przypadku faktycznie idziesz w nieproporcjonalnie duże koszty, bo musisz zainwestować w centralkę, kodery i dekodery, a także jakąś mysz czy tablet, żeby to jakoś potem zaprogramować.
I tak i nie.
Ze sterowaniem DCC Piko i z urządzeniami, które oferuje Railbox, a kolega Marcin już zakupił, działa to tak:
Hebelki na pulpicie analogowym (deska z hebelkami) podłącza się kabelkami do "dekodera (modułu) pulpitu" od Railbox (106zł).
Następnie z tego "elektronicznego już pulpitu" za pomocą kabla podłącza się do centralki DCC.
Ona (centralka, jaka by nie była) dalej z kolei steruje dekoderami DCC zwrotnic, które w tym przypadku są dwufunkcyjne (RB4100 i RB4400) i działają zarówno podłączone cyfrowo przez DCC, jak też mogą być podłączone analogowo i wówczas spełniają funkcję sterowników napędów. Działają w DCC i w analogu.
Dlatego pisałem, że te konkretne zakupione urządzenia (dekodery-sterowniki) to te same
urządzenia, za te same pieniądze. Mając już zakupione sterowanie DCC Piko, to te koszty odpadają.
I tak, przełączając hebelki i ustalając nimi położenie rozjazdu, automatycznie sygnał zmienia się na DCC i biegnie do dekodera, który to steruje przełożeniem napędu rozjazdu.
Być może zmyliło kolegę @t_domagalski używanie obok siebie określenia "pulpit analogowy i pulpit cyfrowy".
Nie używając, nie mając hebelków (pulpitu analogowego {deski z hebelkami}) nie ma potrzeby używania "pulpitu (modułu) cyfrowego pulpitu". Sterujemy dekoderami rozjazdów cyfrowo, za pomocą Sterowania Piko (czy Roco) i ich manipulatorów cyfrowych, lub tabletu jeśli dostępne mamy w centralce DCC Wi-Fi.
Niestety jak dokładnie podłączyć te dekodery do sterowania Piko nie wiem, bo nie mam Piko.
Jak coś zadziałało, to znaczy, że nie jest źle.
Żeby zrozumieć, to niestety trzeba studiować instrukcje...wszystkie.
Może ktoś, kto ma taki zestaw się odezwie...
Czy ma ktoś z Was połączone centralkę PIKO WLAN, napęd cewkowy i któryś z tych dwóch dekoderów RB4310 lub RB4400 i mógłbym mi pokazać na filmie lub jakoś łopatologicznie jak dodać dekoder do centralki by to wszystko działało? NIe umiem sobie poradzić z tej instrukcji która jest na railbox
Odezwij się do @railbox, na pewno pomogą rozwiązać Twój problem. Nie wiem czy czasami na YouTube, na swoim kanale chłopaki tego nie pokazywali, no i się znalazło
Odezwij się do @railbox, na pewno pomogą rozwiązać Twój problem. Nie wiem czy czasami na YouTube, na swoim kanale chłopaki tego nie pokazywali, no i się znalazło
Tak korzystałem z tych filmów, czekam na kontakt z railbox, ale chyba już wiem gdzie zrobiłem błąd, wprawdzie teraz jestem w pracy i nie mam jak sprawdzić, ale ustawiałem wszystko jak na filmie z jednym wyjątkiem bo na filmie tego nie robili, mianowicie chodzi o "Czas przełączania" na filmie jest "2" ja miałem ustawione "0" i pamiętam, że tego nie zmieniałem, a w instrukcji centralki pisze tak:
"Następnie przy pomocy klawisza "Dół" wybrać pole "Czas przełączania" i aktywować za pomocą klawisza "OK". Czas przełączania podaje się w krokach po 100 ms i określa on czas, po jakim centralka podaje polecenie wyłączenia akcesorium (długość impulsu)."
I teraz nie wiem czy wartość "0" to znaczy że dekoder nie wysyła impulsu, czy wartość "0" oznacza "natychmiast".
Przy 0 centralka PIKO nic nie wysyła, więc musi być 2. A tak polecam użycie aplikacji Railbox: Railroad Control, którą można także podłączyć do PIKO WLAN. w aplikacji można dodać dekoder w kilka kliknięć
Przy 0 centralka PIKO nic nie wysyła, więc musi być 2. A tak polecam użycie aplikacji Railbox: Railroad Control, którą można także podłączyć do PIKO WLAN. w aplikacji można dodać dekoder w kilka kliknięć
Rano spróbowałem jeszcze raz dokładnie tak jak na filmach, i również porażka, nawet diody na dekoderze nie świecą w takiej kolejności jak na filmach, po południu spróbuje z aplikacją.
Jestem zupełnym laikiem, i stąd pewnie problemy, gdy dodaje się rozjazdy w myszce Piko, to jest to równoznaczne z dodaniem dekodera?
A jak zmienić tryb dekodera na ten niebieski? Bo według instrukcji mam nacisnąć na przycisk, ale nic się nie zmienia, dioda świeci cały czas takim jasno niebieskim kolorem i nic nie daje trzymanie tego przycisku.
Natomiast ten mniejszy dekoder podłączony jest tak jak na zdjęciu poniżej, dodaję na manipulatorze rozjazd, zapisuję, i u mnie też jest inaczej niż na filmie, na filmie po naciśnięciu przycisku dioda "mignie", u mnie dioda biała pali się w momencie naciśnięcia przycisku, po kilku sekundach migną 4 zielone diody wyjść.
Podzielę się wnioskami na temat swojej wiedzy o DCC, kupiłem dekoder Piko 55030, 3 minutki pracy i pierwsze dwa rozjazdy działają!
Sukces, ale jednocześnie porażka bo Piko jest dedykowane i pewnie to działa na zasadzie "plug and play"
Ale jednocześnie poległem na dekoderach railbox, niestety obnażyło to mój stopień zaawansowania, czyli żaden
Co więcej dziś dopiero odkryłem, że prędkość i hamowanie mojego EN57 można zmienić. Chodzi o to, że gdy po zestawie startowym dokupiłem EN57, okazało się, że jeździ dużo wolniej niż Husarz i hamuje przez 2 metry, ale jako laik myślałem, że tak ma być
Czy są w sieci jakieś video poradniki jak się to robi w Piko WLAN?
To jest zwykłe programowanie CV.
Przyspieszanie to CV3, zwalnianie to CV4, prędkość maksymalna to CV5 (we wszystkich dekoderach lokomotyw).
Im wyższą wartość przypiszesz do podanych CV (zakres od 0 do 255), tym lokomotywa pojedzie szybciej (CV5),
będzie wolniej się rozpędzać (CV3), lub wolniej zwalniać (CV4).
Odczytaj wartości jakie masz w CV3,4 i 5.
Następnie wpisz wyższe wartości.
Na początku filmiku gość programuje adres lokomotywy, czyli CV1, następnie programuje inne CV.
Ty zrobisz podobnie, tylko zaprogramujesz CV5 na niższą wartość (pojedzie wolniej),
a CV3 i CV4 na wyższą wartość niż odczytana, pojawiająca się poniżej wartość (chodzi o tą z zestawu startowego).
Zrób to w takiej kolejności: Najpierw ustal prędkość max CV5, a następnie przyspieszanie i zwalnianie w CV3 i CV4.
Jest po niemiecku, więc włącz napisy i tłumaczenie napisów jeśli to Tobie potrzebne. Na torze musi stać tylko programowana lokomotywa (dekoder), żadna inna.
Super dziękuję z tym chyba sobie poradzę, małe pytanie, dostosować prędkość, zwalnianie, hamowanie EN57 do Husarza, czy na odwrót i to Husarz ma jeździć jak EN57?
W Husarzu nie ma żadnych prawidłowych ustawień.
Jeśli brać jakiś wzór, to raczej z EN57, który to ma jednak ustawienia dekodera konfigurowane bliżej realiów.
Ale nie musisz 1:1 tego ustawiać.
Musisz ocenić na wyczucie, czy Husarz po zmianie ustawień porusza się w miarę realistycznie, czy nie.
Można też oczywiście zrobić pomiary prędkości, ale chyba to za dużo na teraz.
Modele lokomotyw to nie rakiety. Muszą jeździć proporcjonalnie w skali, a nie jak pociski na szynach.
Ustal metr na torze prostym + zapas na rozpędzanie i zwalnianie modelu (może być kółko, ale ten metr prosty).
Puść model na full prędkość i zmierz jaki czas potrzebuje on na przebycie tego 1m.
Zrób to kilkukrotnie i dla dokładności uśrednij pomiar.
Znając parametry techniczne oryginału w skali 1:1 możesz podstawić otrzymane wyniki modelu.
Później już tylko obliczyć w skali 1:87 i masz wynik.
PS.
Cieszę się, że jesteś chłonny wiedzy...