• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Strychowo :)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.051 40 1
Były chyba kiedyś na 8 serw, ale nie są już dostępne.
Ale nie są one i tak zbyt wygodne w użyciu, bo z jednego miejsca trzeba ciągnąć okablowanie do każdego serwa.
Takie dekodery po 4 wyjścia można lepiej rozplanować pod płytą makiety, tam gdzie są rozjazdy i nie ciągnąć kabli.
Cena była proporcjonalnie taka sama, więc nie ma o czym...:)
Co do pulpitu i programowania tego, jakoś się to programuje, ale trzeba popytać @railbox .
Na pewno za chwilę tu odpowie, bo jest uczynny.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
17 1 0
@melonowy a powiedz mi bo widzę, że masz duża wiedze jaką przewagę mają dekodery Piko np. ten poniżej Piko 55030
nad tymi które zaproponowałeś bo cena mniejsza i na 4 rozjazdy, Piko cena o 1/3 wyższa i tylko na 2 napędy. Jeśli miałbym kilka takich dekoderów od Piko to czym to zasilić? Tak wiem, że można zasilać z torów, ale chyba to nie jest dobry pomysł, jakaś alternatywa?
1748442808950.png

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.051 40 1
jaką przewagę mają dekodery Piko
Mają taką, że mają duże, czerwone logo PIKO.:p Żadnej innej.
Ale ten Piko, który pokazałeś jest tylko do napędów elektromagnetycznych, nie do serw.
(Railbox ma też dekodery do obsługi napędów elektromagnetycznych w takiej samej cenie jak ten ich dekoder do serw, który wcześniej Ci pokazałem, czyli jakieś 100zł.)
Są 2 rodzaje tych dekoderów Piko. Obsługują też semafory świetlne.
Nie są jakoś przez chłopaków powszechnie stosowane, więc zapomnij o nich.
Generalnie zasila się wszystkie urządzenia peryferyjne typu dekodery z oddzielnej szyny zasilającej.
Używa się do tego oddzielnego zasilacza, zazwyczaj 12V DC (ale czasem też AC, zależy...).
Do dekodera z szyn doprowadza się dwoma kabelkami tylko sygnał DCC.

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
961 8 0
Tak jak wyżej Ci napisałem.

Do sterowania analogowego potrzebne są i tak sterowniki serw, które kosztują tyle samo co dekodery,
bo w tym rozwiązaniu, które poniżej pokazuję jest to 2 w1, analog i cyfra.
Do pulpitu analogowego, takiego, jak pokazał kolega @Krocik TV podłącza się sterownik pulpitu analogowo-cyfrowy.
Cena 115zł. Do tego sterownik analogowo cyfrowy DCC serw za 98zł
Jest on na 4 serwa (dekoder pulpitu obsłuży 4 takie dekodery, czyli 16 serw).
Można wówczas za pomocą takich hebelków sterować cyfrowo rozjazdami.

DEKODER DCC PULPIT Zobacz załącznik 1124715 RB4100 4xSERWO Zobacz załącznik 1124712

TU LINK , TU LINK

Trzeba by spytać @railbox , czy tak to właśnie działa, bo nie mam takiego rozwiązania, ale chciałbym może też mieć.
Tylko ja zastosowałem napędy MP1 MTB i niczego więcej nie potrzebuję żeby zmienić tor jazdy. Wiem, że to jest droższe rozwiązanie, ale dla mnie było łatwiejsze do opanowania. Tymbardziej że podstawa makiety to jest styropian. Najpierw chciałem, nie znając wszystkich zawiłości, sterować za pomocą programu GbbKolejka, ale jak na mnie za dużo elektroniki i wybrałem to rozwiązanie, które mam. I w sumie nie żałuję, bo za pulpitem czuję się trochę na nastawni ;)

OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
17 1 0
Railbox ma też dekodery do obsługi napędów elektromagnetycznych w takiej samej cenie jak ten ich dekoder do serw
U mnie właśnie nie ma możliwości na napędy pod makietę, więc będą dokręcane do rozjazdów.
Dekoder Railbox przekonuje mnie ceną, a i jest to firma dość popularna tutaj.

Na szkicu pokazane jest że zasilanie i komunikacja z centralką idzie z torowiska, jeśli bym się zdecydował to będę miał 6 takich dekoderów, podepnę je do torowiska to braknie prądu dla lokomotyw? Dobrze myślę? Czy jest jakiś inny sposób?

Zrzut ekranu 2025-05-28 201405.png

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.051 40 1
Możliwe, że ten dekoder nie ma dodatkowego zasilania w trybie DCC. No nie ma.
Dodatkowe zasilanie z zasilacza jest w trybie analogowym.
podepnę je do torowiska to braknie prądu dla lokomotyw? Dobrze myślę?
Dobrze, u Ciebie przy 24 szt. napędów w DCC nie wydoli z poborem prądu z szyn.

Zrzut ekranu 2025-05-28 234858.jpg

Ale jest dobra nowina...:)

Jednak Railbox robi dekodery na 8 wyjść, czy nawet 10. Jakiś nowy to jest, przegapiłem go.
To jest jak wnioskuję rozwinięcie tego poprzedniego.
Jest to dekoder uniwersalny na różne rodzaje podłączanych urządzeń.
Więc 8 elektromagnetycznych napędów do niego podłączysz i zasilisz z oddzielnej szyny zasilającej też.
Cena 210zł więc to samo, a nawet mniej wychodzi przeliczając na jeden napęd.
Przejrzyj instrukcję, która jest na końcu opisu.
TU LINK
Zrzut ekranu 2025-05-28 234038.jpg

U mnie właśnie nie ma możliwości na napędy pod makietę
A dlaczego?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
17 1 0
Dziękuję Ci kupię takie jak proponujesz :))

Bo moja makieta to taka prawie podłogowa, od poziomu podłogi do dolnej części makiety mam 15 cm wysokości, mogę ją podnieść ale niewiele. Myślałem nad napędami pod makietowymi, by podzielić całość makiety na sekcje i wtedy bym montował napędy pod makietą, w sumie muszę to jeszcze raz przemyśleć. Za dużo decyzji trzeba podjąć i laik ma w głowie mentlik :)
@melonowy dziękuję za pomoc.

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.365 0 0
Bo moja makieta to taka prawie podłogowa, od poziomu podłogi do dolnej części makiety mam 15 cm wysokości
15 cm to moim zdaniem wystarczająco. W moim przypadku to jest 8 cm od podłogi do dolnej płaszczyzny płyty i jak widać na zdjęciu mieści się tam wszystko, co potrzebne, włącznie z serwami dla zwrotnic i ruchomych elementów na powierzchni, ich sterownikami, a nawet centralką.

17-45 - Mechanizm sterujący.jpg

12-20 - Elektryka pod segmentem C 1.jpg

OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
17 1 0
15 cm to moim zdaniem wystarczająco. W moim przypadku to jest 8 cm od podłogi do dolnej płaszczyzny płyty i jak widać na zdjęciu mieści się tam wszystko, co potrzebne, włącznie z serwami dla zwrotnic i ruchomych elementów na powierzchni, ich sterownikami, a nawet centralką.
Ja wiem że się zmieści, tylko trochę mnie przeraża jak dojdzie do awarii to muszę cały segment wyciągnąć, nie wiem jak bardzo awaryjne są napędy pod makietowe.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.051 40 1
od poziomu podłogi do dolnej części makiety mam 15 cm wysokości
Standardowe segmenty są 10cm, więc nie ma o czym...
Zresztą kolega Mateusz piękne fotki wyżej wstawił z 8cm.:)
jak dojdzie do awarii to muszę cały segment wyciągnąć
No, ale cała idea segmentów polega na tym, że się je łatwo łączy i rozłącza.
Jeśli połączenia elektryczne między segmentami będą rozłączalne, to nie wiem w czym problem.

PS.
@mateusz1234 Widzę, że RB masz.
Jak Ci się sprawuje na makiecie z MM, bo pod X_NET jest podłączona?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
17 1 0
No ja zamówiłem RB4400 i Pan Bogusław Oczoś dobrał mi do tego zasilacz. Kupie jeszcze któryś z napędów podmakietowych, i potestuję które wybrać.

Edit:
Czy jest jakaś alternatywa dla napędów Piko tych cewkowych? Bo już wiem, że problemem w nich jest blaszka która przesuwa zwrotnice.

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.051 40 1
Działa bez zarzutu zarówno z myszką Roco (nastawnik), jak i z aplikacją na telefon (podgląd ułatwiający wł./wył. funkcji dekoderów jazdy i dźwięku).
Bo właśnie rozmawiam z kolegą, któremu padła centralka Piko i zastanawia się,
czy wybrać RB z MM, czy z21Start z MM + wi-fi?
Kiedyś RB była ciut niestabilna.

Czy jest jakaś alternatywa dla napędów Piko tych cewkowych?
Spójrz na fotki powyżej. Mateusz ma serwa.
Serwa SG90 są tanie i dobrze działają.
Zrzut ekranu 2025-05-29 183156.jpg

PS.
Napędy cewkowe przełączają zwrotnicę przeskakując, a serwa łagodnie, wolno (do ustawienia) przekładają zwrotnicę.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
17 1 0
Cześć kolejne pytanie, szukałem ale nie znalazłem, jakie przewody do podłączania dekoderów?
Drut, linka 0,5 czy 0,25?
Lutować na stałe, czy na złączki?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.051 40 1
W tych dekoderach masz zaciski śrubowe.
Do szyny zasilającej to dobrze też na jakieś złączki, "czy cóś".:)
Zobacz jak ma ładnie kolega na przywołanym już wyżej zdjęciu, albo najprostsze.
Zrzut ekranu 2025-05-31 193920.jpg
Od dekodera do napędów (cewek) to linka 0,5mm2 powinna być ok.
Albo do serw ze złączką. Taki circa 0.25mm2
Zrzut ekranu 2025-05-31 202339.jpg
No, ale zasilająca szyna główna do akcesoriów to grubsza: 1,5mm2.
Zasilająca szyna główna DCC do torów też 1.5mm2.

Reakcje
21 0 0
Podziele się swoją opinią bo też zostałem tu objechany równo za pomysł z analogowym sterowaniem przejazdów.
Uważałem że analog i taki pulpit będą tańsze do zrobienia i sporo się zaoszczędzi, lecz wyłapałem pare kontaktów do różnych osób + pocisk na forum i zastosowałem się do rad by zastosować sterowanie cyfrowe pod makietowe.
Wybrałem do tego centralkę piko smart control light oraz sterowniki serw DCC RB4100 z wyjściami na 4 serwa. Zastosowałem serwa SG90 jak kolega wyżej. Na chwile obecną jeszcze nie są zamontowane one w makiecie tylko na kawałku deski gdzie robiłem testy i prototypy.
Wydanie 500zł na centralke z mausem oraz 400zł na sterowniki + serwa 100zł jest o wiele tańsze niż zabawa w pulpit, mimo iż chcesz sterować taborem z mausa i masz DCC to chcesz się bawić w pulpit. Dla mnie to troche marnowanie gotówki, oczywiście może dla Ciebie przejrzystość i czytelność jak sa ustawione zwrotnice jest bardzo ważna i wolisz mieć sterowanie z pulpitu, ale przemyśl fakt sterowania zwrotnicami z mausa, sa one dość czytelne przy odpowiednim zaprogramowaniu.
:)

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
961 8 0
Podziele się swoją opinią bo też zostałem tu objechany równo za pomysł z analogowym sterowaniem przejazdów.
Uważałem że analog i taki pulpit będą tańsze do zrobienia i sporo się zaoszczędzi, lecz wyłapałem pare kontaktów do różnych osób + pocisk na forum i zastosowałem się do rad by zastosować sterowanie cyfrowe pod makietowe.
Wybrałem do tego centralkę piko smart control light oraz sterowniki serw DCC RB4100 z wyjściami na 4 serwa. Zastosowałem serwa SG90 jak kolega wyżej. Na chwile obecną jeszcze nie są zamontowane one w makiecie tylko na kawałku deski gdzie robiłem testy i prototypy.
Wydanie 500zł na centralke z mausem oraz 400zł na sterowniki + serwa 100zł jest o wiele tańsze niż zabawa w pulpit, mimo iż chcesz sterować taborem z mausa i masz DCC to chcesz się bawić w pulpit. Dla mnie to troche marnowanie gotówki, oczywiście może dla Ciebie przejrzystość i czytelność jak sa ustawione zwrotnice jest bardzo ważna i wolisz mieć sterowanie z pulpitu, ale przemyśl fakt sterowania zwrotnicami z mausa, sa one dość czytelne przy odpowiednim zaprogramowaniu.
:)
To nie wyklucza zrobienia pulpitu i za pomocą jego sterowania rozjazdami.

OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
17 1 0
Dla mnie to troche marnowanie gotówki, oczywiście może dla Ciebie przejrzystość i czytelność jak sa ustawione zwrotnice jest bardzo ważna i wolisz mieć sterowanie z pulpitu, ale przemyśl fakt sterowania zwrotnicami z mausa, sa one dość czytelne przy odpowiednim zaprogramowaniu.
Jako że w zamyśle mam dość sporo tych zwrotnic, to mam od Pana Bogusława kupione właśnie dwa różne dekodery, mniejszy na 4 napędy i ten większy, jako że jestem kompletnym laikiem, postanowiłem, że wypróbuje sobie oba systemy.

To nie wyklucza zrobienia pulpitu i za pomocą jego sterowania rozjazdami.
Tak, to już wiem i mam nawet od Pana Bogusława schemat wykonania tego.

Skłaniam się do tego (jeszcze przed próbami, na razie przemyślenia), że jednak analog bo zdecydowanie wyjdzie taniej, a jak już będę bardziej zaawansowany to będzie też większa jasność umysłu, bo z tego co poczytałem w wątkach na forum, to sterowanie taborem zdecydowanie DCC, tu nie ma dyskusji, ale do sterowania oświetleniem, rozjazdami i innymi akcesoriami, to jest tylu zwolenników jak i przeciwników.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.051 40 1
że jednak analog bo zdecydowanie wyjdzie taniej
Ale co, gdzie taniej?
Przecież wykorzystujesz te same kupione elementy sterowania (sterowniki-dekodery),
więc nie ma znaczenia cenowo czy analog, czy cyfra.
Jedynie wybór czy hebelkami przełączasz (analogowo, lub cyfrowo z podłączonym pulpitem DCC), czy na tablecie.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
17 1 0
Tak, popełniłem błąd bo porównałem koszty do makiety sterowanej analogowo, gdzie trzeba by dokupić mysz, centralkę, czy potem tablet, faktycznie w moim wypadku różnica kosztów będzie żadna, lub co więcej nawet analogowe sterowanie wyjdzie drożej, koszt pulpitu którego nie mam, a musiałbym kupić/zrobić.