• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Strychowo :)

OP
OP
Marcin Pakuła

Marcin Pakuła

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
W sumie racja, z zestawu z Husarzem mam tory na nasypie, o ile G231 wykorzystam na makiecie, gdy je odkręcę od nasypu, to o tyle łuków R2 nie, bo na makiecie mam R3 i R4, więc z R2 mogę stworzyć kółko i będzie wykorzystywane do celów technicznych. Dzięki Andrzeju.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.729 52 5
Ja mam pytanie do trakcji, która będzie wykorzystywana na makiecie.
W sensie (dla początkującego), jakie lokomotywy będą jeździć? Spalinowe, elektryczne, parowozy?
To trochę determinuje rodzaj lokomotywowni (Trochę, nie bardzo, ale to zależy).
Wielkość lokomotywowni też ma znaczenie wobec rodzaju stacji.

Pytam, bo mi nie gra ta cała strefa....

OP
OP
Marcin Pakuła

Marcin Pakuła

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Cześć Kris, moim zamierzeniem jest IV i V epoka, choć w rejonie lokomotywowni chciałbym zrobić coś w stylu "opuszczonej, zaniedbanej przez czas" tą część makiety, dlatego powyżej jest "stara bocznica", gdzieś na YT widziałem właśnie taki konspekt i bardzo mi się to podobało. Natomiast w lewym górnym rogu chciałbym zakłady chemiczne, a w prawym dolnym kopalnie węgla kamiennego. Ogólnie chcę uniknąć "naćkania" na makiecie a bardziej dekoracją mają być góry, trawa, drzewa krzaki, które tak jak patrzę na filmy na YT dają taką "przestrzeń", choć w miniaturze.

OP
OP
Marcin Pakuła

Marcin Pakuła

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Parowóz Ty2, Parowóz PM-2, spalinowy Gagarin, SM31, SM42, elektryczne EU-07, ET-22, ET-41, to takie modele które chciałbym mieć, sądzę że w jednym roku kupię jeden model, bo plan mam taki, by najpierw położyć tory zaczynając od zewnętrznej pętli.

Edit:
Choć nie wiem czy będą pantografy, tak jak mówiłem plan jest, ale czas i umiejętności to zweryfikuje, więc nie wiem czy np. będę umiał zrobić pantografy.

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.729 52 5
Pantografy są nieodłączną częścią lokomotywy elektrycznej - dzięki nim lokomotywa odbiera prąd z sieci trakcyjnej.
Koledze zapewne chodzi o sieć trakcyjną.

Czyli wszystkie 3 trakcje. W takim razie zaaranżowałbym tę lokomotywownię nieco inaczej.
Skupiłbym się na dieslach. Jako że jest to stacja przelotowa, takie duże parowozy, czy elektrowozy raczej nie stacjonują na takowych.
Przeważnie na węzłowych.
Można tam dać 2-stanowiskową szopę prostokątną i stację tankowania lokomotyw.
W niczym nie przeszkadza ten boczny tor na odstawienie nieczynnych lokomotyw.
A tam, gdzie obecnie jest miejsce do obrządku parowozów zrobiłbym bocznice odstawcze, bo praktycznie takich nie ma na makiecie.

Nie ma też torów sekcji towarowej. Gdzie będą formowane pociągi z towarami z kopalni, czy zakładów chemicznych ?

OP
OP
Marcin Pakuła

Marcin Pakuła

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
W głowie mam tak ułożone, że przy kopalni będzie pociąg z węglarkami, natomiast przy zakładach chemicznych będzie skład "towarowy", na stacji osobowych będą stały dwa składy osobowe, tak by tory środkowe przelotowe były wolne, i samo to zajmie mi 5 lat, a ktoś, tu na forum napisał, że większą frajdą jest dla niego tworzenie i zmienianie makiety, niż "jeżdżenie" :)

Podoba mi się układ z lokomotywownią i jeśli nie ma błędów technicznych czy koncepcyjnych takich jak np. wychwycił w moim planie Andrzej Harassek to zostawię mój układ. Na makiecie mam pięć długich bocznic, dwie przy zakładach chemicznych, trzy przy kopalni, domyślam się, że Tobie chodzi o takie bocznice zaraz przy stacji osobowej, to nie ma :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.729 52 5
Bocznice są, ale nie ma możliwości manewrowania ze składem.
Generalnie nie musi być jakiejś stacji, ale musi być miejsce do manewrów ze składem, oblotu składu, odstawienia wagonów, które są załadowane lub zdefektowanych....

OP
OP
Marcin Pakuła

Marcin Pakuła

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Kris wydaje mi się, że mam za mało miejsca by stworzyć taką stację towarową bym mógł np. robić objazd całego składu towarowego.
Taka stacja musiała by być długości stacji osobowej, gdzie pociągi będą miały 5-7 wagonów osobowych, czyli skład towarowy miałby jakieś 12 wagonów, a krótkie składy towarowe będą wyglądać co najmniej dziwnie, przy w miarę wyglądających składach osobowych. Ale postaram się coś pomyśleć.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.729 52 5
Niekoniecznie. Spróbuję coś namalować, chyba że mnie któryś z kolegów ubiegnie.

To tak bardzo na szybko i na brudno MNIEJ WIĘCEJ, o co mi chodzi.
Trzeba to teraz ubrać w odpowiednie ramy.

strychowa.jpg

Ostatnio edytowane: