• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów typu 120A

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.161 57 2
Lektura "cegły" obowiązującej od lata 2001 wykazuje tylko jedną parę pociągów przejeżdżających przez Lublin zawierających wagon do przewozu rowerów. Jest nim pospieszny Roztocze, wyruszający rano z Warszawy do Chełma z wagonami odłączanymi w Rejowcu do Rawy Ruskiej i wracający późnym wieczorem do Warszawy. Ciekawostką jest, że zarówno część do Rawy jak i Chełma ma w rozkładzie taki wagon - wynika zatem, że w składzie były dwa wagony do przewozu rowerów. Nie mam pojęcia, która stacja wystawiała skład - podejrzewam jednak, że warszawskie Odolany - jeżeli tak było, to ten wagon raczej w tym pociągu nie jeździł.

Jednak jak wszyscy wiemy, w zakresie zestawienia składów cegle nie można było wtedy wierzyć na słowo. Jechało to co było akurat pod ręką ;) Jeżeli odrzucić pociągi oznaczone literką "E" (EZT) to z Lublina składami wagonowymi (poza lokalnymi pociągami do Chełma i Rozwadowa) można było wyjechać/dojechać następującymi pociągami:
posp. Wisłok: Chełm - Lublin - Rozwadów - Rzeszów
posp. Chełmianin: Chełm/Zamość - Lublin - Warszawa - Kutno - Toruń - Bydgoszcz - Piła - Gorzów - Kostrzyn
posp. Kochanowski: Lublin - Warszawa
posp. Rej: Chełm - Lublin - Warszawa
posp. Wieniawski: Lublin - Warszawa - Kutno - Toruń - Bydgoszcz
posp. Cisy: Lublin - Warszawa
posp. Sztygar: Lublin - Radom - Kielce - Katowice - Bielsko Biała oraz Kielce - (opłotki) Wrocław
posp. Bolko: Lublin - Radom - Kielce - Katowice - Opole - Wrocław
posp. Jadwiga: Lublin - Radom - Kielce - Kraków
rzeźnia nocna: Lublin - Radom - Łódź - Kalisz - Poznań - Szczecin
rzeźnia nocna: Lublin - Radom - Kielce - Częstochowa - Wrocław - Jelenia G. z wagonami Kielce - Katowice - Nysa - Kłodzko - Kudowa
rzeźnia wakacyjna: Lublin - Warszawa - Gdynia - Hel i Gdynia - Kołobrzeg
Były jeszcze IC Bystrzyca, Ex Lubuszanin i Ex Jagiełło - ale w tych pociągach bonanzy na pewno nie było.
Nie wiem, które z tych wszystkich składów wystawiała stacja w Lublinie, ale myślę, że szansa na to by ta ciekawa bonanza była włączana do wielu z tych pociągów jest dość duża. Osoboście obstawiałbym Chełmianina.

Dodam też, że około roku 1994 jechałem bonanzą (ale w standardowym malowaniu) w wakacyjnej rzeźni Lublin - Łódź - Bydgoszcz - Kołobrzeg.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.161 57 2
Czyli jednak "Kurz", tfu... Roztocze ;)
Wydaje mi się, że dość pewnym jest by wagon ten jeździł również w nocnych rzeźniach do Kudowy czy na Hel.
Teraz brakuje tylko SP32 - Piko do dzieła! ;)

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
509 64 2
W uzupełnieniu:

PIKO 96664 - PKP 50 51 21-18 412-9 Bh, Stacja LUBLIN, [REV|840|25-05-01]
Zobacz załącznik 1123639 Zobacz załącznik 1123640

PIKO 96665 - PL-PREG 505121-18367-5 B11pv, Stacja CHOJNICE, [P5|2000|30.06.17], R 55314/5 HEL-...-CHOJNICE
Zobacz załącznik 1123641 Zobacz załącznik 1123642
Piko 96665 różni się od tego z zestawu startowego. Tak jak na zdjęciu na obu czołach wagonu są nadrukowane oznaczenia i po przeciwnej stronie wagonu względem piktogramu roweru jest przedział rowerowy. Ponadto dźwignia hamulca jest pomalowana oraz część oznaczeń na pudle jest w różnych miejscach na obu wagonach, np przydział.

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
509 64 2
Kilka zdjęć 120a Polregio jeden z zestawu startowego drugi aktualna nowość.
Co ciekawe ten z zestawu to B11p a ostatni wypust B11pv czyli z przedziałem rowerowym, wagon z zestawu nie posiada tego przedziału ale piktogram roweru jest na pudle.
pol4.jpg

pol1.jpg

pol2.jpg
pol3.jpg

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.575 68 5
Nie będę zakładał nowego wątku, bo moje pytanie dotyczy powyższego wagonu z Lublina.
Czy ma ktoś na zbyciu takie uchwyty na rowery w H0 (do wagonów) lub może je "dodrukować" ? Będę wdzięczny za info na priv, żeby tu nie zaśmiecać.

Arekmiz

Ostrzeżony
Reakcje
2.171 206 0
Wybór jest jednak większ,y gdy jeden producent robi model X a drugi model Y, niż jeśli jeden robi X1 a drugi X2 (już nie mówiąc o X1 vs X1). :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.575 68 5
Ale to też wybór. Może w tym przypadku rolę gra cena i jakość. To nadal wolny rynek...
A nie mamy 2 producentów, tylko kilku.... Uważam, że takie rozważania nie mają sensu.
Lepiej skupić się na "futrowaniu" portfela ;) Co roku jest dieta i mamy efekt jojo ;)

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.956 420 7
Porównując wagon "chojnicki" wydany oddzielnie, należy się zastanowić czy pozostałe wagony z zestawu startowego są wydane też "na odwal", choćby pod względem oznaczeń na ścianach czołowych...