• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Strychowo :)

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
986 8 0
Długość składów to kwestia umowna. To taki kompromis pomiędzy tym, co chcesz, a tym na co pozwala makieta.
Średnio-długi skład, realistyczny, to między 5-7 wagonów na pociągi międzyregionalne, czy dalekobieżne.
Ty masz dużo miejsca, więc taki 7-wagonowy skład będzie zacnie wyglądał na stacji i na szlaku.

Jeśli chodzi o równię stacyjną, to nie musi być zupełnie płasko. Obecne stacje wyglądają tak, że jednak te tory są na "nasypach" (wysokich podtorzach), a sama równia jest niżej. Przez co jest może ciut bezpieczniej, bo ludzie nie mają jak przechodzić przez tory w nieodpowiednich miejscach, bo trudniej. :) Ale jak najbardziej możesz całość osadzić na korku.
Radziłbym jednak dobrze przemyśleć kwestię samego osadzenia stacji, dworca i przyległości. Zrywanie korka jest żmudne ....przerabiałem.
No właśnie, kwestia w jakich czasach będzie realizowana, budowana makieta.

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
986 8 0
Tak na stacji wiem, że nie powinno być nasypów tylko równo szuter jest wysypany.

Chodziło mi raczej o coś innego, o wrażenia "wizualne" :)
Maksymalnie mam miejsca na lokomotywę i 9 wagonów, jednak jak zrobiłem pociąg 8 wagonów (bo dziewięciu nie mam) plus lokomotywa to wydaje mi się, że ten skład jest za długi i dziwnie będzie wyglądał, po prostu długość składów dobrać proporcjonalnie do wielkości makiety, czy trzymać się jakiś standardów?
Jedno jest pewne, żeby realnie wyglądało to całość musi mieścić się w peronie, ewentualnie pół lokomotywy może wychodzić poza peron, jeśli do najbliższego rozjazdu jest duża odległość. Tak mi się wydaje ;)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.264 66 5
To jest pewne, że musi mieścić się między ukresami ;)
A na poważnie, są pewne regulacje, jeśli chodzi o miejsce zatrzymania pociągu. Ale luźniej jest w kwestii "tyłu".
Jeśli skład ma dodatkowe wagony "w sezonie", to może nie mieścić się w peronach, ale musi mieścić się w ukresach.
Są też regulacje, jak długi może być pociąg na danej trasie. Brane są wtedy pod uwagę wszystkie stacje, na których ma się zatrzymywać.
I musi mieć odpowiednią długość, by nie blokował szlaku. To samo tyczy się pociągów towarowych.

Na tych ogólnikach moja wiedza się kończy. Koledzy pewnie znają stosowne przepisy i są w stanie je przytoczyć.
Ja się jeszcze uczę :)

OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
20 2 0
Super dziękuje, zapomniałem o kolejnej rzeczy, napisaliście raz, by cały skład stał na prosto, a dwa jeśli kiedyś ogarnę tą elektrykę i dekodery, to chciałbym mieć semafory, a żeby ładnie to wyglądało to semafory też powinny stać już na prostym odcinku torów.
Prosta rzecz, a pewnie bym strzelił babola :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.264 66 5
Szczerze? Nie musi być na prostym. To dla "symetrycznych" (jak ja) , ale spoko możesz mieć stację na łuku (tylko wtedy nie sprzęgniesz wagonów).
Przykład klasycznej stacji na łuku, to Bratysława Główna :) Ale wtedy wszystko staje się trudniejsze.....Może lubisz wyzwania.
Możesz też mieć częściowo na łuku, częściowo na prostym.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 40 1
To zobaczymy jak Railbox odpowie w sprawie dekodera. Ciekaw jestem.
No na fotce widać, że stacja na prostym będzie i dobrze.
Tak jak koledzy pisali przy tych rozmiarach te 7 wagonów będzie optymalnie, ale peron zrób dłuższy jak się da.
Inaczej to lokomotywa by "zjadała" ostatni wagon swojego pociągu.;) (wiem, że nie aż tak, ale...)
Zgadzam się, że trzeba oszacować proporcje wszystkiego, żeby wizualnie wszystko grało.
A semafory, budynki, inny osprzęt itd. to zaplanuj w jakiej epoce modelarskiej osadzić całą akcję.
Generalnie budynki są z wcześniejszych epok, bo pobudowane dawno i stoją...
Semafory natomiast itp. to już trzeba raczej do epoki taboru jeżdżącego po makiecie dopasować.
Sygnalizacja i SRK jest dostosowana i modernizowana do swoich czasów. Więc tu trzeba jednak się zdecydować na epokę taborową, która będzie śmigać na makiecie. Z tego co pobieżnie widziałem na fotkach to będzie chyba ep.V.

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
986 8 0
No Pan Bogusław nic nie napisał, więc chyba tu moja nieudolność :(

Jednak męczy mnie to okropnie, i chyba kupie ponownie i będę pisał co konkretnie robię to mnie poprawicie, przecież to nie może być tak trudne, right? ;)
Pan Bogusław tylko sprzedaje elektronikę @railbox i pośredniczy w serwisie. Ewentualnie zadzwoń do sklepu i spytaj się jak stoją Twoje sprawy.

OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
20 2 0
Cześć, więc jedziemy dalej, dekoder PIKO 55030, dziś znów mały problem, postanowiłem podłączyć drugi napęd do tego dekodera no i właśnie jak? Jeden napęd udaje mi się jakoś podłączyć i działa, choć nie bardzo wiem jak, ale z drugim nie potrafię sobie poradzić.
Myszka Piko WLAN i dekoder PIKO 55030 ktoś może napisać krok po kroku?

Reakcje
93 0 0
7. Programowanie
Po prawidłowym podłączeniu akcesoriów do dekodera, należy nadać mu adres, pod którym będzie sterowany
z centralki cyfrowej.
Postępuj według poniższej tabeli, pamiętając o tym, że adresy należy przydzielić do wszystkich wyjść dekodera.
PIKO Spielwaren GmbH, Lutherstr. 30, 96515 Sonneberg, Tel. 03675 897242, e-mail: hotline@piko.de
Rozpoczęcie programowania Wciśnij klawisz programowania.
Kontrolna dioda LED dekodera mignie 3 razy..
Praca w formacie DCC Wciśnij klawisz programowania.
Kontrolna dioda LED dekodera mignie 3 razy.
Przejdź do nadawania adresu.
Praca w formacie Motorola Przejdź do nadawania adresu.
Nadawanie pierwszego adresu Wciśnij jeden z pary klawiszy, która ma przełączać wyjście A1/U1,na
kontrolerze (pilocie PIKO Digi-Fern lub centralce PIKO Digi-Power-Box).
Kontrolna dioda LED dekodera mignie 3 razy.
Nadawanie drugiego adresu Wciśnij jeden z pary klawiszy, która ma przełączać wyjście A2/U2 na
kontrolerze (pilocie PIKO Digi-Fern lub centralce PIKO Digi-Power-Box).
Kontrolna dioda LED dekodera mignie 5 razy..
Koniec programowania Proces programowania kończy się automatycznie po zapisaniu ustawień

PlusTo co pisałem wcześniej w temacie RailBox wchodzisz w menu zwrotnic w Pilocie Piko przytrzymujesz strzałkę do góry ok 3 sek. Pojawi ci się okno z polem do adresu. I kierunkami zwrotnic R i G . Wpisujesz adres jaki chcesz i naciskasz R lub G i zaprogramowane

Kroki pierwszy wciskamy klawisz na dekoderze 3 sek.
Krok Drugi Wchodzimy w menu zwrotnic na pilocie
Krok Trzeci przyciskamy strzałkę górną 3 sek pojawia się na m pole adresu tam dajem np.101
Krok Czwarty wciskamy R Lub G pierwszy zaprogramowany dioda powinna mignąc trzy razy
Krok Piąty w tym samym menu na pilocie wpisujemy 102 znów wciskamy R lub G dioda powinna mignac piec razy.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
20 2 0
No więc tak, od początku :)

Kabelki mam dobrze podłączone bo raz potrafię sterować jednym lub drugim rozjazdem.

Kroki:

1. Włączam zasilanie naciskając przycisk "Stop" na myszce Piko SmartController.
2. Wchodzę w menu Edycji rozjazdów.
3. Tworzę pierwszy rozjazd o adresie 80.
4. Tworzę drugi rozjazd o adresie 81.
5. Przechodzę do menu rozjazdów.
6. Klikam na dekoderze przycisk programowania przez 3 sekundy.
7. Klikam ponownie przycisk programowania
8. W memu rozjazdów klikam strzałkę do góry, włącza się okno z polem wyboru adresu, plus R i G, wpisuje adres 80 i wybieram R, dekoder 3 razy miga.
9. Powtarzam krok 8 z adresem 81.
10. po wyjściu do menu dekoder miga 5 razy i pali się cały czas czerwona dioda.

Efekt działa rozjazd 81.

Zupełnie tego nie czaję :(

Reakcje
93 0 0
Tak jeszcze dodam od siebie polecam dekodery firmy ESU
No więc tak, od początku :)

Kabelki mam dobrze podłączone bo raz potrafię sterować jednym lub drugim rozjazdem.

Kroki:

1. Włączam zasilanie naciskając przycisk "Stop" na myszce Piko SmartController.
2. Wchodzę w menu Edycji rozjazdów.
3. Tworzę pierwszy rozjazd o adresie 80.
4. Tworzę drugi rozjazd o adresie 81.
5. Przechodzę do menu rozjazdów.
6. Klikam na dekoderze przycisk programowania przez 3 sekundy.
7. Klikam ponownie przycisk programowania
8. W memu rozjazdów klikam strzałkę do góry, włącza się okno z polem wyboru adresu, plus R i G, wpisuje adres 80 i wybieram R, dekoder 3 razy miga.
9. Powtarzam krok 8 z adresem 81.
10. po wyjściu do menu dekoder miga 5 razy i pali się cały czas czerwona dioda.

Efekt działa rozjazd 81.

Zupełnie tego nie czaję :(
Pomin punkt 2>3>4
Skasuj Rozjazdy jak masz zapisane dodasz je pod tymi adresami pózniej

Ostatnio edytowane:

ministerek

Aktywny użytkownik
Reakcje
276 10 2
typowy dekoder akcesoriów musi mieć nadany adres. Z reguły obsługuje 4 urządzenia.
dekoder 1 - urządzenia 1-4, dekoder 2 urządzenia 5-8 itd.
80 i 81 nie należą do jednej grupy. Spróbuj adresy 81 i 82.

Reakcje
93 0 0
Jak się nie uda
Po 18 będe po pracy w domu na PW Podam ci mój Meesenger i zadzwonisz do mnie na wideo .
Coś będziemy radzić.
Chyba że ktoś może do tej godziny pomoże.
Pozdrawiam

OP
OP
Marcin Pakuła
Reakcje
20 2 0
Tak jeszcze dodam od siebie polecam dekodery firmy ESU
A one sa jakoś łatwiejsze w konfiguracji dla takiego laika jak ja? I czy działają z Piko SmartController?1

Ja sądzę, że robię gdzieś banalny błąd, bo według strony piko.de w menu edycji mam utworzyć dwa rozjazdy każdy z innym adresem, a dopiero w menu rozjazdów klikać przycisk programowania na dekoderze, i od tego momentu coś gdzieś że robię :)

Ostatnio edytowane:
Reakcje
93 0 0
A one sa jakoś łatwiejsze w konfiguracji dla takiego laika jak ja? I czy działają z Piko SmartController?1
Tak i takiego jak ja, też jestem laikiem i są ultra proste
Ja sądzę, że robię gdzieś banalny błąd, bo według strony piko.de w menu edycji mam utworzyć dwa rozjazdy każdy z innym adresem,
Najpierw zaprogramuj dekoder pod te adresy. Tak jak ci napisałem a pozniej pod te adresy dodaj rozjazdy w tym menu z ołówkiem