• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów typu 120A

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
192 5 0
Jestem od dzisiaj w posiadaniu tego modelu i potwierdzam, rzeczywiście tak jest, że piktogram jest nie tam gdzie urządzono przedział rowerowy. Przyznaję, że wzbudziło to u mnie niepokój. Dołączając się niejako do pytania należałoby sprawdzić, czy tak było w oryginale? Jeżeli tak, to nie ma co rozpaczać. Natomiast obawiam się, że jednak to wtopa PIKO. Zdjęcia tego akurat wagonu, na jakie natrafiłem w sieci, były pod takim kątem, że trudno jednoznacznie ocenić, ale na zdrowy rozsądek piktogram powinien być w tej części gdzie faktycznie przedział rowerowy się znajduje. Natomiast inne nr inw. wagonów tego typu mają piktogram dokładnie tam, gdzie tego oczekujemy.
Kolejną kwestią są okna i sam piktogram roweru. Tam gdzie jest wyświetlacz powinno być okno pełne. I to nie jedyne miejsce. Okien pełnych jest więcej, tzn. cztery po jednej stronie. Zdjęcia tego konkretnego wagonu pokazują, że piktogram nie powinien być w ramce i być większy. Jeżeli moje obserwacje są poprawne, to jednak spora wtopa producenta.
I na koniec, szkoda, że PIKO nie odwzorowało egzemplarza, który jest na zdjęciu w katalogu (z dwoma przedziałami rowerowymi), byłoby ciekawiej.
Obawiam się, że masz rację co do wszystkich punktów. Poniżej wstawiam link do zdjęcia tego konkretnego wagonu. A przynajmniej nr wagonu się zgadza. Właściwe zdjęcie jest na samym dole. Nie chcę wklajać zdjęcia ze względu na prawa autorskie itd.

https://swr.podkarpackakolej.net/kategoria/PR

Na zdjęciu widać, że wieszaki rowerowe są w miejscu gdzie jest piktogram roweru. Sam piktogram też wygląda inaczej niż na wagonie PIKO. Są też wspomniane pełne okna. W oryginale, w środkowej części wagonu pod oknami, nie ma też opisu z nr wagonu itd.
Dobrze, że dla mnie zabrakło tego wagonu :LOL:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.321 162 7
Dobrze, że dla mnie zabrakło tego wagonu :LOL:
Chętnie odsprzedam, poważnie.
Czyli gniot. Ci którzy kupili ten model mogą go wyrzucić przez okno. :)
Niestety, z całą pewnością tak. Tak jak w zestawie startowym 'Hobby' można to wybaczyć, tak w serii 'Expert' to jakiś żart. :( A na marginesie, nie przypominam sobie, aby PIKO aż tak dało ciała kiedykolwiek z bonanzą?

map69

Znany użytkownik
Reakcje
112 0 0
Znalazłem fotografię wagonu 18367-5 w takim schemacie oznaczeń jak na modelu (opis pod oknami oraz mały piktogram roweru w ramce).
Widoczne także pełne okna, które nie zostały odtworzone w modelu. Na fotografii widoczny jest typ B11p a na modelu jest B11pv.
Fragment wieszaka rowerowego można dostrzec przez uchylone okno nad piktogramem. Biorąc pod uwagę umiejscowienie przedziału rowerowego względem skrzyni akumulatorów można powiedzieć, że piktogram na modelu został naniesiony na niewłaściwym końcu pudła. Gdyby ktoś chciał sobie poprawić model należy znaleźć sposób na obrócenie pudła względem podwozia, nie należy obracać imitacji wnętrza.
Źródło: Era Parowozów
120A.jpg

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.321 162 7
Jeżeli mamy inne piktogramy na tym samym wagonie, to z czego to wynika? Rewizji? Ile było rewizji tego wagonu? Który piktogram w takim razie powinien być, większy bez ramki czy mniejszy i w ramce? Kiedy zmieniono końcówkę B11p na B11pv? W wyniku którejś rewizji?
Okna można nawet postarać się samemu wymienić, jeśli są takie same jak do "Y". Tylko zastanawiam się jak przenieść tablicę kierunkową, bo jest ona umieszczona na szybce i nie jest osobnym elementem, zatem przenieść jej zapewnie nie można na nowe pełne okno. Może ktoś byłby w stanie wydrukować takie coś? Kalka? Nalepka? I jeżeli udałoby się obrócić pudło, to już plan naprawczy mógłby się udać.

Ostatnio edytowane:

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.973 421 7
Najpierw "boska Iga" znowu przegrała. Dziś Robert kopiący wywalony z kadry narodowej. Teraz model wagonu z odwróconymi wieszakami na rowery herr dr. Piko. Pochlastać się idzie :eek:
Jak ja "Nie lubię poniedziałku"...

escobar

Znany użytkownik
Reakcje
239 7 0
12707279_bonazna-polregio.jpg

Ja mam z zestawu, i myślałem że jest hobby dlatego że brakuje napisów na czole wagonu. A tu wersja expert ma też pomylone miejsce pigtogramu? Dodatkowo jeden wagon ma rower w prostokątnej ramcę inne sam rower...

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.833 168 19
Proszę zwrócić uwagę, że w zależności od okresu, zmieniało się oznakowanie wagonów - numer i seria na pomarańczowym pasie lub na szarym pasie na ramie, mniejszy piktogram roweru w ramce lub większy bez ramki. Żeby rzetelnie porównać model z pierwowzorem należy porównać zdjęcia oryginalnego wagonu z tego samego okresu jaki odwzorowano w modelu, a więc po naprawie zakończonej 30 czerwca 2017 roku.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.321 162 7
Proszę zwrócić uwagę, że w zależności od okresu, zmieniało się oznakowanie wagonów - numer i seria na pomarańczowym pasie lub na szarym pasie na ramie, mniejszy piktogram roweru w ramce lub większy bez ramki. Żeby rzetelnie porównać model z pierwowzorem należy porównać zdjęcia oryginalnego wagonu z tego samego okresu jaki odwzorowano w modelu, a więc po naprawie zakończonej 30 czerwca 2017 roku.
Remku, no proszę Cię. A umiejscowienie loga też pomylono w oryginale i model to odwzorował? Pełne okna występują we wszystkich wersjach jakie widziałem. Odniosłeś się tylko do jednego elementu, który akurat wygodnie było skomentować.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.903 561 107
Ale wiadomo było, że PIKO jak wykona zestaw Polregio to będzie to zestawy z wieloma niezgodnościami. Spójrzcie na "Bohuny", przecież one mają w oryginale wklejane okna. Do tego zestawu należy podchodzić na innych zasadach. Szkoda tylko że mamy takiego nieudolnego przedstawiciela PIKO Polska, że nawet to co się da zrobić poprawnie (oznaczenia) i tak jest skopane.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.321 162 7
Ale wiadomo było, że PIKO jak wykona zestaw Polregio to będzie to zestawy z wieloma niezgodnościami. Spójrzcie na "Bohuny", przecież one mają w oryginale wklejane okna. Do tego zestawu należy podchodzić na innych zasadach. Szkoda tylko że mamy takiego nieudolnego przedstawiciela PIKO Polska, że nawet to co się da zrobić poprawnie (oznaczenia) i tak jest skopane.
To o czym piszesz o bohunach, to zupełnie inna sprawa. W bonanzie nie potrzeba modyfikacji formy tylko po prostu są głupie ludzkie błędy.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.621 607 30
Szkoda tylko że mamy takiego nieudolnego przedstawiciela PIKO Polska, że nawet to co się da zrobić poprawnie (oznaczenia) i tak jest skopane.
A skąd kolega @DieselPower wie, że to jest wina "nieudolnego przedstawiciela PIKO Polska"? A może to pracownicy Piko w Niemczech nie zrobili zgodnie z projektem opracowanym w Polsce, przez pomyłkę, albo sobie coś uprościli? A może przyczyna jest jeszcze inna?
Jak my lubimy rzucać epitetami i oskarżeniami o wszelkie niecne zamiary... Smutne. :(

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.721 139 1
Żeby rzetelnie porównać model z pierwowzorem należy porównać zdjęcia oryginalnego wagonu z tego samego okresu jaki odwzorowano w modelu, a więc po naprawie zakończonej 30 czerwca 2017 roku.
Znalezione na stronie szynowe.pl - fot. Piotr Cieśla

50 51 21-18 367-5 B9pv - 2017.09.29 Tczew
50_51_21-18_367-5_B9pv_-2017.09.29a.jpg
50_51_21-18_367-5_B9pv_-2017.09.29b.jpg

Tak jak Koledzy pisali, w modelu względem oryginału mamy dwie nieścisłości: niewłaściwie naniesiony piktogram przedziału rowerowego oraz brak imitacji okien ewakuacyjnych. Natomiast samo oznaczenie typu B9pv jest prawidłowe (jak również w odpowiednim miejscu naniesienie numeru inwentarzowego).
Należy dodać, że PIKO dla modeli w malowaniu Polregio (podobnie jak do olsztyńskiego zestawu PR) przygotowało dodatkowy zestaw skrzyni umieszczony na podwoziu:) Dlatego dziwi, że nie było w stanie zaparzyć model w prawidłowe oszklenie:( Natomiast niedopilnowanie, aby piktogramy były umieszczone we właściwym położeniu względem przedziału rowerowego, należy rozpatrywać jako wielkie niechlujstwo, brak staranności. Duży "minus"(n)
Reasumująć, mógł być to bardzo dobrze odwzorowany model, a wyszedł przeciętny...

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.321 162 7
Pozostaje jeszcze do rozwikłania kształt loga. Na tym samym wagonie, na większości zdjęć mamy rower w ramce, natomiast na innym zdjęciu jest rower bez ramki i znacznie większy. Czy zmiana loga nastąpiło przy okazji jakiejś rewizji? Dodam tylko, że loga w wersji bez ramek występują też na innych tego typu wagonach PolRegio.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.833 168 19
Remku, no proszę Cię. A umiejscowienie loga też pomylono w oryginale i model to odwzorował? Pełne okna występują we wszystkich wersjach jakie widziałem. Odniosłeś się tylko do jednego elementu, który akurat wygodnie było skomentować.
Odniosłem się do dwóch elementów, które na szybko mogłem zweryfikować. Chciałem zwrócić uwagę, że niektórzy porównywali model z pierwowzorem z innego okresu eksploatacji, stąd między innymi różnica w wyglądzie piktogramu oznaczającego przedział rowerowy.

Odnośnie okien - PIKO przez wiele lat nie wykonało modeli taboru w barwach POLREGIO ze względu na różnice konstrukcyjne wagonów - głównie chodzi o okna w wagonach po naprawach głównych/modernizacjach. Ponieważ klienci domagali się modeli, świadomi różnic, zaakceptowali kompromis w tej kwestii - tylko dlatego te modele mogły powstać. Nie jestem z tego zadowolony, ale z drugiej strony, jeśli dalej w ogóle nie miałoby być tych miniatur, to może rzeczywiście lepiej się stało, że zgodzili się na ten kompromis. Proszę pamiętać, że gdy ok. 2014 roku opracowywano modele wagonów typu 120A, nie istniały jeszcze wagony z pełnymi oknami, więc taki wariant formy po prostu nie powstał, a doskonale wiecie, że producent "drugi raz nie wchodzi do tej samej rzeki" - czy się to komuś podoba czy nie - taka polityka firmy.
Szkoda tylko że mamy takiego nieudolnego przedstawiciela PIKO Polska, że nawet to co się da zrobić poprawnie (oznaczenia) i tak jest skopane.
Zdecydowanie nie zgadzam się z tą opinią. Przedstawiciel firmy PIKO to profesjonalista w podejściu do podejmowanych zadań, w wielu dziedzinach. Gdyby nie jego zaangażowanie i walka z uporem maniaka o każdy detal, nawet nie potrafilibyście sobie wyobrazić, ile błędów byłoby na produkowanych modelach. Pamiętajcie też, że on jest tylko 1 - słownie JEDEN. To nie robot czy maszyna, która może pracować non stop, 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Wszystkiego sam nie może zrobić. Pomijam fakt, że większość tych obowiązków w ogóle nie leży w kompetencjach przedstawiciela - powinien zajmować się zupełnie czymś innym, a nie projektowaniem modeli czy kontrolą procesu produkcji. Mamy prawdziwe szczęście, że od 2016 roku mamy tak pracowitego przedstawiciela, pasjonata, który wkłada tyle serca w swoją pracę - nikomu "normalnemu" nie chciałoby się tak poświęcać. Jestem mu ogromnie wdzięczny za jego ciężką pracę - bez niej musiałbym zrezygnować z zakupu wielu modeli, które po prostu nie spełniłyby moich kryteriów poziomu zgodności z pierwowzorem. Nad zakupem "Bonanzy" POLREGIO raczej nie będę się zastanawiać - model jest wyprzedany u producenta. Mimo iż prezentuje tylko nieco lepszy poziom niż modele wagonów z zestawu startowego, to dla promocji kolei i modelarstwa na pokazach w zupełności się nada - w tym celu powstały modele w barwach POLREGIO - modele nieidealne, kompromisowe. Jeśli ktoś oczekiwał modeli w 100 % zgodnych z pierwowzorami, to na starcie powinien sobie odpuścić zakup któregokolwiek - wszak nawet lokomotywa nie ma przestrzennej imitacji kamer na czołach...