• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1:25 Parowóz pośpieszny Pt47

OP
OP
K

klint

Aktywny użytkownik
Reakcje
544 0 0
Dzięki za słowa które motywują, ale ja tylko kiepski modelarz jestem. Modele kolejowe to te na których znam się najmniej. Ale cóż to dopiero drugi model kolejowy.

Ogryzek

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
klint, Nie bądź taki skromny... Widzisz ze ja swoich "prac" nie pokazuje bo aż wstyd :oops: Wiec nie pisze ze jesteś "kiepski modelarz" :D Obserwuje Twój watek caly czas. Sam próbowałem skleić Ol49 w 1:25 ale odniosłem porażkę już na starcie tym bardziej czapeczka z głowy dla Ciebie.

OP
OP
K

klint

Aktywny użytkownik
Reakcje
544 0 0
Witam.
Skromność to podstawa, to tak na marginesie. A to następna porcja fotek. A może trzeba swoje prace opublikować( to odnośnie wpisu Ogryzka). Każdy musi jakoś zacząć swoją przygodę z modelarstwem.
Pozdro.

Załączniki

niki68

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witaj klint

Warsztat modelarski masz opanowany na przyzwoitym poziomie, ale to malowanie jest moim zdaniem najsłabszą stroną tego modelu. Budka wygląda jak pomalowana plakatówkami. Brudzenie jest mało realistyczne. Nie sztuką jest upaprać model. Starasz się, szlifujesz, pasujesz a potem wszystko to ginie z powodu niedostatków malowania. Tylko nie bardzo rozumiem dlaczego w Twoim modelu są takie dysproporcje w malowaniu np. tendra i budki. Co to za farba ta zielona i jak ją nakładałeś? Nie chodzi mi tu o czepiactwo, ale podnoszenie standardu klejenia modeli kartonowych, na czym mi szczególnie zależy. Jeśli nawet mógłbym zaakceptować ten sposób brudzenia, to musisz być konsekwentny. Parowóz o tak zaniedbanym podwoziu nie może mieć czystej góry. Jeśli farba odpryskuje i rdzewieje to nie jest to proces równomierny. Rozumiem, że prześledziłeś relacje Mariusza Precyzyjnego i znasz je na pamięć. Ja bym zwrócił większą uwagę na malowanie. Jeśli brudzisz jakieś elementy suchą pastelą i robisz je jako zardzewiałe, to spod tej rdzy nie może przebijać błyszcząca czarna farba itd. Na usprawiedliwienie powiem, że malowanie i brudzenie modeli jest trudną sztuką i każdy sam, a czasem z pomocą innych musi się tego nauczyć. No i dlatego zabieram swój skromny głos.

Pozdrawiam

OP
OP
K

klint

Aktywny użytkownik
Reakcje
544 0 0
Hm ,z całym szacunkiem to jeszcze nie koniec zabawy. To po pierwsze a po drugie to powinieneś wiedzieć ze fotki przekłamują kolory. Ale dzięki za krytykę....daje do myślenia. To mój drugi model kolejowy więc cudów nie będzie. Jednym słowem wielka kicha. :D
Pozdrawiam.

niki68

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witaj
Nie wielka kicha, tylko nieźle sklejony parowóz. Osprzęt wnętrza budki robi duże wrażenie. Kilka zmian w sposobie malowania i brudzenia, a sam będziesz z siebie bardziej zadowolony. Znam modele zrobione na takim poziomie, że ich autorzy mogą spokojnie zapisać się do Ciebie na naukę. Bardzo pomocne przy malowaniu i brudzeniu są rady "plastikarzy". Popatrz również na tą stronę http://www.modelarstworedukcyjne.pl/

Pozdrawiam

OP
OP
K

klint

Aktywny użytkownik
Reakcje
544 0 0
Witam.
Długo nic, bo jak widać roboty z mocowaniami szyn do podkładów jest ogrom. A tak to wyszło mnie laikowi. Muszę je trochę jeszcze dopieścić i będzie git :D
Pozdrawiam.

Załączniki