• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Strychowo :)

OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
20 2 0
A potem zapraszam do mojego wątku gdzie opisałem jak zrobić żeby różne modele jeździły tak samo, gdy ustawi się im taką samą prędkość. :)

Również chętnie skorzystam, bo w planach mam kupienie drugiego EN57 i chcę by jeździły razem spięte, widziałem na YT i fajnie to wygląda, ale również nie wiem jak to zrobić, ale to temat na "długie później".

OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
20 2 0
Muszą jeździć proporcjonalnie w skali, a nie jak pociski na szynach.:ROFL:
Udało się, dobrze wytłumaczone, dziękuje :)

Z tej okazji, że "coś" się udało na pierwszym planie nowy zakup :)
A na przyszłej makiecie podłogowo-strychowej mam już gotową zewnętrzną pętle, plan jest taki by teraz do EU07 skompletować skład wagonów z V epoki i wykonać wewnętrzną pętle torowiska.

9b18a4f8-c60f-4960-916e-168946a4b410.jpeg

Proszę uważać na długość naciśnięcia przycisku:
1. Długo - zmiana trybu.
2. Krótko - wejście do trybu programowania.
Męczy mnie to, że poległem na tych dekoderach RB4400 i RB4310.
Mam prośbę, czy nie nagralibyście jeszcze jakiegoś filmu jak podłączyć do tych dekoderów napędy cewkowe od Piko i zaprogramować w Piko WLAN? Taki film z lektorem typu "nie tylko dla orłów" :D
Dekoder od Piko który kupiłem działa bez problemu, ale obsługuje tylko dwa napędy :( Wolałbym Wasze :)

Dzulian

Użytkownik
Reakcje
93 0 0
Witam
Dekoder akcesoriów RB 4400 również można zaprogramować ręcznie używając przycisk na dekoderze oraz manipulator (nap. Multimaus) do programowania adresu i konfiguracji wybranych akcesoriów. 1. Najpierw dokonaj wybranie prawidłowego trybu dekodera, w zależności od akcesoriów, które zamierzasz podłączyć (szczegółowy opis trybów patrz tutaj oraz na schematach podłączenia). • Domyślnie dekoder znajduje się w trybie semaforów (górna dioda LED STS ZIELONA). • Aby przejść do trybu zwrotnic długo naciśnij przycisk PROG aż zobaczysz zmianę koloru górnej diody LED STS na NIEBESKI. • Jeśli chcesz przejść do trybu LED+serwo, ponownie naciśnij przycisk PROG aż górna dioda LED STS zaświeci się na ŻÓŁTO 2. 3. Znajdując się w odpowiednim trybie krótko naciśnij przycisk PROG (górna dioda LED STS BIAŁA) • Wyślij polecenie z manipulatora, przełączając „zwrotnicę” na wybranym adresie (górna dioda LED STS krótko mrugnie białym, po czym diody STS będą wskazywały stan ostatnio przełączonego wyjścia) • Adres bazowy zostanie przypisany do wyjścia 1 dekodera, pozostałe wyjścia zostaną przypisane automatycznie na kolejne adresy Jeśli planujesz użyć dekoder w jednym z drugich podrzędnych trybów, zmień wartość CV112 na

Ciebie interesuje ten punkt.
Aby przejść do trybu zwrotnic długo naciśnij przycisk PROG aż zobaczysz zmianę koloru górnej diody LED STS na NIEBESKI.
Znajdując się w odpowiednim trybie krótko naciśnij przycisk PROG (górna dioda LED STS BIAŁA)

Teraz na kontrolerze Piko w trybie zwrotnic przytrzymaj górną strzałkę powyżj 2 sek.
Pojawi ci się tryb testu, lub szybkiego programowania jak zwał tak zwał.
Wprowadź tam adres jaki chcesz by obsługiwał zwrotnicę np. 100
Kliknij R lub G i w ten sposób powinieneś mieć dekoder zaprogramowany na pierwszym wyjściu Adres 100 i kolejne numery czyli 101,102 .... na innych wyjściach.
Teraz pozostaje w menu edycji akcesoriów dopisać pod te adresy zwrotnicę.
Tak to rozumuję po przeczytaniu instrukcji RB4400
Pozdrawiam

ps. jak podłączyć kabelki masz pięknie zobrazkowane w instrukcji
Zrzut ekranu (38).png

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
20 2 0
Teraz na kontrolerze Piko w trybie zwrotnic przytrzymaj górną strzałkę powyżj 2 sek.
Pojawi ci się tryb testu, lub szybkiego programowania jak zwał tak zwał.
Wprowadź tam adres jaki chcesz by obsługiwał zwrotnicę np. 100
Kliknij R lub G i w ten sposób powinieneś mieć dekoder zaprogramowany na pierwszym wyjściu Adres 100 i kolejne numery czyli 101,102 .... na innych wyjściach.
Teraz pozostaje w menu edycji akcesoriów dopisać pod te adresy zwrotnicę.
Tak to rozumuję po przeczytaniu instrukcji RB4400
Tego na filmach od Railbox nie było, spróbuję tego sposobu, z naciskaniem przycisku PROG i zmianą trybów rozumiałem to co piszą w instrukcji, ale u mnie RB4400 świecił cały czas jasnoniebieskim światłem, teraz podejrzewam, że mogłem dostać uszkodzony egzemplarz, bo mniejszy dekoder RB4310 diody świeciły tak jak w instrukcji.

Jutro spróbuję Twojego sposobu, dziękuję za pomoc.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 40 1
Udało się, dobrze wytłumaczone, dziękuje :)
Cieszę się, naprawdę.(y)
Teraz ogarnij dekodery rozjazdów. Myślę, że nie są uszkodzone, tylko coś nie tak programujesz.
W tym nie pomogę, ale widać, że inni śpieszą z pomocą.
Pamiętaj, że jak programujesz dekodery rozjazdów, to też żadna lokomotywa z dekoderem nie może stać na torze,
ani żaden inny dekoder rozjazdu nie może być podłączony do tego toru.

Zapamiętaj sobie to na zawsze !!!

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 40 1
PROG - to tor programowania.
MAIN - to tor główny (makieta).
Programujesz wszystko na oddzielnym kawałku toru, który nie jest połączony z torami makietowymi.
Wówczas wtyczka tego oddzielnego toru musi być wpięta w gniazdo PROG.

Na torze głównym można też programować w tzw. trybie POM.
POM - Programming On Main (programowanie na głównym torze {programowanie na makiecie}).
Przydaje się do ustawiania parametrów np. lokomotyw nie zdejmując i nie odłączając żadnego dekodera z makiety głównej.
Na razie zostaw ten tryb w spokoju. Wyjaśnimy to później.

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 40 1
A na torze głównym nie można tego robić ? Oczywiście bez postawionych na nim loków.
Jakie mogą być tego następstwa?
Na głównym w PIKO WLAN można chyba programować tylko w trybie POM.
Gdyby było można normalnie programować, to oczywiście żadnych konsekwencji by nie było.
Właśnie, a na railbox wtyczka jest wpięta w "main" co wyraźnie widać na filmie.
Nie wiem, może on właśnie programował w trybie POM, albo w centralce PIKO można coś przełączyć, żeby programować normalnie na torze głównym. Choć myślę, że jednak nie.
Nie znam z praktyki tego PIKO WLAN, dlatego podkreśliłem słowo "chyba".

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
20 2 0
W każdym bądź razie spróbuję na trybie "Prog" tak jak mówisz bo na trybie "Main" mi się nie udawało, być może na filmiw własnie programuje w tym trybie POM na torze głównym i dlatego mi się nie udawało.

Dzulian

Użytkownik
Reakcje
93 0 0
Uważam że nie potrzeba robić tego w Piko w trybie PROG chyba że się mylę, Ja osobiście robiłem to na POM cyzli na torze głównym, z dekoderem od Lenz LS150. Tak jak ci wyżej opisałem podobna zasada. Tu oczywiście tak jak kolega @melonowy napisał trzeba pościągać z torów Lokomotywy.
Pozdrawiam

Ps. możesz też to zrobić pomijając tory wpinając się bezpośrednio z centralki do dekodera. Tu chodzi tylko o zaprogramowanie adresów w dekoderze

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 40 1
Uważam że nie potrzeba robić tego w Piko w trybie PROG chyba że się mylę, Ja osobiście robiłem to na POM cyzli na torze głównym, z dekoderem od Lenz LS150. Tak jak ci wyżej opisałem podobna zasada.
Nie wiem, ale w trybie POM nie można programować adresu dekodera CV1.
Wszystkie inne tak, ale CV1 nie. Tak wynika z powszechnie znanej wiedzy i z instrukcji centralki PIKO.
Chyba, że nie adresowałeś dekodera, tylko go programowałeś pod kontem wykonywanych funkcji (inne CV niż CV1).
Ps. możesz też to zrobić pomijając tory wpinając się bezpośrednio z centralki do dekodera. Tu chodzi tylko o zaprogramowanie adresów w dekoderze
No oczywiście, można samymi kabelkami połączyć, byle dobrze.:)

Dzulian

Użytkownik
Reakcje
93 0 0
Chyba, że nie adresowałeś dekodera, tylko go programowałeś pod kontem wykonywanych funkcji
Programowałem bez użycia trybów POM i PROG
Żebyś mnie źle nie zrozumiał nic złego nie miałem na myśli. I nietwierdzę że mówisz źle.
Mi chodzi o najprostsze zaprogramowanie dekodera (nadania mu adresów wyjść)tak jak opisałem wyżej.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 40 1
Programowałem bez użycia trybów POM i PROG
Żebyś mnie źle nie zrozumiał, nic złego nie miałem na myśli. I nie twierdzę, że mówisz źle.
Mi chodzi o najprostsze zaprogramowanie dekodera (nadania mu adresów wyjść)tak jak opisałem wyżej.
Pozdrawiam
Jakiś tryb musiałeś mieć, albo PROG, albo POM. Jakoś trzeba dekoder do centralki podłączyć i programować.
No właśnie o tym pisałem, że programowanie innych CV niż CV1.
Wszystko się zgadza.
Chyba, że nie adresowałeś dekodera, tylko go programowałeś pod kontem wykonywanych funkcji (inne CV niż CV1).
I wcale źle Cię nie zrozumiałem.:);)

OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
20 2 0
Cześć, temat dekodera RB4400 odesłany, ja obstawiam, że uszkodzony.
Próbowałem na wszystkie sposoby, zamówiony nowy, nie poddaję się.

Teraz coś łatwiejszego :)
Jako że zewnętrzną pętle mam gotową, to teraz biorę się za układanie stacji, sam układ jej mam w głowie i na projekcie AnyRail, jednak tu mam do Was pytanie, jak długie tory przy przyszłych peronach? Myślałem, o lokomotywie i 7 wagonach typu expert, które są trochę dłuższe niż seria hobby.

A drugie pytanie, choć już o to pytałem, tory układać na korku, czy bez?
Wydaje mi się, że na korku bo potem ładniej wygląda taki nasyp, ale wysłucham opinii.

c3f2f6bf-d568-465d-a191-26f37220a0a4.jpeg

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
986 8 0
Licz na jeden wagon około 30 cm długości plus lokomotywa do 20 cm i wychodzi jakieś 2,5 metra peronu. A co do korka czy też innego materiału, który będzie imitował nasyp, to jak najbardziej, tylko pamiętaj, że równia stacyjna powinna być równa.

OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
20 2 0
Tak na stacji wiem, że nie powinno być nasypów tylko równo szuter jest wysypany.

wychodzi jakieś 2,5 metra peronu.
Chodziło mi raczej o coś innego, o wrażenia "wizualne" :)
Maksymalnie mam miejsca na lokomotywę i 9 wagonów, jednak jak zrobiłem pociąg 8 wagonów (bo dziewięciu nie mam) plus lokomotywa to wydaje mi się, że ten skład jest za długi i dziwnie będzie wyglądał, po prostu długość składów dobrać proporcjonalnie do wielkości makiety, czy trzymać się jakiś standardów?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.264 66 5
Długość składów to kwestia umowna. To taki kompromis pomiędzy tym, co chcesz, a tym na co pozwala makieta.
Średnio-długi skład, realistyczny, to między 5-7 wagonów na pociągi międzyregionalne, czy dalekobieżne.
Ty masz dużo miejsca, więc taki 7-wagonowy skład będzie zacnie wyglądał na stacji i na szlaku.

Jeśli chodzi o równię stacyjną, to nie musi być zupełnie płasko. Obecne stacje wyglądają tak, że jednak te tory są na "nasypach" (wysokich podtorzach), a sama równia jest niżej. Przez co jest może ciut bezpieczniej, bo ludzie nie mają jak przechodzić przez tory w nieodpowiednich miejscach, bo trudniej. :) Ale jak najbardziej możesz całość osadzić na korku.
Radziłbym jednak dobrze przemyśleć kwestię samego osadzenia stacji, dworca i przyległości. Zrywanie korka jest żmudne ....przerabiałem.