• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów typu 120A

Arekmiz

Władza może wszytko
Reakcje
2.179 210 0
Tylko odpowiednie nagranie głosu kierownika pociągu jest potrzebne. Pamiętam, że jak jechałem z Wałbrzycha do Kłodzka składem 2 x bonanza z SP32 na czele, to kierownik do mechanika przez radio mówił: "Panie Majster, jedziemy". :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.568 606 30
Czy ja wiem.. Czy faktycznie tak dużo brzydsza od SM42 czy SM48? Mamy z nią złe skojarzenia, bo SP32 przyczyniły się do eliminacji parowozów z ruchu osobowego, a poza tym sprawiały sporo kłopotów związanych z awariami. Ale co do wyglądu, to moim zdaniem specjalnie się nie wyróżniała na plus czy na minus. Za to niezłe było malowanie z żółtymi czołami.

melonowy

Ostrzeżony
Reakcje
2.420 50 1

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.585 66 5
I to jest właśnie jej urok ;)

PS. Czy podaż zielonych bonanz będzie pełnoskalowa, czy limitowana i trzeba będzie się sprężać?

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.585 66 5
A w jakim sensie?
Bo na razie mówi się wyłącznie o "pełnoskalowej wojnie" a innego odniesienia do tego terminu nie ma. Nawet w słowniku PWN...
Wydawało mi się, że zadałem pytanie dość jasno. Kolega wyciągnął "pełnoskalowej", ale chyba nie doczytał, co było po przecinku.
Powtórzę: Czy podaż zielonych bonanz będzie pełnoskalowa, czy limitowana ?
Jeśli kolega @Bolutek rozumie słowo limitowana, to z pełnoskalową nie powinno być problemu.....Chyba....
Wyjaśnię, dla spokoju.

Czy liczba tych bonanz zielonych będzie wystarczająca, by zadowolić rynek i jeszcze zostanie, czy będzie ich mniej, niż innych np polregio i trzeba będzie się spieszyć, bo kto pierwszy ten lepszy?

Pytam, bo to dość nietypowe malowanie, więc może i polityka tego akurat produktu będzie nieco inna.....
CZYSTA CIEKAWOŚĆ (prowadzi do wiedzy ;) ).

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.973 421 7
Wydawało mi się, że zadałem pytanie dość jasno. Kolega wyciągnął "pełnoskalowej", ale chyba nie doczytał, co było po przecinku.
Powtórzę: Czy podaż zielonych bonanz będzie pełnoskalowa, czy limitowana ?
Jeśli kolega @Bolutek rozumie słowo limitowana, to z pełnoskalową nie powinno być problemu.....Chyba....
Wyjaśnię, dla spokoju.

Czy liczba tych bonanz zielonych będzie wystarczająca, by zadowolić rynek i jeszcze zostanie, czy będzie ich mniej, niż innych np polregio i trzeba będzie się spieszyć, bo kto pierwszy ten lepszy?

Pytam, bo to dość nietypowe malowanie, więc może i polityka tego akurat produktu będzie nieco inna.....
CZYSTA CIEKAWOŚĆ (prowadzi do wiedzy ;) ).
Proszę o wskazanie jakiegokolwiek słownika języka polskiego, w którym istnieje określenie "pełnoskalowa" bo nawet automatyczny korektor podkreśla ten wyraz jako błędny...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.568 606 30
Słowo "pełnoskalowy" rzeczywiście pojawiło się po raz pierwszy w kontekście pełnoskalowej wojny, ale to nie znaczy, że nie wolno go używać go w połączeniu z innym rzeczownikami. Tu zgadzam się z wyjaśnieniem na stronie, podlinkowanej przez kolegę @techno. Skoro już to słowo weszło do powszechnego użycia, to należy je rozumieć w znaczeniu "na pełną skalę" i nie musi chodzić wyłącznie o wojnę na pełną skalę. Ale z drugiej strony określenie "pełnoskalowa podaż" (tu: modelu) brzmi cokolwiek dziwnie i tu akurat tego słowa bym raczej nie użył. Natomiast
Wagony Marklina są np. niepełnoskalowe
(lub przeciwnie, są pełnoskalowe) wygląda już lepiej i w tym znaczeniu jest dla mnie OK.

PS Później przeniosę tę dyskusję do wątku o poprawnej polszczyźnie.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.973 421 7
Dlatego "najbardziej optymalnym" rozwiązaniem jest unikanie neologizmów i niezaśmiecanie nimi języka. Była już mowa o "zastraszającej ilości imprez modelarskich"...

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.592 24 0
Dlatego "najbardziej optymalnym" rozwiązaniem jest unikanie neologizmów i niezaśmiecanie nimi języka.
Tylko "optymalny" też nie jest polskim słowem:D, a jego użycie z przysłówkiem "najbardziej" też nie do końca stylistycznie i znaczeniowo pasuje. Ach te starsze pokolenia, które by chciały, żeby było tak jak było;)
Kiedyś już pisałem, że język żyje i przed zmianami nie uciekniemy, choć bardzo byśmy chcieli

Post na pewno do przeniesienia do wątku o poprawnej polszczyznie.

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.585 66 5
Wiele było na forum przypuszczeń, przecieków itp., dlatego zapytałem. Liczyłem, że może ktoś wie.

A tu taka nagonka polonistyczna. :)
Ja bardzo szanuję mowę polską i staram się o to dbać i pisać poprawnie, ale czasem jest jedno słowo, które z powodzeniem zastępuje kilka i oszczędza czas czytającego....
Ładnie dziękujecie ;) ;) ;)