Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
To mój pierwszy wpis więc przede wszystkim witam wszystkich . Przechodząc do meritum, od pewnego czasu śledzę w tym wątku sprawę "nieszczęsnego" piktogramu roweru. Być może jest to burza w szklance wody , porównałem zdjęcia modelu z ze zdjęciem oryginalnego wagonu z wpisu nr 907 i wszystko pasuje. Obejrzałem ulotkę na stronie PIKO https://www.piko-shop.de/is.php?id=44526 i wygląda że tutaj wyposażenie wnętrza jest ustawione odwrotnie. Być może więc wystarczy obrócić wnętrze i wszystko będzie pasowało, nie mam tego wagonu (to nie moja epoka) i nie mogę tego sprawdzić, może więc ktoś kto ma już ten wagon napisze czy jest to możliwe.
@eSeMzOp Kolega pisze, że śledzi wątek z piktogramem wagonu... Ale chyba niezbyt uważnie
Zacytuje kolegę: "Być może więc wystarczy obrócić wnętrze i wszystko będzie pasowało". otóż kolega @map69 tu: #896 napisał:
"Niestety, nie można w łatwy sposób obrócić budy, zatrzaski oraz wypustki nie pasują.
Nie można także odwrócić niebieskiego wnętrza względem podwozia z tego samego powodu."
Podobnie i w tym przypadku, dlaczego wnętrza nie można obrócić? Co przeszkadza, bo nie bardzo rozumiem?
Pytanie tylko czy poprawnie będą zlokalizowanie skrzynie po operacji obrotu budy. Ten temat można byłoby rozwiązać, gdyby samo wnętrze dało się obrócić.
Na tym rysunku widać, że chyba nie jest symetryczny zatrzask zaznaczony na żółto trzeci od lewej. Na przeciwnej ścianie jego odpowiednik jest nieco w innym miejscu. Pozostałe na jednej ścianie pokrywają się z drugą ścianą. Może to być problem.
Na tym rysunku widać, że chyba nie jest symetryczny zatrzask zaznaczony na żółto trzeci od lewej. Na przeciwnej ścianie jego odpowiednik jest nieco w innym miejscu. Pozostałe na jednej ścianie pokrywają się z drugą ścianą. Może to być problem.
Faktycznie! Porównywałem tylko jedną stronę...Rzeczywiście odcinki zaznaczone na niebiesko nie są równe. Czyli zrobiono to z premedytacją, aby w fabryce nie założyć błędnie. Zatem wchodzi w grę większa przeróbka .
Potwierdzam brak możliwości odwrotnego montażu, ba nawet sprawdzałem czy przełożenie okien z prawej na lewą coś zmieni, niestety nic to nie da, zatrzaski są asymetryczne. Zatrzaski są na plastiku razem z oknami.
W wagonie jest 6 par zatrzasków. Pytanie, czy usunięcie jednej pary spowoduje, że buda przestanie być stabilnie połączona z podwoziem. Mam jeszcze wagon z lat '80, który trzyma się na dwóch parach bo reszta się połamała.
Faktycznie! Porównywałem tylko jedną stronę...Rzeczywiście odcinki zaznaczone na niebiesko nie są równe. Czyli zrobiono to z premedytacją, aby w fabryce nie założyć błędnie. Zatem wchodzi w grę większa przeróbka . Zobacz załącznik 1126603
Konkludując, nie można założyć odwrotnie obudowy lub/i wnętrza wagonu bez ingerencji w jego konstrukcję. Jestem niedowiarkiem i typowym psujem więc mimo że ten wagon nie jest w kręgu moich zainteresowań kupiłem go i rozebrałem by naocznie przekonać się jak to wygląda.
Ingerując w konstrukcję wagonu możliwe jest odwrotne zamontowanie budy na dwa sposoby ale tą opcję odrzuciłem, oraz odwrotne zamontowanie wnętrza wagonu nie wymagające zbytniej ingerencji w konstrukcję wagonu. Poniżej zdjęcia pokazujące wymagany zakres przeróbki (czerwone strzałki istniejące wgłębienia, zielone strzałki dorobione wgłębienia i efekt końcowy:
Podwozie jest ustawione prawidłowo w stosunku do budy tylko przedział rowerowy jest teraz po niewłaściwej stronie bo piktogram roweru został fabrycznie niewłaściwie naniesiony
Ciekawe...w jednym(wiadomo jakim) przypadku błędy są super bo można poprawić i stać się prawdziwym modelarzem, a w innym przypadku ta filozofia już nie jest stosowana
Przydałoby się zamontować jeszcze jeden skrajny wywietrznik, bo z tego co widziałem na zdjęciach, prawdziwy wagon miał je po obu stronach.
Natomiast model ma go wyłącznie z jednej strony.
Właśnie jechaliśmy z Helu do Swarzewa szynobusem, gdy we Władysławowie na mijankę czekał skład 4 x Bohun i rowerowa bonanza. I tłumaczyłem mojej żonie że Piko źle naniosło ten piktogram roweru i że prawdziwi modelarze na pewno sobie tym problemem poradzą.
Przydałoby się zamontować jeszcze jeden skrajny wywietrznik, bo z tego co widziałem na zdjęciach, prawdziwy wagon miał je po obu stronach.
Natomiast model ma go wyłącznie z jednej strony.
Oj, chyba nie. Wczoraj zgłębiając temat przeglądałem w necie zdjęcia tych wagonów i na wszystkich zdjęciach które widziałem skrajny asymetryczny wywietrznik był tylko z jednej strony, tej "z akumulatorami". Na zdjęciu tego konkretnie wagonu nie ma go po stronie przeciwnej: http://img.liczniki.org/20250619/120a_bonanza_polregio_2-1750361394.jpg .