Poniżej zaprezentuję bliżej lokomotywę i wagony, które składają się na zestaw Minitrixa. Jak już wspominałem, nabyłem go dość przypadkowo i niespodziewanie, bo zaczęło się od chęci posiadania miniatury najbardziej charakterystycznego wagonu z pociągu Rheingold, czyli wagonu widokowego (panoramicznego, obserwacyjnego, ... - jak tam komu lepiej pasuje). Spotkanie z oryginałem spowodowało, że zacząłem szukać ładnego, ale niedrogiego modelu tego wagonu, stąd między innymi wybór wielkości N, którą też się bawię. Okazało się, że w tej wielkości są dwa przyzwoite modele, firm: Arnold oraz Trix. Niestety Arnold swoje modele oferuje wyłącznie w zestawie czterech wagonów, stąd moje zainteresowanie skierowałem na Trixa, którego modele można było nabyć pojedynczo. Tu jednak okazało się, że taki pojedynczy model też jest dość drogi, a nie było akurat na e-Bayu żadnej licytacji, więc odłożyłem zakup na później. Okazja trafiła się już niebawem, bo jeden ze sprzedawców wyprzedawał poprzez licytacje w dużych ilościach zarówno zestawy, jak i pojedyncze modele z kompletu pociągu Rheinpfeil. Ceny, jakie osiągały takie modele z rozbitych zestawów były atrakcyjne, więc wkrótce udało mi się wylicytować upragniony model. Właśnie cena sprawiła, że postanowiłem jeszcze zakupić, do pary, drugi charakterystyczny wagon, czyli restaurację, co też się udało. Ostatecznie później wylicytowałem także sukcesywnie pozostałe wagony i na końcu lokomotywę i tak, nieoczekiwanie dla mnie samego, stałem się posiadaczem całego, oryginalnego kompletu. No ale, do rzeczy.
Na zestaw Trix/Minitrix o numerze katalogowym 11614 składają się:
1. Lokomotywa elektryczna E10-1310 tzw. "Bügelfalte" w malowaniu TEE.
2. Aussichtswagen AD4üm-62, czyli wagon widokowy, nr 10 553 Mü, w malowaniu Rheingold.
3. Speisewagen WR4üm-62, czyli wagon restauracyjny, nr 11 105, w malowaniu Rheingold
4. Abteilwagen Avüm 111, czyli wagon przedziałowy, nr 61 80 19-80 102-5, w malowaniu TEE.
5. Abteilwagen Av4üm-62, czyli wagon przedziałowy, nr 10 405 Mü, w malowaniu Rheingold
6. Großraumwagen Apüm 121, czyli wagon bezprzedziałowy, nr 61 80 18-80 009-3, w malowaniu TEE.
Wszystkie wagony oraz lokomotywa wyposażone są w kinematykę krótkiego sprzęgu i gniazda sprzęgu. Wagony, fabrycznie, nie są wyposażone w oświetlenie, ale są przygotowane do zamontowania takiego. Elektrowóz posiada oświetlenie czołowe - zmienne, białe/czerwone, w zależności od kierunku jazdy. Jest też przystosowany do odbioru prądu z sieci trakcyjnej oraz montażu dekodera cyfrowego. Długość całego składu, to 93 cm.
Na zestaw Trix/Minitrix o numerze katalogowym 11614 składają się:
1. Lokomotywa elektryczna E10-1310 tzw. "Bügelfalte" w malowaniu TEE.
2. Aussichtswagen AD4üm-62, czyli wagon widokowy, nr 10 553 Mü, w malowaniu Rheingold.
3. Speisewagen WR4üm-62, czyli wagon restauracyjny, nr 11 105, w malowaniu Rheingold
4. Abteilwagen Avüm 111, czyli wagon przedziałowy, nr 61 80 19-80 102-5, w malowaniu TEE.
5. Abteilwagen Av4üm-62, czyli wagon przedziałowy, nr 10 405 Mü, w malowaniu Rheingold
6. Großraumwagen Apüm 121, czyli wagon bezprzedziałowy, nr 61 80 18-80 009-3, w malowaniu TEE.
Wszystkie wagony oraz lokomotywa wyposażone są w kinematykę krótkiego sprzęgu i gniazda sprzęgu. Wagony, fabrycznie, nie są wyposażone w oświetlenie, ale są przygotowane do zamontowania takiego. Elektrowóz posiada oświetlenie czołowe - zmienne, białe/czerwone, w zależności od kierunku jazdy. Jest też przystosowany do odbioru prądu z sieci trakcyjnej oraz montażu dekodera cyfrowego. Długość całego składu, to 93 cm.